Rik Grashoff (GroenLinks) - Foto: ANP VarkensOpinie

‘Varkensgeld naar burgerij en natuur’

Het plan komt uit onverwachte hoek, en klinkt op het eerste oog ook best sympathiek. GroenLinks wil dat de overheid varkensrechten gaat opkopen.

Varkenshouders kunnen met deze opkoopregeling hun bedrijf fatsoenlijk beëindigen, zonder in armoede te vervallen. De overheid kan een klein deel, én onder voorwaarden, van de opgekochte rechten uitdelen. De stoppers maken plaats voor bedrijven die willen groeien.

Kanttekeningen

Toch zijn er enkele serieuze kanttekeningen te plaatsen bij dit plan. Het geld voor de opkoopregeling wordt niet direct ingezet voor innovatie. Ja, er is sprake van warme(re) sanering, maar het geld vloeit weg uit de sector. Geld (lees: subsidie, premie) dat ook de blijvers hard nodig hebben om te overleven.

GroenLinks ziet dit anders. De partij verbetert met de sanering het leefmilieu van burgers. Ook neemt de milieudruk af. De term draagvlak valt. Welbeschouwd gaat het geld via een omweg naar burger en natuur.

Geen bedragen

Overigens is onduidelijk om hoeveel geld het gaat, en waar het vandaan moet komen. Initiatiefnemer Rik Grashoff noemt wijselijk ook geen bedragen voor de rechten.

Het plan komt ook op een ietwat vreemd moment. De formatie van een nieuw kabinet is volop aan de gang. De partij moet het daar inbrengen. GroenLinks is uit die formatie weggelopen.

Beheer
WP Admin