Commentaar

2874 x bekeken 4 reacties

'Varkens snel elektronisch merken'

Om een kwaliteitsslag te maken is het gebruik van een elektronisch oormerk een prachtig instrument.

Het is onontbeerlijk dat varkens vanaf de geboorte zijn voorzien van een elektronisch I&R-nummer. Dat stelt Vee&Logistiek Nederland. Met elektronische registratie is het mogelijk om snel te sturen en selecteren op zaken als kwaliteit, herkomst, gezondheid of dierenwelzijn.

Pleidooi op juiste moment

Het pleidooi komt op het juiste moment. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is net gestart met de ontwikkeling van het Keten Kwaliteitssysteem Holland Varken. Dat moet voor éénduidigheid en transparantie zorgen in binnen- en buitenland.

Gelet op deze ontwikkelingen is het verplicht werken met een elektronisch oornummer een logische stap. Afnemers van vlees kunnen zo precies de geschiedenis van het varken in beeld krijgen. Het kan daarmee snel het biggenpaspoort vervangen, dat nooit echt van de grond is gekomen. Het is een goede manier om kwaliteitseisen van de verschillende concepten te borgen.

Middel om onderscheidend te zijn in Europese vleesmarkt

Door dit landelijk uit te rollen kan het ook een instrument zijn om het onderscheid te maken op de vleesmarkt in Europa en daarbuiten. Een bijkomend voordeel van een elektronisch oormerk is dat de stalkeuring voor exportvarkens weer mogelijk is, zo stelt Henk Bleker. Wellicht is het ook een opmaat naar het achterwege laten van het slachtblik.

Schat aan informatie voor varkenshouder

Voor varkenshouders gaat er ook een wereld open op het moment dat via het elektronisch oormerk een schat aan informatie beschikbaar komt. Met informatie over afstamming en herkomst en cijfers over groei en voederconversie zijn interessante analyses te maken. Dat kan resulteren in een diergerichte aanpak, waarbij precies wordt ingespeeld op de behoefte van een koppel varkens. In de topfokkerij gebeurt dat ook al volop.

Snel werk maken van elektronische oornummers voor varkens

Argumenten genoeg om snel werk te maken van invoering van het elektronisch oornummer. Voor de POV is het een goede manier om een vliegende start te maken met de implementatie van Vitale Varkenshouderij. Grootschalige inkoop door de Nederlandse varkenshouderij helpt daarbij vast om de prijs van de oormerken te drukken.

Laatste reacties

 • John*

  eerst maar is een blik ontwikkelen dat van geboorte tot slacht blijft zitten.. anders zijn over enkele jaren de bouwlanden te registreren dankzij de begraven nummers..

 • Snel

  als we `t met zijn allen doen zijn de kosten ook te drukken, onderhandelen! Voor de leveranciers de taak een goed oormerk te ontwikkelen dat goed blijft zitten.

 • WGeverink

  Ook zijn de leveranciers van stinkberen vlees snel op te sporen en kunnen deze slachterijen eenvoudig van de leveranciers lijst gestreept worden...

 • kbg

  misschien moet vee&logistiek beginnen met het verplicht stellen van het vervoeren van biggen in auto's voor alleen biggen.
  En geen blik maar chip

Of registreer je om te kunnen reageren.