Lossen van varkens bij Vion. - Foto: Ronald Hissink VarkensOpinie

‘Dappere poging Vion op varkensmarkt’

Eerdere pogingen mislukten, en opnieuw lanceert Vion Pork een systeem om structuur te brengen in de varkensmarkt.

In het concept Good Farming Balance met drie afzetmodules kan de varkenshouder straks kiezen uit drie prijssystemen.

Vion loopt op de markt buiten de EU tegen grenzen op. Afnemers willen langetermijncontracten afsluiten, daar waar de slachterij niet altijd garanties heeft de betreffende varkens ook te kunnen leveren. Het bedrijf moet naar eigen zeggen soms contracten aan een ander overlaten. Uiterst zuur natuurlijk, juist omdat de afzet buiten de EU groeit. Nu nog gaat 40% vanuit Nederland naar derde landen.

Leveren tegen huidige weeknoteringen

In het nieuwe prijssysteem kan de varkenshouder nog steeds tegen de huidige weeknoteringen leveren. Nieuw zijn de Vion Prijs Index Garantie (PIG) en Vion Lange Termijn Prijs (LTP). De PIG is gebaseerd op een mix van een aantal internationale varkensnoteringen. De LTP wordt voor drie maanden vastgesteld op basis van afzetcontracten.

Afdekken risico geeft rust

In de varkenshouderij is praten over lange termijn welhaast als vloeken in de kerk. Vions hernieuwde poging is daarom ook dapper. En laten we ook eerlijk zijn: degene die er niet in gelooft, houdt het risico en blijft bij de weeknotering. Voor veel ondernemers geeft juist het afdekken van het risico rust. Aan Vion nu om dit gestelde vertrouwen gestalte te geven.

Beheer
WP Admin