Boerenblog

laatste update:1 nov 2017

‘Bezoek aan het land van Máxima’

In Argentinië zijn varkensbedrijven vaak gesloten. Ondanks de lokale soja, mais en sorghum is voer er duurder dan in Oost-Duitsland. Bezoek aan een prachtig (landbouw)land dat bijna 4.000 kilometer lang is (!).

Wie kent haar niet, onze Koningin Máxima? De mooie Argentijnse met de onvergetelijke uitspraak hij was een beetje dom. Ik ben helemaal naar Argentinië gereisd om met haar een kop koffie te doen, bleek ze in Den Haag te zijn. Foutje in de onderlinge communicatie ... U begrijpt dat ik een grapje maak ...

Prachtig Argentinië is 70 keer zo groot als Nederland

Argentinië, een land 70 keer zo groot als Nederland. Een prachtig land, bijna 4.000 kilometer lang (!). Enórm! We zijn er een week geweest; het was een geweldige ervaring. Ik heb de eer gehad daar twee presentaties te mogen geven: eentje over brijvoer en bijproducten, en eentje over fermentatie. Voor een groep goed georganiseerde en zeer professionele varkenshouders. Met topresultaten in de stal, die absoluut vergelijkbaar zijn met die van de 25% beste in Nederland. Daar was ik van onder de indruk!

‘In Argentinië worden veel sojabonen verbouwd. [...] Alles wat aan hullen en uitgeperste soja overblijft, wordt door varken en kip in waardevol vlees omgezet’

In Argentinië worden veel sojabonen verbouwd. Zoals ingevoerde mensen weten wordt de sojaboon geteeld voor de olie voor humaan gebruik. Ook gaat er steeds meer soja in anti-koemelkallergie-drankjes of voor de vegetarische vrinden. En alles wat er aan hullen en uitgeperste soja overblijft, wordt door het varken en de kip in waardevol vlees omgezet. Dat de dierenclubs en anti-veehouderijmensen van de PvdD anders beweren, is een grote bewuste verdraaiing van de waarheid.

Argentinië en de sojaboon

Maar goed, de sojaboon. In Argentinië geldt de regel: er gaat geen hele boon de Argentijnse grens over. De boon moet eerst gecrusht en getoast worden, zodat het waardevolle product (ja, juist: de olie) in het land blijft en wordt verwerkt, en het ‘restant’ op grote oceaanschepen naar Europa en China gaat. We hebben in Rosario (waar alle grote schepen de sojaschroot laden) de enorme sojafabrieken gezien. Gigantisch.

Varkenshouderij vaak gesloten in Argentinië

De varkenshouderij is er vaak in gesloten systemen: zeugen inclusief alle biggen afmesten. Eenvoudige rantsoenen met 90% soja en mais, af en toe beetje sorghum. De rest is een premix. Ik vond het erg interessant dat met zulk een eenvoud toch prima resultaten te draaien zijn.

Wat verder opviel, is dat ondanks de lagere grondstofprijzen de prijzen van de eindrantsoenen hoger waren dan die van bedrijven waar ik kom in Oost-Duitsland. De premix wordt in Argentinië blijkbaar met erg goede marges verkocht!

‘Dit jaar heb ik een project mogen starten met een groot Argentijns varkensbedrijf’

Dit jaar heb ik een project mogen starten met een groot Argentijns varkensbedrijf. Out of the box samen iets moois ontwikkelen. Innovatieve power. Als alles meezit, mag ik nog minimaal één keertje 14 uur heen en 14 uur terug in een KLM-stoeltje filmpies kijken. Wellicht bestuurt Koning Willem-Alexander dan wel die blauw-witte vlieger. Mooi, man.

Of registreer je om te kunnen reageren.