Boerenblog

5 reacties

‘Fijn stof en hypocrisie’

Stadsmensen worden bewust gevoed met foute info om de intensieve veehouderij in een kwaad daglicht te stellen.

M’n vorige blog eindigde met de zin ‘hoe anti-dierhouderij mensen (on)bewust foutieve (deel)informatie geven aan de mensen in de stad.’ Daar zijn vele voorbeelden van te geven. Ik wil hier enkele zeer frappante uitlichten.

‘Clubs die het hardst roepen dat fijn stof door de bio-industrie wordt veroorzaakt vinden het prima dat de dieren naar buiten gaan’

Fijn stof

Fijn stof is gevaarlijk voor de longen van de mens. Dat klinkt aannemelijk, dus laten we dat voor waarheid aannemen. Het plaatsen van filters op uitgaande lucht is een prima techniek die tot 95% van de fijn stof uit de lucht haalt. Het beperken van fijn stof (en ook geur en ammoniak) is daarom het meest gediend bij indoor dierhouderij. De varkenshouderij gebruikt al massaal zulke filters. De clubs die het hardst roepen dat fijn stof door de bio-industrie wordt veroorzaakt en de gezondheid van omwonenden ernstig in gevaar zou brengen, vinden het prima (of eisen zelfs) dat de dieren naar buiten gaan. Dat is vreemd. Fijn stof is dan blijkbaar opeens geen thema meer? Of past dit niet in hun discussie en wordt dat dan maar verzwegen.

Sojaolie is de meest geconsumeerde plantaardige olie wereldwijd. Foto: Henk Riswick
Sojaolie is de meest geconsumeerde plantaardige olie wereldwijd. Foto: Henk Riswick

Minder vlees op het bord

Een ander eyeopener is dat dezelfde clubs als doel hebben dat er minder vlees moet worden gegeten. Ik respecteer het feit dat een ieder zelf die keuze maakt. Wel is het belangrijk die keuze te maken op basis van feiten. Afgezien dat vlees gezond is, creëer je door het eten van alternatief eiwit twee extra problemen. De mens moet over naar plantaardig eiwit (overigens is de mens geen pure planteneter, het is immers geen koe). Veelal is dat soja. Soja komt uit Zuid-Amerika.

‘De sojaboon wordt geteeld voor menselijks consumptie’.

Sojaschroot

Dat is de soja waarvan de anti-dierhouderij activisten zeggen dat er wouden worden gekapt voor de soja die in de dierhouderij wordt gebruikt. Dat is denk ik de grootste leugen die bestaat! De sojaboon wordt geteeld voor menselijks consumptie. Varkens eten de restproducten die daarbij ontstaan. Wat zeg je me nou, Ronald? Jazeker! De sojaboon wordt onthuld (de hullen kunnen wij niet eten, die gaan naar de varkens en koeien) en daarna uitgeperst (de dure olie en eiwitten gaan naar mensen). De resten (sojaschroot) gaan naar varkens en kippen. Dus hoe meer soja, sojamelk, en sojaburgers worden gegeten hoe meer varkens, kippen en koeien we nodig hebben om de restproducten in hoogwaardig vlees, eieren en melk om te zetten. Mooi man!

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Ssssst de waarheid mag niet maar buiten van al die subsidieslurpende weldaders en miljardairs van NGO's. Ze willen hun topbaan graag behouden.

 • oorspronkelijk

  oeverloze discussies
  er zijn meer sterren aan het universum.
  een goed wetenschappelijk rapport is voor het uitsluiten van niet relevante invloeden beperkt tot fragmenten.
  wanneer in verschillende onderzoeken andere conclusies getrokken worden
  heeft dat naar mijn inzicht te maken welk fragment bepaalt de richting met gevolg voor conclusie
  blind varen op één onderzoek is een risico.
  conclusies moete in meerdere deel onderzoeken bekrachtigd worden
  alles is goed mensen worden ouder als ooit
  1op3 mensen krijgt kanker
  medische wetenschap heeft gezorgd dat bijna 70% geneest
  wetenschap praat over een chronische ziekte in de toekomst
  wat mij verbaast is de ontkenning van onderzoek hierboven bewijst tegendeel
  dit alleen aan voedsel en productie methoden te koppelen is hypocriet
  waarschuwingen zijn om mee te wegen waarheen de maatschappij/economie zich beweegt
  het pleiten voor ongebreidelde groei gaat mij een stap te ver
  citeren van argumenten plaats je in voor of tegenstander
  al 30jaar milieu beleid maar ook verbeterde arbeidsomstandigheden + secundaire voor waarden ook voedsel adviezen
  dit maakt het mogelijk ouder te worden
  niet de productiemethode vlees meer verzadigd vet
  weide melk meer onverzadigd vet
  moeilijk om te kiezen maar ook al zijn het fragmentarische onderzoeken
  wetenschap serieus te nemen en niet alleen te winkelen wat je past
  het meest verderfelijke is dat je gedwongen wordt ook persoonlijk iemand aan te vallen

 • Jaap39

  Dat unilever een samenwerking met de vegetarische slager aan gaat vindt ik wel een teken aan de wand.

  Nu margarine 40 jaar lang onterecht op de schijf van 5 heeft gestaan gaan we nu een tijdperk in met roundup soja gerelateerde voedsel varianten voor menselijke consumptie. Geef mijn portie maar aan fikkie.

  Knutsel voedsel hoef ik niet meer.

  Soja is niet meer dan veevoer.

 • trijnie

  Soja is niet meer dan veevoer....tja dan krijgen we dus via de melk en het vlees alsnog de roundup op ons bordje en binnen. Eet smakelijk.

 • Case1056

  Ik vraag mij af hoe het kan dat er weinig over de grote hoeveelheid fijnstof wordt geluld veroorzaakt door de auto’s en vooral de luchtkwaliteit rond de stoplichten waar toch veel meer van zijn als kippen en varkensboerderijen.
  Voor vlees hoor je ook altijd dat 1 kilo vlees wel 7 kilo graan gegeten word . Dit zou heel goed kunnen kloppen , Maar dat krijgen onze dieren NIET in hun rantsoen. Het krachtvoer word samengesteld uit voeding rijke afvalproducten van menselijke voedselconsumptie zoals bierbostel, bietenpulp en vooral gras en kruiden die NIET door de mens als een broodje Gras gegeten word. En het graan dat wel in de veevoeding gebruikt word komt van wisselbouw in de Akkerbouw, en is door de zachtheid van de korrel NIET geschikt voor brood. Graan geschikt voor Brood word zuidelijker verbouwd minimaal pas in Frankrijk verbouwd.
  En inderdaad, De resten (sojaschroot) gaan naar varkens en kippen. Men claimt dan wel weer dat dus van 7 kilo soja en graan , slecht 1 kilo vlees groeit . Niet het verschil kennen van zaad en de hullen (schroot).
  Één punt hebben ze wel dat je mais welke wel geschikt is voor popcorn en menselijke consumptie kwaliteit zonde is om in een bio vergister te gooien.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.