Redactieblog

12 reacties

‘Na gat in ozonlaag nu een ammoniakgat’

Na de discussie over de intensieve veehouderij en de volksgezondheid wordt opnieuw teruggegrepen op een eerder met succes beproefde formule: veehouderij en stikstof.

Toen ik in 1996 bij advocatenklantoor Linssen ging werken, zou ik iemand die zou voorspellen dat de varkenshouderij er ruim 20 jaar later voor zou staan zoals nu het geval is, in het gezicht hebben uitgelachen. Maar let op, de veehouderij blijft onderwerp van discussie. We zijn er nog niet. En de discussies ontwikkelen zich weer langs bekende lijnen.

Twee weken geleden verscheen het bericht dat de ammoniakuitstoot van de veehouderij veel hoger zou liggen dan het ministerie tot op heden aangenomen heeft. Na het gat in de ozonlaag hebben we nu een ‘ammoniakgat’.

‘Men vermoedt dat de prognoses uitgaan van een situatie waarin iedereen zich aan de regels houdt, terwijl men betwijfelt of dat dat in de praktijk ook het geval is’

Uit nieuwe metingen en berekeningen zou blijken dat de gemiddelde concentraties ammoniak in natuurgebieden vorig jaar de hoogste waren sinds het begin van de metingen in 2005. Een aanscherping van het beleid zou hard nodig zijn. De wetenschap had ook meteen een mogelijke verklaring voor dit gat: men vermoedt dat de prognoses uitgaan van een situatie waarin iedereen zich aan de regels houdt, terwijl men betwijfelt of dat dat in de praktijk ook het geval is.

‘Veehouderij krijgt weer zwartepiet’

Opnieuw krijgt de veehouderij de zwartepiet toegespeeld. Opnieuw zou de ammoniakuitstoot dus halsoverkop dwingen tot ingrijpen. In de jaren negentig kenden we al de hectiek rond de zure regen: de ammoniak afkomstig van de veehouderij zou veroorzaker zijn van de zogenaamde zure regen, die tot de ontbladering en vernietiging van hele bosgebieden zou leiden. Wat Agent Orange was voor de Ho Chi Minh-route, was de intensieve veehouderij voor de Veluwe en Peel. Uiteindelijk viel het allemaal wel mee, in ieder geval waar het betreft de bijdrage door Nederland en zéker de rol van de veehouderij. Na de discussie over de intensieve veehouderij en de volksgezondheid, die overigens nog niet voorbij is, wordt er dus blijkbaar opnieuw teruggegrepen op een eerder met succes beproefde formule: veehouderij en stikstof.

‘Verder lijken meteorologische invloeden en de bodemsamenstelling van grote invloed te zijn’

Of de veehouderij de oorzaak is, blijkt nergens uit, net als de aanname dat de grotere ammoniakconcentratie te wijten zou zijn aan vermoedelijke overtreding van regels. Er is, kort gezegd, géén wetenschappelijk bewijs voor deze vermoedens. Wees dan in ieder geval, zo zou ik de wetenschappers op het hart willen drukken, voorzichtig met allerlei vérstrekkende uitspraken over oorzaken, daders en de noodzakelijke te ondernemen stappen. Want eigenlijk staat alles nog in de kinderschoenen.

Zo blijkt uit een onderzoek van V-focus dat dit ‘ammoniakgat’ goeddeels te wijten is aan een wiskundige benadering: moet je uitgaan van het rekenkundige gemiddelde, of van de mediaan, die er – anders dan het gemiddelde – rekening mee houdt dat bepaalde niet-representatieve metingen een onevenredig grote invloed hebben op het gemiddelde? Verder lijken meteorologische invloeden en de bodemsamenstelling van grote invloed te zijn. Kortom, er is helemaal geen gat. Ten hoogste een verklaarbaar kuiltje. Net zoals het destijds hooguit miezerde.

Laatste reacties

 • anker

  eindelijk iemand die zijn gezond verstand gebruikt in dit idiote land,waar zelfs over zwarte piet wordt gemekkerd

 • WGeverink

  Als je Philips of Shell beschuldigd van zaken die onbewezen zijn heb je onmiddelijk een rechtzaak aan de broek. Boeren zijn niet vertegenwoordigd en daarom worden ze genaaid. Men weet gewoon dat lto de ballen niet heeft om tegengas te geven en zal beloven een "oplossing" te zoeken voor het probleem.

 • oorspronkelijk

  metingen
  er is succesvol beleid uitgezet tegen het ozongat b.v verbod cfk en andere chloorverbindingen
  ook de ammoniak is terug gedrongen ook dank zij inzet veehouderij
  bij beweiding vroeger steevast patroon in de zomer is vervluchtiging minder
  bij andere methode van vee houden en grotere eenheden is een weer hogere vervluchtiging mogelijk
  b.v door meer mest die uitgereden gemixt moet worden in pieken op hetzelfde moment als febr mrt mais en na eerste snede em warmer weer
  het dilemma van uitspoelen of emissie

 • Maas1

  Dit krijgt men niet onder de knie zoek niet aan het eind van u onderzoek stukken maar aan het begin,wellicht vind u dan de juiste gegevens en pas dan ook de juiste formules toe!
  Beloofd wat te worden met de berekeningen van het tegengaan van de opwarming van onze planeet!!

 • H.Grotenhuis1

  Maar de linkse politiek heeft de afgelopen dagen (tijdens behandeling begroting en toekomstig beleid van LNV) weer volop en uitgebreid deze leugens mogen verkondigen in de hoop dat eindelijk de Veehouderij met minimaal 50% moet krimpen.
  Waar is (in de media) LTO om het V-focus verhaal te vertellen en te bevestigen?

 • farmerbn

  Wetenschappers worden beinvloed door de politiek. Heb niet veel vertrouwen meer in die Nederlandse wetenschappers. Daarnaast ventileren steeds vaker die wetenschappers hun persoonlijke mening. Als blijkt dat Wageningen, Nijmegen en Utrecht universiteiten hebben die beinvloed zijn door de politiek dan moet die politiek alles teugdraaien wat de boer nu tegenwerkt.

 • idd farmerbn. Volgens mij wordt de tweede kamer niet meer bestuurd op basis van feiten, die aangeleverd zouden moeten worden door een onafhankelijk instituut. Heb mijn vraagtekens bij al die onderzoeken van RIVM e.d.

 • farmerbn

  Ik vertrouw dat RIVM inderdaad ook niet.

 • John*

  over de hele linie zijn dit jaar de ammoniak concentraties flink geplust met grote uitschieters in de NIET veehouderij gebieden. Er zijn dus veel invloeden op contraties van ammoniak dan de veehouderij, klimaat, emissies uit andere sectoren ga zo maar door. Daar mag je als sector toch ook wel verklaringen voor eisen, ondanks de bewezen emissiereductie toch de zwarte piet toegespeeld krijgen is niet netjes!

 • WGeverink

  Ik denk dat je er niet onderuit komt om als landbouw zelf een aantal experts op de loonlijst te hebben. Experts die bij de tegenpartij op de loonlijst staan werken alleen maar tegen jou. Ik vind het best bizar hoe corrupt het netste jongetje van de klas blijkt te zijn.

 • farmerbn

  Het netste jongetje is waarschijnlijk een gluipertje. Het zoontje van 'de vieze man' (Koot).

 • Peerke1

  De Industrie op het industrieterrein en te denken de chemische en lassen spuiten en de autos op de weg wat stoten die allemaal wel niet de lucht in. Maar dat geeft allemaal niets. Die kunnen ze inderdaad niet aanpakken.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.