Redactieblog

2 reacties

‘Tönnies heeft buik vol van beren’

Vleesverwerker Tönnies remt het enthousiasme voor berenmesten verder af. Hij wil er niet meer.

Tönnies Fleisch maakt beren produceren een stuk minder interessanter. Vanaf 10 juli gaat het bedrijf in heel Duitsland werken met een nieuw uitbetaalschema voor beren. Een aantal belangrijk zaken wijzigen, ten nadele van de boer; er vindt prijsaftrek plaats boven de 103 kilo. Dat was 105 kilo. Voor vleesrijke en goed wegende buiken en hammen wordt minder betaald. Tenslotte wordt het plafond verlaagd voor het maximale aantal indexpunten per kilo geslacht-gewicht waarvoor een boer geld beurt.

Dit is niet de eerste verandering van de zogeheten berenmaske van Tönnies. Anderhalf jaar geleden sleutelde het bedrijf ook al aan de afrekening van beren. Dit keer kost het veel geld. In Duitsland gaan bedragen rond tussen € 3,50 en € 6 per afgeleverd varken.

Omslag

In zo’n vijf jaar tijd heeft eigenaar Clemens Tönnies een 180 graden-draai gemaakt. Toen zette hij de poort wijd open voor beren. “Die paar stinkers, dat maakt mij niets uit”, zei hij tegen Boerderij. Voor beren met een luchtje zijn wel afzetmogelijkheden, luidde toen het verhaal. Met het nieuwe uitbetaalschema trapt Kotelet-keizer Clemens Tönnies duidelijk op de rem, om boeren te weerhouden meer beren te leveren.

Clemens Tönnies tijdens de jaarlijkse persbijeenkomst, editie 2017. - Foto: Tönnies Fleisch
Clemens Tönnies tijdens de jaarlijkse persbijeenkomst, editie 2017. - Foto: Tönnies Fleisch

Volle markt

Het bedrijf slacht wekelijks 40.000 beren en wekt de indruk dat het zo wel genoeg is. In Nederland zit de zogenoemde berenboot al jaren vol. De afzet van berenvlees blijft in hoofdzaak beperkt tot de retail. Buiten dit segment is weinig animo om berenvlees te kopen, of zelfs afkeer tegen dit product, zoals bij vleesverwerkers en Aziatische afnemers. Het berenvlees is ongeschikt om mooie vleesproducten te maken, vinden verwerkers. In Azië trekken ze hun neus op voor berenvlees.

Slecht idee

In de zogeheten verklaring van Brussel is de ambitie opgenomen om in 2018 in Europa te stoppen met castreren. Dat zit er niet in, zo lijkt het. Berenvlees is prima voor de retail in West-Europa die daar nadrukkelijk om vraagt. Maar buiten dit segment lijkt castreren nog steeds veruit de beste optie om de varkensvleesafzet te garanderen.

De druk op de varkenssector om het dierenwelzijn te verhogen en minder ingrepen toe te passen, blijft. Dat kan de varkenssector niet negeren. Een antwoordt daarop kan zijn de staarten intact te houden of de bewegingsvrijheid van dieren te vergroten. Maar volledig stoppen met castreren is niet handig.

Laatste reacties

  • WGeverink

    Castreren is een klote werkje dat niet meer dan 10 seconden per big hoeft te kosten. Die tien seconden ingreep verhoogd het welzijn van het varken aanzienlijk, geeft wat vetter malser en smakelijker vlees, geeft de boer meer werkplezier en arbeidsgemak, zorgt er voor dat de consument door de stinkers in de pan niet afhaakt.

  • YvesB

    Hier in België vaccineren wij al 7 jaar tegen berengeur en berengedrag met zeer goede resultaten. Een goede voederconversie en vleeskwaliteit zonder stinkers en vechters. Na een paar rondes is de ROI vergelijkbaar met die van beren.

Of registreer je om te kunnen reageren.