Boerenblog

4 reacties

'Vegavlees ... Onze hond zou het nog laten staan'

Een bezoekje aan de Bio-beurs in Zwolle leert dat vegetarisch vlees niet smakelijk is, vindt columnist Erik Stegink: smaakloos en zo papperig 'dat onze hond het nog zou laten staan'.

De laatste weken is er veel discussie geweest over de naamgeving van vegetarische producten. Velen van ons als veehouders storen zich aan de woordkeuze bij vegetarische producten, zoals vegetarische worst, vegetarische kipfilet of een vegetarische kroket. Het lijkt wel een marketingverhaal te worden. Daarbij is vegetarisch vanuit de Amsterdamse grachtengordel een echt modewoord geworden.

Is vegetarisch een hype die ook weer weggaat?

Persoonlijk vraag ik mij oprecht af of dit nu een hype is of dat dit vanzelf weer minder gaat worden, zoals in Duitsland. Daarom de proef op de som; gewoon ook maar eens vegetarische producten gaan proeven.

Vegetarische producten proeven op Bio-beurs Zwolle

De Bio-beurs in Zwolle was daar bij uitstek geschikt voor. De leveranciers lieten je graag vegetarische worsten en verschillende vegetarische kaasproducten proeven. Elke keer weer verwonderde ik me dat mijn smaakpapillen hier geen enkel genot van ondervonden. Of met andere woorden: 'niet te vreten'. Ondanks de extra pittige kruiden zit er geen smaak aan.

'Inwendig dacht ik: dit hoef ik niet meer'

De dames die het serveerden keken mij beteuterd aan en vroegen: "Vindt u het lekker?" Om de lieve vrede te bewaren zei ik dan maar: 'Tja, ik moet er nog wel aan wennen'. Maar inwendig dacht ik: 'dat hoef ik nooit weer'.

'Vega concurreert qua smaak nog niet met vlees'

En als vleesproducent probeer ik dan niet te lachen en denk ik bij mezelf 'dat is voorlopig nog geen echte concurrentie voor ons vlees'. Smaakloos en zo papperig dat onze hond het nog zou laten staan. Maar het zou ook aan mij kunnen liggen, dus ging ik toch nog eens iets verder rondvragen.

Een kameraad vertelde dat hij voor zijn wekelijkse kaartavond per ongeluk vegetarische gehaktballetjes had geserveerd zonder dat zijn gasten (echte veehouders) het wisten. De reacties waren niet echt lovend, meldde hij. Misschien dat u als lezer een andere mening bent toegedaan, maar tot nu toe hebben vegetarische producten mijns inziens de smaak nog lang niet geëvenaard van echt vlees.

Heerlijk vlees van vegetarische varkens

Moeten we ons als vleesproducenten dan geen zorgen maken? Jawel, maar we kunnen juist van het woord vegetarisch gebruik gaan maken. Een idee zou zijn om, op dezelfde manier als onze veganisten, de marketingwoorden in een ander verband te gaan gebruiken. Ik zie het al voor mij. Op de etiketten komt binnenkort te staan: “Heerlijk vlees van vegetarische varkens” of “biefstuk van een vegetarische koe”. Tja, dan liegen we niet, want onze varkens, koeien en kippen eten ook geen vlees, dus dat zijn dan toch veganisten?

Oproep aan vegetariërs en veganisten

Hierbij dan ook een advies en oproep aan de complete grachtengordel en speciaal aan de vegetarische slager: u kunt en mag weer gewoon heerlijk smaakvol vlees kopen van vegetarische dieren. Eet smaakvol.

'Grachtengordel, u kunt en mag gewoon weer heerlijk vlees kopen van vegetarische dieren. Eet smaakvol!'

Laatste reacties

 • Snel

  strak neer gezet Erik

 • T.W. Stegink

  Hoop dat veganisten flexitariers worden

 • meter

  Topstuk. Smakelijk om gelachen!

 • farmerbn

  Kan er een filmpje op internet geplaatst worden waarbij een hond kan kiezen tussen twee bakjes. Eén met gangbaar vlees en één met een creatie van de vegetarische slager? Lachen.

Of registreer je om te kunnen reageren.