Boerenblog

‘Interessante dag bij de Deense grens’

Een interessante dag helemaal bovenin West-Duitsland, vlak voor de Duits-Deense grens. De Schweinetag Schleswig-Holstein werd gehouden op 7 november, in Rendsburg.

Op het programma stonden maar liefst drie presentaties over fermentatie. Ik ben vereerd een praatje over Ferm4Farm te mogen geven, want fermentatie is hot in Duitsland. Op 11 januari staat er een gehele dag over fermentatie gepland, dan op Haus Düsse.

‘Deense Vikingen veroveren Europa’

Onderweg richting de Duits-Deense grens zie je ongelooflijk veel agrarisch transport. Tientallen vrachtwagens grondstoffen, mengvoer, biggen en vleesvarkens. Dat is toch een banenmotor bij uitstek, wanneer gaat de politiek dat toch eens inzien? Dat brengt me op een rekenfeitje over die ‘Deense Vikingen’ die tegenwoordig met hun biggen Europa veroveren. Maar liefst 13,5 miljoen biggen stampen de Vikingen over de grens. Met zo’n 600 tot 700 biggen op een auto praten we dus over een kleine 400 vrachtwagens per week. Waanzinnig.

De fermentatiedag wordt georganiseerd op het beursterrein Norla-Gelände in Rendsburg. De Duitse varkenshouders zijn zeer actief op zoek naar (voer)mogelijkheden om hun dieren stabieler en gezonder groot te brengen. Met een rantsoen waarmee een big of vleesvarken goedkoper is af te leveren en waar eiwitgrondstoffen van Duitse bodem in zijn verwerkt. Met uiteindelijk minder mest in de put. Kortom: fermentatie.

‘Ferment positief voor diergezondheid’

Het positieve effect van ferment op de diergezondheid is langzaamaan een zekerheid. Zo hebben we bij 27 varkenshouders kant-en-klare ferment uitgeleverd. Uit een enquête bleek dat 80% van de ondernemers aangeeft dat bij hun biggen minder tot geen diarree (en dat met duidelijk minder medicijnen) voorkomt. En 95% van de bedrijven beveelt het collega’s aan. Ook de dierenartsen beginnen langzaamaan ferment te adviseren op bedrijven.

De dag was succesvol verlopen, met 100 mensen in de zaal, veel geïnteresseerden en al twee bedrijven waar een bezoek wordt gepland. Voldaan stap ik in het Captuurtje. Even vijf uur planken richting Dortmund, om daar een hotelletje te pakken en ’s ochtendsvroeg weer richting de ’schöne blaue Donau’ in Budapest te vliegen.

‘De meeste innovatieve ideeën zijn tijdens het reizen ontstaan’

Overigens is al dat reizen ook wel interessant; de meeste webblogs zijn in die tijd geschreven. En ook de meeste innovatieve ideeën zijn in die tijd ontstaan! Binnenkort ga ik weer wat ideeën uitproberen, alvorens ze groter bij de klanten in te zetten. Wordt vervolgd.

Of registreer je om te kunnen reageren.