Redactieblog

'Coach voor Varkenshouders in Nood'

Varkens in Nood is een bekende actieclub, waar je de laatste tijd niet meer zoveel over hoort. Tegenwoordig is er meer te zeggen over Varkenshouders in Nood.

Het gaat al jaren niet zo goed in de varkenshouderij, om het maar zachtjes uit te drukken. Er is te veel aanbod, de prijzen zijn te laag, er wordt niets verdiend. Varkenshouders kunnen dus wel wat hulp gebruiken. Nu is de oplossing in zicht: er komt een varkenshouderscoach.

Gratis ondersteuning

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders biedt de leden gratis sociale ondersteuning aan. Zij kunnen bellen met Paulien Hogenkamp uit Wierden, agrarisch coach. Varkenshouders kunnen in de eerste plaats hun hart luchten bij haar en de coach geeft ook advies en ondersteuning bij het vinden van oplossingen.

De gemeente Bronckhorst gaat nog een stapje verder. In deze gemeente zijn 75 varkenshouders en de gemeente gaat actief bij al die bedrijven op bezoek. Ook dat gebeurt door gespecialiseerde coaches. Die gaan kijken wat er leeft onder de boeren. Sociale, emotionele en financiële problemen, alles mag ter tafel komen, aldus de gemeente. Voor de gesprekken is door de gemeente €30.000 beschikbaar gesteld.

Zelf zorgen voor oplossingen van problemen

Ik vind het een goede actie van de gemeente, maar ik kan me voorstellen dat niet alle varkensboeren zitten te wachten op een coach van een bestuurslaag die zo dicht bij je staat. Diezelfde gemeente die altijd zo moeilijk doet over vergunningen, die je te hoge belastingen en leges in rekening brengt, die steeds maar weer op ongelegen momenten komt controleren. Diezelfde gemeente gaat je nu opeens helpen?

Welke coach je ook in de armen neemt: ik zal niet ontkennen dat het af en toe kan helpen om je hart te luchten, dat je het idee krijgt er niet alleen voor te staan. Je kunt de zaken eens op een rijtje zetten, er wordt je een spiegel voorgehouden. Voor echte oplossingen van de problemen zal je echter toch zelf moeten zorgen. Zoals elk voetbalteam weet: een coach kan nuttig zijn, maar de spelers op het veld zullen het uiteindelijk moeten doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.