Boerenblog

8 reacties

‘Begin en einde van Straathofs eerste Duitse varkenslocatie’

De bouw van Straathofs eerste Duitse locatie was enorm kicken. Het einde biedt de ondernemer financieel perspectief.

Ik denk elke winter weer even aan die van 2002. Niet omdat het toen zo koud was, maar omdat ons bedrijf toen met volle kracht bezig was met het bouwen van het eerste varkensbedrijf voor Adriaan Straathof in Duitsland. Ik kende hem al veel langer, maar op een open dag van ons bij een bedrijf in Duitsland in de zomer van 2000, was hij ervan overtuigd dat dáár de mogelijkheden lagen.

Voorbereidingen en vergunningverlening

Hij kocht een groot oud bedrijf en in 2001 zijn we bezig geweest met de voorbereidingen en de vergunningverlening. Dat ging toen erg vlot, zodat we begin 2002 konden starten met de bouw van het bedrijf voor 5.000 zeugen.

Vanaf het begin was het doel dat de eerste zeugen er rond Kerstmis in zouden moeten kunnen. We hebben ons aan de planning kunnen houden, maar vraag niet hoe.

Het lukte ons uiteindelijk om elke week een complete stal van circa 750 vierkante meter op te leveren

We hadden 2 bouwkranen van 60 meter op rails opgesteld. Overdag werden de putten gestort met voorverwarmde beton en roosters gelegd, ’s nachts werd aan de bovenbouw gewerkt. Het lukte ons uiteindelijk om elke week een complete stal van circa 750 m2 op te leveren. Wij waren verantwoordelijk voor de gehele bouw en inrichting. Rond Kerstmis hadden we een team aan de gang van bijna 100 mensen. Ik sliep op de bouw tussen de andere bouwvakkers en leefde van magnetronmaaltijden. Het was een geweldige tijd en enorm kicken om zo’n bedrijf zo snel uit de grond te stampen. Natuurlijk hou je zo’n tempo niet lang vol, maar het blijft een geweldige ervaring.

Het bedrijf dat Straathof in 10 jaar heeft opgebouwd, is hij kwijt. Er zijn wetten gekomen om grote varkensbedrijven tegen te houden.

Nu is alles anders. Het bedrijf dat Straathof in 10 jaar heeft opgebouwd, is hij kwijt. Er zijn wetten gekomen om grote varkensbedrijven tegen te houden. Voortaan beslist de gemeente. De dierwelzijnseisen zijn tot ongekende hoogte opgevoerd. Zo moeten de boxen 90 centimeter breed zijn, zodat de zeugen hun poten bij het liggen kunnen strekken. Heel veel varkenshouders in Duitsland zijn daardoor in de problemen gekomen.

Hoe had zoiets voorkomen kunnen worden? Achteraf is het gemakkelijk daar een mening over te geven, wat ik hierbij doe.

‘Het ging fout door verlies aan acceptatie én aan respect voor gezag’

Het is volgens mij misgegaan met het verlies aan maatschappelijke acceptatie en respect voor het gezag. Dat laatste punt weegt in Duitsland veel zwaarder dan in Nederland. Het gezag is heilig; als je dááraan komt, ben je niet klaar. Het verlies aan maatschappelijke acceptatie van de industriële varkenshouderij hebben we allemaal al lang aan zien komen. Maar iedere varkenshouder en ook Adriaan Straathof denkt dat andere mensen daar maar iets aan moeten doen. ‘Zolang er bij mij maar veel biggen uitkomen, is het goed’, is dan de gedachte.

‘Verkoop LFD Holding biedt perspectief’

De verkoop van de LFD Holding biedt perspectief. € 100 miljoen voor 55.000 zeugen, 14.000 vleesvarkens en een groot aantal biogasinstallaties is een goede prijs. Met 25% eigen kapitaal kom je er wel, denk ik, dus voor iemand met € 25 miljoen in kas ligt een wisselend rendement boven de 10% in het verschiet. Daarvoor is een nettorendement nodig van € 2,5 miljoen per jaar; dat is € 1,67 per big en voor die marge wil geen enkele collega het doen.

Ik wens u prettige feestdagen toe.

Laatste reacties

 • Vhouder

  volgens mij zijn mensen als straathof er schuldig aan dat mensen een hekel krijgen aan boeren. Altijd maar de mazen in de wet opzoeken en nooit genoeg

 • husky

  Ja @Vhouder, je slaat de spijker op de kop, want de "gewone" boer komt niet in het nieuws als hij zijn bedrijf netjes runt.

 • farmerbn

  Als ik naar succesvolle varkenshouders kijk, zie ik vaak dat ze zelf nooit bouwen maar stallen kopen van collega's die in problemen zijn gekomen en verplicht moeten verkopen. Banken nemen hun verlies en bieden die stallen voor weinig aan. Slimme ondernemers kopen de stal en laten de varkens verzorgen door die zittende boer zodat niemand hoeft te weten dat het zijn stal niet meer is. Je kunt beter meerdere locaties hebben dan één grote boerderij. Zo blijf je onder de radar.

 • een top ondernemer!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  gewoon een nederlander brabanderr en geen groot buitenlands concern die het kan.............

 • pelleboer

  ik denk niet dat hij zijn deutsche bedrijven kwijt is.Hij kreeg een beroeps verbod door afgunst en nijd door zijn sukses volle bedrijfsvoering.Wie doet hem dat na ?Dat is die moffen toch een doorn in het oog.Er moest alleen een mannetje op zijn plek die doet wat Adriaan zegt

 • Varkens in Nood

  "De dierwelzijnseisen zijn tot ongekende hoogte opgevoerd. Zo moeten de boxen 90 centimeter breed zijn, zodat de zeugen hun poten bij het liggen kunnen strekken."

  Het kunnen strekken van de poten, dat vinden de meeste Nederlandse varkenshouders toch ook wel een normale welzijnseis, lijkt me? Of is dat dierenwelzijn op 'ongekende hoogte' ?

 • Johnny Hogenkamp

  In veel Duitse deelstaten moet een box de breedte hebben gelijk de hoogtemaat van de zeug. Dat is 90 cm. Theoretisch is 20-25 cm. extra voor de meeste varkenshouders geen probleem, practisch gaan de zeugen zich echter draaien en mesten in de eigen trog. Door sterke bevuiling gaat ook het beenwerk eraan. Automatisch gevolg is dat boxen in (Oost) Duitsland momenteel massaal vervangen worden door groepen. Zowel in de vroege dracht alsook in de dekstal. Ken bedrijven die daardoor al 10-15% productie verloren zijn. Kijkend naar Nederland hebben we een kleine voorsprong, al zal ook ons de groepshuisvesting vroege dracht nog wel een 5% productie kosten. Nu de vraag wat Denemarken en Spanje gaan doen.

 • wienbemelmans

  Doe maar eens na wat Straathof heeft bereikt door afgunst hebben ze hem
  toch alles in Duitsland kunnen afnemen onder het mom van dierwelzijn.doet
  me denken aan 40/45.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.