Commentaar

4 reacties

'Hoezo tekort aan mankracht bij de NVWA?'

Al enkele weken is er te weinig capaciteit bij de NVWA om de exportkeuringen van levende varkens adequaat te kunnen uitvoeren. Die ongewenste situatie blijft nog minstens zes weken voortduren.

Reden hiervoor is een tekort aan dierenartsen om deze keuring uit te voeren. Daardoor ontstaat schade. Ingeplande transporten vervallen, de planning van de slachterij moet aangepast worden en de planning van de varkenshouder loopt in de soep.

'NVWA levert niet en anderen betalen de rekening'

Duidelijk is waar de rekening landt: niet bij de NVWA maar bij de partijen die verplicht zijn te werken met deze overheidsdienst. Een dienst die gewoonweg niet levert waarvoor ze oorspronkelijk in het leven is geroepen.

'Schade verhalen durft niemand, want je komt de NVWA weer tegen'

De NVWA rekent voor deze controles het bepaald niet kinderachtige tarief van een starttarief van €106 plus €40 per kwartier. Toch durft niemand de schade op de dienst te verhalen, want die NVWA kom je ook bij de volgende vracht die de grens over moet weer tegen. En niks is voor de ambtelijke organisatie makkelijker dan een nauwgezetter, lees tijdrovender, controle uit te voeren of zout op slakken te leggen.

'Te weinig mankracht? Huur freelancers in, desnoods uit buitenland'

Een tekort aan mankracht? Hoezo? Huur freelancers in, desnoods van over de grens. Ja, dat kost geld, misschien wel het dubbele van wat eigen mensen kosten. Maar nu landt de rekening waar ze niet hoort te liggen. Daarbovenop voorkomt inhuur onrust, ergernis en onvrede in het veld.

Laatste reacties

 • geen boer

  Het is bepaald geen geheim dat het intern hommeles is bij de nVWA. Arbeidsconflicten te over, en het (volgens NL arbeidsrecht vervolgens logische) ziekteverzuim rijst de pan uit. Daar komt het tekort vandaan.
  Dit laat onverlet dat er een heleboel goede krachten op de werkvloer zijn. Maar de vakkennis, mentaliteit en houding van het management is om te huilen, ongelofelijk dat dit zo maar kan. En ja, dan wil niemand meer voor je werken.

 • mariapeel

  Dat is het laatste inderdaad waar iemand gaat werken

 • John*

  ach ze houden de varkens graag in nederland voor de nederlandse slachterijen..

 • WGeverink

  Hier in West Canada wordt de bedrijfs dierenarts na een cursus bevoegd om het exportvee te keuren. Het papierwerk wordt ingevuld en overgeemaild naar de CFIA (Canadese NVWA) export dierenarts) die er zijn krabbel onder zet. Vanwege de grote afstanden moeten we hier praktischer werken. Er is ook geen noodzaak om als bedrijfsdierenarts op het bedrijf van een klant slachtvarkens te gaan bekijken die op export gaan die hij vorige week tijdens het bedrijfsbezoek nog heeft gezien. Het is daarom snel , effectief en goedkoper.

Of registreer je om te kunnen reageren.