Commentaar

3760 x bekeken 3 reacties

'Meer invloed van buiten op welzijn in de stal'

Voerligboxen worden op de korrel genomen, ook al zijn ze een populair huisvestingssysteem voor zeugen. Want ketenpartijen zijn minder enthousiast.

De voerligbox met uitloop heeft steeds meer last van het negatieve welzijnsimago. Een concrete beperking in het gebruik kwam twee jaar geleden via de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). De overheid heeft het systeem toen laten schrappen uit de regeling. Het argument is dat de voerligbox de minimale invulling is van de wettelijke huisvestingseis; bij een stimuleringsregeling moet sprake zijn van een uitdaging om de lat hoger te leggen.

Ook Dierenbescherming doet voerligbox in de ban

Ook de Dierenbescherming doet het systeem in de ban. Voor het concept Eén ster Beter Leven van de Dierenbescherming is het vanaf 2025 niet meer toegestaan om zeugen in voerligboxen te houden. Discussiëren over het nut en de noodzaak van deze maatregel ligt voor de hand, maar zal weinig aan de situatie veranderen.

Voerligboxen ook in Duitsland op de korrel

In Duitsland is een soortgelijke ontwikkeling gaande. Enkele deelstaten zijn bezig de regels rondom voerligboxen aan te passen. Boxen moeten net zo breed zijn als de schouderhoogte van de zeug, zodat het dier alle ruimte heeft om te liggen. Dat betekent erg brede boxen, waardoor voerligboxen niet meer interessant zijn. Ook Duitsland zou daarom wel eens versneld afscheid kunnen nemen van dit systeem. Stalinrichters merken dat er een toenemende weerstand is tegen de voerligbox en zien klanten vaker kiezen voor alternatieve systemen. Zeker in het geval van conceptproductie. Voor vleesproductie voor de binnenlandse markt wordt Eén ster Beter Leven snel de nieuwe standaard, met alle voorwaarden die daar bijhoren. Dit is deels natuurlijk een emotionele discussie, maar daarom niet minder relevant.

Ook Duitsland zou wel eens versneld afscheid kunnen nemen van dit systeem. Stalinrichters merken dat er een toenemende weerstand is tegen de voerligbox en zien klanten vaker kiezen voor alternatieve systemen.

Meer invloed buitenwacht op productieproces in stal

Alles overziend krijgen ketenpartijen, waaronder de Dierenbescherming en supermarkten, meer invloed op het productieproces in de stal. Het is goed om kennis te nemen van deze ontwikkeling en daarop in te spelen. Zeker op het moment dat er geïnvesteerd moet worden in een nieuw huisvestingssysteem. Zo is de bedreiging wellicht om te buigen in een kans.

Guus ten Hove, chef redacteur

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als we dit doortrekken naar de bedbreedte dan is het gedaan met het éénpersoonsbed. Wijzelf maar ook ziekenhuizen moeten dan naast de bedden ook de liften vervangen. En alle deuren verbreden. Maar ja als de dierenbescherming het wil dan moet het maar gebeuren. Boeren met hun organisaties moeten vaker de link leggen met mensen zoals dit voorbeeld met het bed.

 • John*

  haha nouja, de enige reden dat de voerligbox in de ban moet is dat t niet vrijloopproof is. zeugen kunnen vastgezet worden.. voorligboxen met 100% dichtevloer zou een prima argument zijn om toch door de te gaan met systeem. de zeugen kunnen gezamelijk en op het gemak het portie voer opnemen en daarna lekker tegen een hekje aanliggen. Het is toch niet voor niets dat de zeugen graag in de box gaan liggen ondanks dat er achter de zeugen voldoende ruimte is om te gaan liggen. Als de zeugen op 100% dicht staan in de box krijg je een grote bende als je de zeugen niet na het voeren loslaat dan is het ook afgelopen met dat verwijt.

 • evanderpasch1

  Misschien moet sterksel een tegenonderzoek doen. niks mooier dan voerligbox met uitloop mankeert een zeug iets word meteen een paar dgn vastgezet en kan daarna weer los
  in groepshok word toch langer afgekeken voordat de zeug eruit word gehaald

Of registreer je om te kunnen reageren.