Boerenblog

1 reactie

‘Wildgedoe’

Het afwikkelen van wildschades wordt eerlijker, makkelijker en moderner – mede dankzij LTO, zo schrijft columnist Dirk Dekker.

We vinden het allemaal prachtig, die natuur. En daar horen ook in het wild levende dieren bij. De maatschappij wil meer flora en fauna. Prima, zolang ze maar geen schade aanrichten. Als het werk je bij je handen afgebroken wordt doordat herten, zwijnen, ganzen of dassen je gewassen betreden en vernielen, dan wil je daar in ieder geval een eerlijke vergoeding voor hebben.

Gelderse statiegeldregeling wildschade

In Gelderland moest je bij melding van schade bij het Faunafonds een behandelbedrag betalen. Dus eerst € 300 betalen anders nemen ze je aanvraag niet eens in behandeling. Ooit is deze regeling bedacht om kleine schades te weren. Dat snap ik, je gaat niet € 600 kosten maken voor een schade van vijf tientjes. Met LTO hebben we gisteren in Gelderland bereikt dat dit is omgezet in een statiegeldregeling. Bij een schade boven € 300 krijg je het behandelbedrag weer terug.

‘Ik ken een teler die 5 gewassen verbouwt en dus 5 keer schade meldt in de lente, en in de herfst nóg 5 keer. Hij betaalt zo 10 keer het behandelbedrag van € 300 ...’

Daar ben ik best wel trots op. Hiervan kunnen veel leden hun contributie makkelijk betalen. Ik ken een akkerbouwer die 5 gewassen verbouwt en dus ook 5 keer schade meldt in de lente, en in de herfst nog een keer. Hij betaalt zo dus 10 keer het behandelbedrag. Maar het belangrijkste vind ik dat het gewoon eerlijk is. Wij boeren vragen niet om medegebruik van onze grond door in het wild levende dieren. Maar gebeurt dat wel, dan moet er een eerlijke vergoeding tegenover staan.

‘Bij Natura 2000 ben je helemaal de sigaar met wild’

Heb je je bedrijf binnen een Natura 2000-gebied, dan ben je helemaal de sigaar. Onder het huidige scheurverbod mag je je weiland dat door zwijnen is omgewoeld, niet eens ploegen. Dan zit je dus de rest van je leven te hobbelen op je trekker.

We zitten er ook aan te denken om een groene dienst voor medegebruik door edelherten in het leven te roepen. Als zoiets voor weidevogels kan, moet het toch ook voor herten kunnen? Automatisch bezoek door een taxateur, geen eigen risico plus nog een extra bedrag bovenop het schadebedrag voor het beschikbaar stellen van je grond.

‘Het schade melden gaat toch wel een beetje ouderwets [...]. Daarom zijn we bezig met een project voor een faunaschade-app’

Dan nog het melden van schade. Het is toch wel een beetje ouderwets dat je dat thuis achter de computer moet doen? Ook is het nog veel te moeilijk. Als je dat dagelijks doet, zal het wel lukken, maar voor mij valt het niet mee. Het is vergelijkbaar met het invullen van de Gecombineerde opgave. Daar moet je eigenlijk hulp bij hebben, ook omdat je als je iets fout doet, veel geld kunt mislopen. Daarom zijn we een project aan het opzetten voor het realiseren van een ‘faunaschade-app’.

‘Iedereen heeft een smartphone. Op het moment dat je in het veld schade ziet, moet je dit gelijk ter plaatse kunnen melden’

We leven in 2017; iedereen heeft een smartphone op zak. Op het moment dat je in het veld schade ziet, moet je dit gelijk ter plaatse kunnen melden. App openen, positie bepalen, paar foto’s toevoegen en klaar. Meer hoeft het niet te zijn.

‘Nu is de wolf weer gesignaleerd – waar eindigt dit?’

Ik vraag me wel eens af waar dit eindigt. De wolf is gesignaleerd, weer eentje die ongetwijfeld schade gaat opleveren. Het is immers veel makkelijker om een schaap of kalf te pakken dat achter een omheining staat, dan een in het wild levend dier.

Als een dier de beschermde status krijgt, moet er gelijk bepaald worden met hoeveel ervan het land vol is. Dat zou heel veel problemen voorkomen.

Eén reactie

  • koster

    een goed idee die app.
    Maar niet iedereen heeft een smartphone, dus via de computer moet ook blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.