Boerenblog

5 reacties

'Na dip moet varkenshouderij voerkosten verlagen'

Vitaliseren is overbodig als de varkenssector zijn sterke kanten aanspreekt en de voerkosten verlaagt, schrijft columnist Erwin van de Wolfshaar.

Afgelopen maand was ik voor het eerst op vakantie in de Verenigde Staten. Het land van de onbegrensde mogelijkheden, althans dat is het beeld dat de meeste mensen erbij hebben. Terwijl wij een schitterende tocht van 4.800 kilometer langs de westkust en door Nationale Parken reden, werd in Nederland het Actieplan Vitale Varkenshouderij gepresenteerd, met oplossingen voor meer rendement: meerwaarde creëren, krimpen met dieraantallen en samenwerken in de keten.

Twijfels bij Actieplan Vitale Varkenshouderij

Ik heb mijn twijfels bij het plan. Krimpen met dieraantallen zal niet veel opleveren, want deze productie zal direct in het buitenland of door melkvee worden overgenomen. Ook samenwerking in de keten is een mooie kreet, maar de stap richting integraties, zoals in het buitenland, lijkt me ook niet gewenst. Misschien moeten we iets meer kijken naar wat we al hebben.

In Nederland hebben we een superlogistiek, perfect klimaat en veel kennis. Strenge wetgeving en dierenactivisten hebben ze inmiddels ook in het buitenland. Ik heb in Amerika weinig gezien van het beloofde land. Het is uitgestrekt, droog of juist erg nat, nauwelijks personeel te krijgen en de mentaliteit is dramatisch. Varkens zaten in een ander gebied, dus het beeld was grote dairyfarms met duizenden koeien afgewisseld met kleine farms met Black Angus-stieren.

Black Angus is mooi voorbeeld van effectief vermarkten

De Black Angus is wel een mooi voorbeeld van hoe je een product moet vermarkten. In elk restaurant stond deze biefstuk bovenaan de menukaart, gevolgd door de 'gewone steak'. Als we het over meerwaarde hebben, dan ligt daar een mooie uitdaging voor het Holland varken. Nichemarkten zijn geen oplossing voor de hele sector, maar slechts voor een kleine groep. De Black Angus is bij uitzondering wel in staat om haar zogenaamde kwaliteit als bulk te verkopen!

'De weg naar het Holland-varken is lastig en lang'

De weg naar het Holland-varken is lastig en lang. Ik denk dat we moeten blijven focussen op de kostprijs. De grootste kostenpost is nog altijd het voer en vrijwel alle voerleveranciers maken torenhoge winsten. Ze kunnen ongedwongen 'inkoop plus' werken. Ze kopen grondstoffen en vervolgens komen de kosten voor malen/mengen, transport en marge er nog bovenop. Altijd winst voor de voerfabriek; Of de graanprijs nu hoog of laag is.

'Alle fabrieken kunnen goed voer maken!'

We moeten emoties loslaten. Nu hebben we vaak het gevoel dat er maar één fabriek is, die goed voer kan maken. Dat kunnen ze echt allemaal! Door kennis los te koppelen van de fabriek kunnen we ze dwingen om scherper en tegen kostprijs te werken. Ze verliezen dan hun toegevoegde waarde en er is momenteel voer zat in de wereld!

We moeten blijven kijken naar onze positie, maar de dip lijkt voorbij en als we meer focussen op de kosten, heeft onze sector echt geen vitalisering nodig!

Laatste reacties

 • Varkensboer

  ja zoals bij de Heus.
  €62 miljoen winst in 2015 en 74 miljoen winst 2013.
  Kopen voor 13 miljoen een villa van Joop van den Ende.
  Ik ben weg als klant!!!!!
  http://www.quotenet.nl/Nieuws/Koen-de-Heus-betaalde-13-miljoen-voor-de-villa-van-Joop-van-den-Ende-181567

 • 8911077012

  he varkensboer verkopen dan de varkrens varkens voer

 • el

  Graan groeit grotendeels in de midwest ,daar zitten de varkens, kippen en ook steeds meer koeien bedrijven,dicht bij het voer.De West Coast is steeds meer voor de toeristen.

 • John*

  zelf mengen is echt een uitkomst. eerst roepen ze dat het moeilijk is en hoop bla bla en daarna staan ze in de rij om een kern of aanvullend voer te leveren.. en nog veel beter draaien dan met mengvoer omdat er een constant rantsoen gemaakt wordt en mocht er iets wijzigen dan weet je dat als boer een dag of week van te voren.. tis ook niet voor niets dat steijn en vleuten de handel verkocht hebben.

 • Popejapie

  Het is alleen jammer dat de voerboeren de laatste jaren steeds meer de functie van de bank , al of niet gedwongen, heeft overgenomen. Veel bedrijven hebben een forse schuld uitstaan, waardoor de voerindustrie minder moeite hoeft te om omzet en winst te behouden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.