Commentaar

6 reacties

‘Prettig gestorven varkensvlees’

Vion behoort tot de weinige slachterijen die laten zien wat er in een slachthuis gebeurt. Maar Varkens in Nood ziet dit als misleidende reclame.

Vion besloot haar slachtproces te openbaren in twee filmpjes. Zo is te zien dat varkens de CO2-bedwelmingsmachine worden ingeduwd en er vervolgens als slappe kadavers weer uitrollen. Wat er tussen die momenten gebeurt, is niet in beeld.
Met het weglaten in de film van die stap in het slachtproces maakt Vion zich schuldig aan misleidende reclame, aldus Varkens in Nood. De stichting klaagt de slachter hiervoor aan bij de Reclame Code Commissie. Die buigt zich begin mei over deze kwestie.
Edoch, Varkens in Nood maakt zichzelf schuldig aan misleiding. Juist Vion liet als enige slachter de concurrerende organisatie Eyes on Animals al eens toe om ook in een bedwelmingsmachine te filmen. Maar deze openbare film, waar Vion zelf ook naar linkt, is weinig spectaculair. In een Vion liet als enige slachter de concurrerende organisatie Eyes on Animals al eens toe om ook in een bedwelmingsmachine te filmen. In soort donkere kelder worden de varkens er langzaam bedwelmd. Ze merken er niks van …

‘Vion liet als enige slachter Eyes on Animals al eens toe om in een bedwelmingsmachine te filmen’

Diervriendelijker kan het bijna niet. Varkens in Nood heeft dit natuurlijk bewust verzwegen. Vion heeft dan ook weinig te vrezen van de aanklacht. En Varkens in Nood valt zo in haar eigen mes. Het zou er beter aan doen om eens te onderzoeken hoe mensen dan wél willen dat een varken doodgemaakt wordt. En als die fijne dood duidelijk is, komt dat prettig gestorven varkensvlees vast en zeker ook in de winkelschappen te liggen.

Laatste reacties

 • agpros

  Ook een goed artikel moet je eerst eens kritisch nalezen voor je het de site opslingert. "In een Vion liet als enige slachter......."????????

 • Eyes on Animals

  Het is duidelijk dat de redacteur niet de moeite heeft genomen de videobeelden van Eyes on Animals te bekijken. Dan zou er niet staan dat de dieren niets merken van de bedwelming. Het tegendeel is waar en is ook in de video te zien. CO2 gas is een buitengewoon aversief gas. Het bedwelmen ( dat tussen de 15- 30 seconden duurt) wordt dan ook door de dieren als uiterst onaangenaam ervaren en gaat gepaard met angst pijn, en stress.

 • pinkeltje

  Zou het aangenamer zijn voor het varken wanneer het een natuurlijke dood sterft?

 • Johnny Hogenkamp

  Het is duidelijk dat Eyes on Animals het opnemen van de video niet volwassen heeft opgepakt. Ze hadden met de hele ploeg mee af moeten dalen in de kelder voor echt duidelijke beelden. Wat een oeverloos gezwam om niks en ik heb de video goed bekeken. Complimenten aan Vion in deze.

 • Bennie Stevelink

  Waar het om gaat is dat Vion de beelden niet achterhoudt en er zelfs naar verwijst. Daarom is er geen sprake van misleiding van het publiek, zoals Varkens in Nood beweert.

  Varkens in Nood is niet naar de Reclame Code Commissie gestapt omdat ze meer openheid willen maar omdat ze bij het publiek de overtuiging in stand willen houden dat er nog iets verborgen is. Het is voor dieractivisten essentieel dat het publiek denkt dat ze niet alles te zien krijgen.
  Dieractivisme werkt namelijk volgens hetzelfde psychologische principe als een striptease.

  Een goede striptease is nooit helemaal bloot: er wordt altijd iets aan het zicht onttrokken om de fantasie te prikkelen. Juist het prikkelen van de fantasie over dat wat niet zichtbaar is maakt het spannend. Op het moment dat er geen vijgenblad meer is, is het niet spannend meer en heeft iedereen het wel gezien.

  In het dieractivisme werkt het ook zo: in alles wat niet voor het publiek zichtbaar is kunnen activisten met suggestieve berichtgeving de fantasie van het publiek prikkelen en daar veel emoties mee opwekken. Het is daarom voor dieractivisten essentieel dat de veehouderij zaken aan het zicht onttrekt of dat het publiek op zijn minst denkt dat ze niet alles te zien krijgen. De nieuwe openheid van Vion is dodelijk voor dieractivisten.
  Een modern spreekwoord luidt: "is de vrouw volledig bloot, dan is de striptease dood".
  Voor de veehouderij geldt: "is de veehouderij geheel open, dan moeten dieractivisten dat bekopen".

  Dát is dus het werkelijke probleem wat de activisten hebben met Vion.

 • smi062971

  Bennie Stevelink, mijn complimenten!!
  Je reactie is goed verwoord en goed doordacht, misschien een idee om als redacteur bij de boerderij te gaan?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.