Boerenblog

‘Even op en neer naar Duitsland vanuit Hongarije’

Voor een inleiding in Uelzen ‘moet ik even op en neer’. Het onderwerp: een presentatie over fermentatie en voeders.

Het is 7 juni en om 5 uur ’s ochtends sta ik in de koffiebar op het schitterende vliegveld van Budapest. Om 06.10 vertrekt mijn vlucht naar Dortmund. Een reis die ik inmiddels na meer dan honderd keer kan dromen en dat doe ik dan ook steevast gedurende de vliegtijd van 1,5 uur.

Op Dortmund staat m’n Captur'tje. Een SUV noemen ze zo’n ding. Ik maak altijd de grap dat ik op de Duitse autobaan iedereen met hoge snelheid voorbij knal, zoiets van ‘zoef’ ... Man, man, man. Helaas lukt dat alleen op stukken met snelheidslimiet 100 kilometer. Dan ‘SUV’ ik er langs met 130 kilometer.

Om 08.30 uur zit ik in de auto en om 12.00 uur arriveer ik in Uelzen. Op uitnodiging van Rudolph Peters Landhandel, groot-afnemer van ForFarmers-voer, gaf ik daar een presentatie over fermentatie. Ruim 40 varkenshouders. Ik vind dat prachtig om te doen!

Zeugenbedrijf met mini-fermentor

In de groep zaten ook ondernemers met een zeugenbedrijf die een mini-fermentor gebruiken. Op deze wijze kunnen ze eenvoudig ferment maken en aan de biggen in kraamhok en vlak na spenen geven. Dat bevalt hen prima. Met een goedkoper rantsoen produceren ze een gezondere big.

Bedrijven met eigen fermentatie-installatie

Ook uit deze groep zullen weer 1 of 2 bedrijven opstarten met een eigen fermentatie-installatie. Het opwaarderen van hun eigen graan, lagere voerkosten per verkocht varken, gezonde varkens, stabieler brijvoer, en minder mest en mineralen: wie wil dat niet?

Avonds zoef ik terug naar Dortmund, duik het hotel in en ’s ochtends hang ik even voor half negen weer 10 kilometer boven de grond. Tschüss Deutschland, bis nächste Woche!

Of registreer je om te kunnen reageren.