Commentaar

2979 x bekeken 5 reacties

‘Boer moet weg van het roer’

Varkenshouders roepen om ‘boer aan het roer’ maar leggen zich vast in langlopende contracten.

Om Obelix te parafraseren: ’Rare jongens, die varkenshouders’. Ze roepen om ‘boer aan het roer’ maar gaan massaal in ketenproductie en leggen zich volop vast in langlopende prijs-/afzetcontracten met Vion. Een half jaar na de start van deze contracten valt al de helft van Vions aanvoer, en daarmee 1 op de 3 in Nederland geslachte varkens, onder de condities van Good Farming Balance. De slachterij geeft aan waar ze plek voor verwacht en de varkenshouders leveren dat. De afzet trekt daarmee zowel aan de kwaliteit als de kwantiteit.

De markt stuurt zo veel meer dan voorheen wat de varkenshouder produceert. En de varkenshouder vaart er wel bij, want er klinkt geen wanklank.

‘Boer aan het roer’ is de lijfkreet van het NVV-smaldeel binnen de POV en de tweede zin op de homepage van de POV-website.

‘Beste varkenshouder, sinds wanneer weet jij hoe de afzetmarkt in elkaar zit?’

De POV en vleessectororganisatie COV zijn nu bezig met een van de speerpunten van de POV: afzetversterking. Ook hier klinkt weer vanuit POV: ‘boer aan het roer’. Ofwel: de boer bepaalt. Maar beste varkenshouder, sinds wanneer weet jij hoe de afzetmarkt in elkaar zit? Welk vlees past in Duitsland, Italië, Korea, Japan, de VS of China en in welke hoeveelheden?

Ga daar als POV dus niet in roeren. Laat die afzet aan de slachterijen over. Ja, onderhandel met slachterijen over prijs en betalings- en leveringscondities. Maar de specificaties waaraan het varken voldoen moet, is toch echt iets voor de slachtwereld. Gezien de wijze waarop Vion nu succesvol acteert, hebben varkenshouders daar meer vertrouwen in dan in de holle POV-retoriek.

Laatste reacties

 • John*

  als de POV niet had geroepen 'Boer aan het roer' was VION nooit met afzetcontracten gekomen... Toch wel beangstigend voor stakeholders dat leveranciers zich gaan verenigen en zich niet meer uit laten spelen.

 • Hogman1

  Wat een slap verhaal weer.
  20 jaar geleden werden de varkens al uitgeselecteerd op exportvezamelplaatsen
  Lichtere gelten naar Frankrijk ,zware naar Italie ,vettere naar Spanje.
  Export cq exportplaatsen zijn om zeep geholpen .
  Bleven die achterlijke concepten over in NL slachthuizen .Die vroegen om Pietrains en als je die weer had moesten ze weer tempo-achtigen.
  Vion is met hun Good Farming Balance weer 20 jaar terug in de tijd.
  Niks nieuws dus .POV moet gewoon zorgen dat leveranciers zich gaan verenigen zoals onze John zegt.Want met -3ct is dat toch wel duidelijk

 • John*

  Het afrekenmodel is nog wel erg cooperatief. Boer gaat er vanuit dat er goed gezorgd wordt en accepteert daarmee de notering en het RISICO. Terwijl het gros van de slachterijen inmiddels privaat zijn...

 • Daan1

  POV kan in de ogen van Bodde toch niks goed doen. Goed bezig en zoals John aangeeft vind niet iedereen het leuk dat de varkensboeren het goed eens zijn. En bloedgroepen bestaan niet. Argumenten komen van indiviuen mijnheer Bodde en dat mag: positief kritisch.

 • dekil

  meneer Bodde ik zou willen roepen "varkenshouders zijn net mensen" daarmee bedoel ik dat er onder de varkenshouders veel verschil zit. En net die groep dien niet aan het roer wil zitten, dat zijn die groep die bij Vion in de Balance zitten.

  Heb niet te overdreven verwachtingen van een afzetonganisatie, maar de verhouding boer/slachterij is nu geheel verkeerd. Ze maken en breken je, zie maar aan die -3 van Vion. Maar het kan een grote bijdrage leveren aan 'gezonde verhouding met de slachterij'

  Kijk eens verder om je heen, in de aardappelwereld heb je Nedato, een cooperatie die aardappelen vermarkt. Zit ook tussen de boeren en de grote aardappelverwerkers in. Doet heel goed werk, maakt de prijs niet hoger, wel de relatie met de verwerkers gezond.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.