Boerenblog

'Drukke dag in het leven van een varkenshouder'

Hoewel de prijzen flink stijgen, blijft het drukken van de kosten voor varkenshouders een belangrijk aandachtspunt.

Pff wat een drukte; het is een benauwde dag. Best druk geweest vanmorgen, we hebben sinds een week een nieuwe medewerker, die natuurlijk nog de weg moet leren kennen. Dat betekent eigenlijk dat je bij wijze van spreken de hele dag hand in hand loopt.

De vorige medewerker is zijn eigen varkenshouderij begonnen. Geweldig dat er nog jonge ondernemers zijn die toekomst zien in ons mooie vak. Erg leuk om jonge mensen dingen op te zien pikken doordat je ze motiveert.

Medewerker start voor zichzelf

Een vroegere medewerker is bedrijfsleider geworden, een andere vertegenwoordiger en de laatste start voor zichzelf. En omdat we onze andere kracht hebben verhuurd aan een installatiebedrijf, moet ik weer ouderwets aan de bak. De verhuurde kracht helpt bij de bouw van een nieuw zeugenbedrijf in de buurt. Dat is erg leerzaam. Ik hoop dat hij daardoor straks ook hier veel dingen kan repareren. Ook is het een feit dat we extra inkomsten goed kunnen gebruiken, want ook al zijn de prijzen al met 36 cent gestegen, dit jaar hebben we nog wel een gaatje dicht te kruien. Scheelt wel €6.000 per week aan inkomsten.

De vorige medewerker is zijn eigen varkenshouderij begonnen. Geweldig dat er nog jonge ondernemers zijn die toekomst zien in ons mooie vak.

Praktijkles over insemineren

Vanmorgen ook nog een groep lesgegeven. Een aantal mensen van Cargill dat via PTC+ hier een praktijkles kreeg over insemineren en op drachtigheid controleren met het scanapparaat. Kost je toch ook weer een uurtje. Ook is nog een drinkbak in de zeugengroep van de wand losgekomen, dus dat moest ook worden gerepareerd. Het is enorm kostbaar om veel water bij de mest in te laten lopen, de mest ophalen is een kostbare grap dit jaar. Gelukkig wel bijna leeg nu. Al ruim 3.000 ton afgevoerd. Daar kun je een heel mooie Mercedes van kopen. Ik zeg wel eens, die zorg hebben we mooi niet: welke kleur, welk type? Hoeven we nu helemaal niet over na te denken.

Weekje naar Spanje

Volgende week gaan mijn vrouw en ik een weekje naar Spanje. Even er tussenuit, genieten van zon, zee en strand en de rust. Even de accu opladen. Merk ook zeker dat je met meer energie thuiskomt. Ga ook zeker gerust weg, omdat onze mannen het vak echt wel onder de knie hebben. Dat is het grote voordeel van ruim arbeidsaanbod. Wel netjes om de beurt natuurlijk. Eigenlijk loopt er een halve medewerker meer dan nodig is. Omdat ik ook nog een aantal bestuursfuncties vervul, moet ik mijn handen vrij hebben. En deze tijd is het wat rustiger met vergaderen.

De dieren gaan altijd voor, wat er ook aan de hand is

De dieren gaan altijd voor: wat er ook aan de hand is, het maakt niet uit, eerst de dieren dan de rest. En dat zie je uiteindelijk terug in de resultaten.

Ja, het loopt goed in de stallen. Dat scheelt zoveel werk. Straks nog even voeren en de dag is al weer om. Nu al zin in morgen, weer heerlijk aan de slag. Op woensdag gaan de hoogzwangere dames weer naar de kraamstal. Ook nog een vergadering gepland, net als gisteravond; was weer laat geworden. Wedden dat die dag ook weer voorbijvliegt.

Of registreer je om te kunnen reageren.