Redactieblog

4499 x bekeken

'China maakt varkens houden weer leuk'

Dankzij China verdienen varkenshouders weer. Maar achterover leunen kan niet.

Na regen komt zonneschijn. Dat geldt ook voor de varkensmarkt. De varkensprijs is sinds begin dit jaar een halve euro per kilo gestegen, zodat weer geld wordt verdiend. Een lager aanbod in combinatie met een goede export is de aanleiding voor de sterke opleving van de varkensmarkt. In Nederland krimpt de zeugenstapel dit jaar tot onder de 900.000 zeugen, verwacht Rabobank. In heel Europa is de krimp van de varkensstapel 4%. Daar komt bij dat in China de vleeshonger nauwelijks is te stillen. Exportcijfers van vlees naar China verdubbelen bijna ten opzichte van vorig jaar.

Niet achterover leunen

Ondanks de sterke opleving in de markt blijft het onverminderd nodig te werken aan het vitaler maken van de varkenssector. Een doorbraak is nodig op het gebied van mestafzet. Net zo belangrijk is het om marktgerichter te gaan produceren. Voorbeeld is de Poolse biggenmarkt. Die vraagt miljoenen biggen per jaar, maar Nederland heeft het toekijken. Zo laat de varkenshouderij jaarlijks miljoenen euro's liggen. Allemaal zaken waar de Producenten Organisatie Varkenshouderij verbetering in wil brengen, zodra in september de uitvoering van het Actieplan Vitale Varkenshouderij van start gaat.

Opwarmertje

In het Actieplan draait het om het collectief. Het blijft ook nodig te investeren in het eigen bedrijf en in de eigen vaardigheden. Boerderij biedt daartoe een goede gelegenheid tijdens het symposium Ondernemen in de Varkenshouderij dat 27 september plaatsvindt. Op deze dag wordt ingegaan op cijfers, de ondernemer zelf en komen ondernemende collega’s aan het woord over een specifiek thema waarin zij zich onderscheiden.

Wie zich voor 1 september opgeeft maakt bovendien kans op één van de drie gratis persoonlijkheidstesten door agrarisch coach Paulien Hogenkamp. Heel leerzaam. Voor varkenshouders die Boerderij-abonnee zijn is deze compleet verzorgde dag helemaal gratis.

Laat u op een dag bijpraten over toekomstgericht ondernemen in de varkenshouderij en kom naar dit symposium!

Of registreer je om te kunnen reageren.