Commentaar

'Goed Vlaams initiatief: varkens 2017 al verkocht'

Het afgelopen jaar is voor varkenshouders een goed jaar geweest met een bovengemiddelde voerwinst. Ook voor 2017 zijn de verwachtingen positief.

Na een diepe crisis in 2015 komt de varkenshouderij er zo weer wat bovenop. Met een beetje geluk kan er dit jaar weer worden gereserveerd voor een komend dal. Dat is hard nodig, want als één ding niet verandert in de varkenshouderij is het de varkenscyclus waarin goede en slechte jaren elkaar afwisselen.

Termijncontracten met vleesverwerker

Om beter te kunnen omgaan met dit gegeven zijn steeds meer varkenshouders bezig met het thema risicomanagement. Het nieuws dat in Vlaanderen varkenshouders de varkens voor 2017 - deels - al verkocht hebben, is in dit verband een interessant gegeven. Door termijncontracten aan te gaan met de vleesverwerker, weten de boeren nu al wat ze voor de verkochte dieren krijgen.

Meer zekerheid inbouwen

Er wordt gewerkt met Swap-contracten waarbij iedere vier weken een verrekening plaatsvindt tussen de onderling afgesproken markt- en contractprijs. Op die manier willen de deelnemers meer rust en continuïteit creëren. Door ook aan de kostenkant zaken vast te leggen, bijvoorbeeld door de voorinkoop van voer is er nog meer zekerheid in te bouwen. De varkenscyclus zal dan nog zeker zijn werk doen, maar zal minder grillig verlopen. Het initiatief van DLV België is dan ook erg interessant en zal met belangstelling worden gevolgd.

Of registreer je om te kunnen reageren.