‘Zijn vliegen te bestrijden?’

Joan Rooijakkers
Het voorjaar is weer begonnen. Dit is de tijd om weer over vliegenbestrijding na te denken. Veel bedrijven nemen zelf maatregelen maar deze zijn vaak ontoereikend omdat het onvoldoende gestructureerd is.

Het mooie weer is in aantocht. De lente is de tijd om invulling te geven aan een plan omtrent vliegenbestrijding. Agrarische ondernemers en varkenshouders in het bijzonder zijn zich er gelukkig steeds meer van bewust dat een goed vliegenbestrijdingsplan thuis hoort bij een moderne onderneming. De vliegen zijn niet alleen een bron van ergernis, maar veroorzaken ook ziekten bij mens en dier. Het is zaak dat tijdig voor het seizoen een vliegenbeheersingsplan wordt opgesteld.

Hygiëneplan is goede start

In de praktijk merken we bij Agro Pest Control dat steeds meer ondernemers zich met hygiëne bezighouden. Veel bedrijven nemen zelf maatregelen maar deze zijn vaak ontoereikend. Wat we zien in de praktijk is dat er schone bedrijfskleding klaar ligt en alle bezoekers door een douche gaan voordat zij het bedrijf mogen betreden. Een hygiëneplan reikt echter veel verder dan dat. De specialist kan u hier alles over vertellen.

Het is ook niet eenvoudig om je onderneming vrij te krijgen van ‘ongenode gasten’, maar het kan wel. Laat u goed adviseren door bedrijven die zich specialiseren in ongediertebestrijding in de agrarische sector. Het is namelijk een groot verschil of je een rundveebedrijf of een industrieel pand ongediertevrij moet maken.

Gestructureerde aanpak

Ook afnemers vragen steeds nadrukkelijker om een gestructureerde aanpak. Dit alles wordt uitgelegd in diverse kwaliteitshandboeken. Daarin staat beschreven hoe het primaire bedrijf vrijgehouden moet worden van insecten of knaagdieren. Dit is een grote vooruitgang ten opzichte van vroeger. Daarnaast bemoeit de overheid zich met uw bedrijf.

Deze striktere regelgeving zorgt er ook voor dat iedereen bewust wordt over het gebruik van biociden. Het gebruik van deze bestrijdingsmiddelen moet efficiënt gebeuren en vergt dus een gespecialiseerde aanpak. Sommige ondernemers willen de bestrijding onder eigen beheer uitvoeren. Dat kan natuurlijk als de juiste papieren op zak zijn, maar vaak zien wij dat er pas gehandeld wordt op het moment van overlast. Dat is te laat. Het is vooral belangrijk om preventief te handelen met specialistische kennis van de middelen, anders gaat dit ten koste van het beoogde resultaat.

Waar zitten de knelpunten?

Voorafgaand aan een gesprek met een gespecialiseerd bedrijf voor een effectieve vliegenbestrijding zijn enkele tips te geven. Zo is het verstandig om inzichtelijk te maken wat u vorig jaar aan kosten voor vliegenbestrijding hebt uit gegeven. Dan is dat uw referentiekader. Maak ook inzichtelijk waar de knelpunten met betrekking tot de vliegenoverlast in uw bedrijf zich bevinden. Op basis daarvan kunt u een doelstelling formuleren voorafgaand aan het gesprek met de specialist. Denk daarbij goed na wat uw gewenste bestrijdingsaanpak zou zijn. Daarbij valt te denken aan biologisch of chemisch. Wacht uiteindelijk niet totdat het bedrijf vol zit met vliegen. Dan is het kwaad geschied en om alles dan nog op orde te krijgen, is erg duur.

Door Joan Rooijakkers, Algemeen Directeur van Agro Pest Control.

Of registreer je om te kunnen reageren.