Redactieblog

3344 x bekeken 1 reactie

'Ook mindere varkens welkom in vraagmarkt'

De vraag naar varkens is goed. Slachterijen maken zich dan ineens niet meer druk om genetica en bevleesdheid.

In de varkenshouderij is sprake van een vraagmarkt. De toonaangevende Duitse Vereinigungspreis steeg woensdag maar liefst met 5 cent per kilo geslacht-gewicht tot €1,72. Slachterijen zijn ijverig op zoek naar varkens, stelt de Duitse belangenbehartiger ISN.

Dat blijkt uit de verandering in de uitbetaling die de Duitse marktleider Tönnies Fleisch deze week invoerde. De wijziging heeft betrekking op varkens die Tönnies betaald op basis van magervleespercentage. De toeslag voor varkens met meer dan 59% mager vlees (met minimaal 18 kilo ham) stijgt een cent per kilo geslacht gewicht. De korting voor varkens met een vleespercentage tussen 56 en 57,9 is een cent per kilo verlaagd, tot 2 cent. Het kortingsvrije gewichtstraject is 2 kilo verhoogd, tot 105 kilo geslacht gewicht.

Nieuwe uitbetaling

De nieuwe uitbetaling bij Tonnies is mogelijk een correctie. Begin dit jaar werd besloten afscheid te nemen van het prikpistool voor het bepalen van het vleespercentage. Sinds februari wordt het vleespercentage bepaald met het AutoFom-apparaat. De varkens van een Deense Duroc-eindbeer brachten sindsdien een paar euro minder op. Met deze verandering in de uitbetaling wil Tönnies de boel corrigeren, zegt ISN.

kwaliteit maakt niet uit

Het blijft interessant om vast te stellen dat in een vraagmarkt kopers van landbouwproducten ineens niet meer kritisch kijken naar de kwaliteit. Vierkante aardappelen, laat maar komen. Minder vleesrijke varkens, geen probleem. Alle varkens zijn welkom op de slachterij, zonder dat ze minder betaald krijgen

Overproductie

De huidige markt laat eveneens zien dat overproductie dodelijk is voor een sector. In de varkenshouderij is de vraag naar varkens goed en de productie blijft achter. Prompt stijgt de prijs. In de melkveehouderij is sprake van overproductie. Boeren melken daarom onder de kostprijs. Het is daarom zeer de vraag hoezeer Albert Heijn en Delhaize verantwoordelijk zijn voor de malaise in de landbouw. Als de sector instrumenten vindt om overproductie te voorkomen, is veel gewonnen.

Eén reactie

  • koestal

    Eindelijk na zoveel jaren slechte prijzen !

Of registreer je om te kunnen reageren.