Redactieblog

4 reacties

‘Varkenshouderij is toe aan vernieuwing’

In landen ver weg en dichterbij ontwikkelt de varkenshouderij razendsnel. Nederland dreigt achterop te raken.

Nog even en het is 2018. Voor de varkenshouderij wordt dat best een bijzonder jaar. De POV gaat officieel van start als belangenbehartiger voor alle varkenshouders. Werk heeft de vereniging genoeg: uitvoering van het actieplan vitale varkenshouderij, het verlagen van de biggensterfte, een antwoord vinden op de vermindering van het aantal stalbranden en natuurlijk belangen behartigen.

Tevens verdient onderzoek en innovatie een urgente plek op de agenda. Nederland is langzamerhand niet meer toonaangevend als varkensland. Dat zei Theo Duteweerd onlangs, manager van het Varkens Innovatie Centrum in Sterksel. Hij pleit voor innovatie. Als hij zoiets zegt, is dat verdacht. Duteweerd wil aan het werk blijven, valt te denken. Niettemin heeft hij een punt. De ontwikkelingen in China, Rusland en dichterbij huis in Spanje, gaan snel. Dit soort landen halen Nederland in.

Inhaalslag nodig

Het is daarom de hoogste tijd om in Nederland op wezenlijke thema’s als dierenwelzijn, varkensgezondheid en milieu verder te ontwikkelen. En wel zodanig dat tegelijk de kostprijs zakt. Te denken valt aan stallen waar de mest direct wordt afgevoerd en verwerkt, zodat de ammoniak niet meer ontsnapt. Dat is beter voor mens en dier. Een ander voorbeeld zijn stallen waar ziekte-overdracht wordt tegen gegaan en de staart aan het varken kan blijven.

Het lijkt makkelijk als de industrie een oplossing aanbiedt voor een knelpunt, maar meestal werkt zoiets alleen kostenverhogend en het houdt het ware probleem in stand. Een luchtwasser is het ultieme voorbeeld hiervan. Dat zou je als varkenshouder niet moeten willen. De voorgestelde innovaties hadden eigenlijk 10 jaar geleden al gereed moeten zijn.

Draagvlak en trots

Vee houden in Nederland betekent reageren op maatschappelijke wensen. Anders brokkelt het draagvlak van de sector af en ben je mikpunt van milieu- en dierenwelzijnsorganisaties. Dat is slecht voor het voortbestaan van een sector.

In de varkenshouder zijn al veel ontwikkelingen gaande. Ketenproductie ontwikkelt zich in hoog tempo. Er wordt gewerkt aan herstructurering van de sector. Maar een innovatie-agenda met echte vernieuwingen ontbreekt nog. Een mooi iets om in 2018 mee te starten. Ik wens iedereen alvast een goed 2018 toe en dat het een jaar mag worden waarin de varkenshouderij veel mooie dingen kan delen.

Laatste reacties

 • John*

  in vergelijking met die 3 landen hebben we in Nederland al volop ontwikkeld in dierwelzijn (4 dagen eis) , milieu (ammoniak reductie 70%) en varkensgezondheid (antibiotica reductie 60%). Zonder goed verdienmodel heeft het geen zin om verder voor de grote massa uit te lopen. Zeker als de weg naar schaalvergroting bemoeilijkt of onmogelijk gemaakt wordt.

 • WGeverink

  In die drie landen liggen de prioriteiten anders. Terwijl in Nederland de politiek correctheids extremisten over elkaar heen vallen om het meest politiek correct te zijn is men in andere landen bezig om minder afhankelijk te worden van geimporteerd voedsel en om de economie aan te jagen. Deze landen hebben doorgaans genoeg grond zodat de mest van de varkens achter de stal op het land uit gereden kan worden voor het verbouwen van voergraan en andere gewassen. Kijk naar Rusland. Grote moderne varkens en melkvee bedrijven worden de een na de ander uit de grond gestampt . En hoewel de vierdageneis niks te maken heeft met welzijn is er technisch prima mee te draaien. Er is geen limiet van wat er mogelijk is als een overheid er van overtuigd is dat meer vee meer welvaard en onafhankelijkheid betekend.https://youtu.be/hee-CPpZhwc

 • Vhouder

  we kunnen niet anders als verliezen echter het vakmanschap en de gedrevenheid van nederlandse boeren stelt de ten ondergang nog wat uit

 • kees.van.dooren1

  Ik zie het anders, Vhouder. In Nederland is absoluut toekomst voor de varkenshouderij, alleen zal de sector er anders uitzien dan in bijvoorbeeld Rusland.
  Met alle respect John, vierdageneis, emissiebeperking en antibioticareductie staan in mijn ogen los van innovatie. Dat is wetgeving, die de kostprijs verhoogd. Geen innovatie waardoor het varken beter wordt en de kostprijs zakt. Financieel schiet je weinig op met minder antibiotica als je jaarlijks voor tientallen euro's per zeug in vaccinaties steekt om de varkens enigszins gezond te houden. Innovatie zal vanuit de varkenshouderij zelf moeten komen, bijgestaan door de periferie. Niet andersom.

Of registreer je om te kunnen reageren.