Commentaar

2 reacties

‘#BoerenhorenbijBrabant’

De verhoudingen staan op scherp in Brabant. Een duidelijk verhaal vanuit de agrarische sector ontbreekt.

De provincie Brabant ligt op ramkoers met de Brabantse boeren. Het provinciebestuur wil de strengere emissienormen voor stallen in 2020/2022 in laten gaan, in plaats van in 2028. Dat blijkt vooral de middelgrote familiebedrijven te treffen. In reactie daarop heeft een aantal Brabantse boeren zich verenigd onder #boerenhorenbijbrabant. Onder die naam wordt actie gevoerd tegen de plannen van het provinciebestuur.

Op de sociale media worden filmpjes gedeeld van verontruste boeren en er worden nieuwsberichten gedeeld. Provinciebestuurders Johan van Hout en Anne-Marie Spierings moeten het ontgelden, zij worden door veel boeren gezien als de personificatie van al het kwaad.

Verhoudingen staan op scherp

Trots als een pauw legde Anne-Marie Spierings vorige week het pakket aan maatregelen juist uit als een manier om versneld te komen tot een zorgvuldige veehouderij. Innovatie moet worden gestimuleerd en excellerende bedrijven kunnen zelfs aanspraak maken op een groter bouwblok. Kortom, de verhoudingen staan op scherp.

Na decennia waarin boerenbedrijven in Brabant zich in hoog tempo hebben kunnen ontwikkelen, wordt er flink wat zand in de motor gestrooid. De huidige bestuurders van SP en D66 lijken daarmee fors af te rekenen met hun voorgangers van het CDA. Waar eerder bedrijfsontwikkeling op en over het randje mogelijk was, is het nu nagenoeg onmogelijk om vergunningen te krijgen en bouwen. Dat is de realiteit. De vraag is wat nu te doen.

Vakbonden moeten voortouw nemen

Logischerwijs zouden clubs als een ZLTO, POV, of andere vakbonden het voortouw moeten nemen. Vanuit die organisaties blijft het echter angstvallig stil. Wat is hun verhaal? Wat moet er gebeuren om de agrarische sector een plek te geven die het verdient?

Dat boeren horen bij Brabant, daar zal iedereen het snel over eens zijn. Maar hoe dat moet worden vormgeven, dat is waar het echt om draait. Op dat punt mag meer worden verwacht van de genoemde organisaties. Door de hakken in het zand te zetten en vooral te wijzen naar de andere partij wordt de situatie zeker niet beter.

Laatste reacties

  • schooteind1

    De verslaggever moet de laatste maanden zeker onder een steen gelegen hebben. Organisaties zijn al maanden bezig, op allerlei manieren, om GS van gedachten te doen veranderen. Bovendien wordt in bovenstaand artikel niet de ware reden benoemd voor de plannen van GS. En dat is om op deze manier ammoniakruimte af te pakken die ze dan meteen weer kunnen gebruiken voor groeiend verkeer en industrie. Het is diefstal, niet minder dan dat. Wij zijn gewend om produktierechten te kopen. De provincie steelt ze gewoon. Dus met duurzaamheid heeft dit niks te maken. Niet te begrijpen dat de VVD zich voor dit karretje laat spannen. Collega's die komende maanden voor de VVD op de lijst gaan staan voor de gemeenteraadsverkiezingen laten zich gebruiken en hebben heel wat uit te leggen.

  • j.verstraten1

    <>

    Brabantse boeren en zlto zetten geen hakken in het zand. Wij hadden een deal met de provincie en voeren die uit en dát is al een enorme kluif. De provincie zegt het eenzijdig op en met onjuiste argumenten. Slechter kan het niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.