Boerenblog

18 reacties

‘Krimp van de veestapel als kans zien’

Minder dieren roept veel weerstand op onder boeren, maar er zitten ook voordelen aan, betoogt columnist Erwin van de Wolfshaar.

Al sinds de verkiezingen van 15 maart is ons land in de ban van de kabinetsformatie. Het lijkt erop dat na ruim 130 dagen van formatie er eindelijk een samenwerking gaat komen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Daarmee is tevens het tijdperk van Martijn van Dam beëindigd. Van Dam werd in november 2015 gekozen als staatssecretaris van Economische Zaken in het kabinet-Rutte II, maar heeft bij de agrarische sector nooit veel punten gescoord. Hij wist op geheel eigen wijze de invoering van de fosfaatrechten tot één grote chaos te maken en zorgde voor onzekerheid bij de banken.

Staatssecretaris Martijn van Dam wist op geheel eigen wijze de invoering van de fosfaatrechten tot één grote chaos te maken en zorgde voor onzekerheid bij de banken.

Van Dam gaf zelf aan niet aan kant boeren te staan

Hij gaf zelfs aan niet aan de kant van de boeren te staan, dat de huidige agrarische sector kansloos is en dat de veestapels moeten halveren. Als een Geert Wilders-imitatie riep hij: minder, minder, minder…

Veel weerstand onder boeren

Vooral de laatste uitspraak leidde tot veel weerstand vanuit de agrarische sector. Er werd geroepen dat de agrarische sector ontzettend belangrijk is voor de staatskas, dat er zoveel banen verbonden zijn via de periferie en dat we de nummer 2-exporteur van de wereld zijn. Allemaal mooie kreten, maar allemaal zaken waar we als individuele ondernemer vrij weinig voor kopen. Natuurlijk is het mooi dat er veel mensen in en rond de agrarische sector werken en dat de staat er ook nog wat aan verdient, maar wat houden we er zelf aan over? En nummer 2-exporteur zijn we enkel en alleen omdat we zo ontzettend veel producten importeren, verwerken en dan weer exporteren. Als je die import niet meetelt, dan staan we slechts op de 22e plaats van de wereld.

Natuurlijk is het mooi dat veel mensen in en rond de agrarische sector werken en dat de staat er ook nog wat aan verdient, maar wat houden we er zelf aan over?

Kleinere veestapel kan veel voordelen hebben

Ik denk dat de voordelen van het verlagen van het aantal dieren in Nederland groter kunnen zijn dan we nu in eerste instantie denken. Natuurlijk wil ieder individueel bedrijf groeien en zelf niet getroffen worden door een krimp of beëindiging, maar sectorbreed minder dieren is absoluut beter! We moeten ook niet de illusie hebben dat we vanuit Nederland de wereld gaan voeden. Het buitenland is veel sterker op dat gebied. Als China morgen de grenzen sluit of de productie verdubbelt, dan zijn we gewoon weer overgeleverd aan de overproductie in Europa.

‘Ik zie krimp als een kans’

Ik zie krimp als een kans. Verkleining van de Nederlandse veestapel zorgt voor grotere afstanden tussen bedrijven, minder diertransporten en dus minder ziektedruk. Antibiotica en vaccinatiekosten kunnen omlaag, de druk op de mestmarkt zal verlagen, grondprijzen zullen dalen en het versterkt de vraag naar biggen en vlees in Europa. Het zijn precies de pijnpunten in onze kostprijs ten opzichte van het buitenland en allemaal specifieke zaken die slechts Nederlandse ondernemers voordeel kunnen bieden. ‘Van Dam’s krimp’ is misschien zo gek nog niet.

Verkleining van de Nederlandse veestapel zorgt voor grotere afstanden tussen bedrijven, minder diertransporten en dus minder ziektedruk. Antibiotica en vaccinatiekosten kunnen omlaag, de druk op de mestmarkt zal verlagen, grondprijzen zullen dalen en het versterkt de vraag naar biggen en vlees in Europa.

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  historische kennis
  bij de superheffing ontstond het logo
  NIET MEER MAAR BETER

 • Hogman1

  Waarheid als een koe.
  Ben wel benieuwd hoeveel de schrijver gaat krimpen.
  Als de burger politiek of wie dan ook mij een opbrengst van 2,10 euro garandeert dan halveer ik.Juist ik zeg dat omdat ik niet 2022-proof ben sinds 3 weken.

 • Maas1

  Erwin je blog is een algehele smeekbede aan de politiek voor een generieke korting over de sector waar jij je in begeeft.Knap om het wenselijk te vinden dat je graag je financiële situatie van je mede genoten als niet relevant te zien.Al is er geen varken meer in Nederland de prijs zal daardoor niet structureel stijgen.Je bevind je in een internationaal krachtenveld,vrije handelsverdragen hebben veel meer inpact. Komt de werknemer bij de werkgever; baas ik wil geen loonsverhoging maar een structurele salaris verlaging dat is beter voor mijn gezin de bakker en de slager.Het is beter voor iedereen men vaart er wel bij.De eerste bussen Chinezen staan al klaar om af te reizen naar het walhalla van de lage landen.

 • J. Hogenkamp

  Goed stuk van de jonge generatie columnisten. Complimenten Erwin. Vermeende nadelen opnoemen is makkelijk, de voordelen zijn nooit goed onderzocht. De periferie geniet steeds meer van het internationaal gaan en kweekt onze concurrentie. Eerlijk gezegd zijn we andersom ook steeds minder van de periferie afhankelijk. We voeren de voedergrondstoffen zonder tussenkomst van hun fabrieken aan en verzorgen eigen aanfok. Helemaal met jou eens dat een betere spreiding van bedrijven voor de diergezondheid beter is. Tijd om gedegen te onderzoeken wat de ideale situatie is en dan komen we er wel achter of daar 10, 12 of 14 miljoen Holland varkens uit rollen.

 • Maas1

  Tjonge het is me nogal wat op boerderij.nl zie je met enige regelmaat voorbij komen dat er zulke stellingen worden geplaatst,Staat het water de varkens en melkveehouderij dan zodanig aan de lippen dat men geen andere uitweg meer ziet? Is dit dan structureel bij deze sectoren?

 • alco1

  Regel het.
  Dan pas zal je ervaren dat het stokje toch niet zo eenvoudig in de steel zit.

 • BPM

  Verbazingwekkend stuk van deze schrijver. Ook de hand dan maar in eigen boezem steken, of gaat die vlieger niet op?

 • Achterhoeker

  Volgens mij heeft hij de laatste jaren niets gedaan dan uitbreiden, en is daar nog steeds mee bezig. En dan praten over krimp is zeggen buurman jij kunt beter stoppen.

 • Dat is nogal een stelling daarzo.. Zelfs de jonge generatie denkt nog steeds dat Nederland een eiland is. Men toetert maar wat: is de ziekte druk wel zo hoog? Gebruikt men meer anti-biotica dan elders? Versterkt de vraag naar vlees,hoezo? Grondprijs daling, daar zal Rabo blij mee zijn.. Even voorbijgaand aan het feit dat de grondprijs deels afhankelijk is van de vraag buiten de sector

 • Bennie Stevelink

  Er zijn blijkbaar meer boeren die beginnen in te zien dat een te hoge veedichtheid leidt tot een niet concurrerende kostprijs. Hoe hoger de veedichtheid hoe groter het deel van de opbrengst wat wegvloeit naar de periferie voor technische oplossingen (luchtwassers), wegvloeit naar akkerbouwers voor mestontvangst, wegvloeit naar transporteurs, wegvloeit naar mestverwerking, enz. De boer zelf houdt steeds minder over en kan het hoofd amper boven water houden terwijl, boeren in landen met een lagere veedichtheid bij dezelfde prijs goed verdienen.
  Inkrimping kan door productierechten van stoppers bij overname af te romen.

 • vdHeijkant

  Valt wel op dat de heren Wolfshaar, Hogenkamp en Stevelink niet uit Noord Brabant komen. Trek je eigen conclusie!

 • Maas1

  @ Bennie is het niet zo dat als je elke veehouderij tak grondgebonden zou maken dat de concurrerende kostprijs vele malen hoger zijn dan dat men b.v de mest duurzaam zou verwerken en deze opwaarderen en tot waarde brengt welke dan geen kostprijs meer zijn maar een opbrengstprijs.Extensiveren van de veehouderij sectoren lijden in Nederland tot een onaanvaardbare kostprijs.
  Eigenlijk stel je in je betoog een algehele standstill voor met ingrijpen van de overheid.Dat is een sterfhuis constuctie.

 • Maas1

  Ik ben van mening dat we in Nederland liever ondernemers zien die duurzaam en innovatief bezig zijn,dat is waardoor mede Nederland groot is geworden.De kosten gaan voor de baten uit.Investeren en genereren.

 • farmerbn

  Volgens erwin zijn er boeren die meer gaan verdienen door minder te produceren. Dat klopt als je op een eiland woont en de grenzen sluit maar nl is geen eiland en de grenzen zijn open.

 • 344412

  Dapper verhaal, maar bij wie gaan de varkens weg.

 • WGeverink

  Bij de laatste opkoopregeling was het aantal varkenshouders die wilden krimpen best wel groot.

 • j.verstraten1

  Goed en gewaagd dit op te schrijven. Onze kostprijs is hoog en word nog hoger door toenemende eisen die niet door de markt betaad worden.Verder eens met bennie en johnny. Het verleden leert ons ook dat krimp kostprijsverhogend werkt voor de individuele ondernemer dus je zult het wel op een andere manier moeten organiseren anders is het zinloos.

 • Snel

  Gezinsbedrijven tot 500 zeugen of 2000 vleesvarkens ontzien en rest halveren, schiet t snelst op

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.