Redactieblog

5540 x bekeken 15 reacties

'Martijn van Dam gaat er met gestrekt been in'

De EZ-staatssecretaris zet in op een wezenlijk ander stelsel van de toeslagrechten. Daarmee prijst Nederland zichzelf uit de markt.

We zijn er niet bij dit keer: het EK in Frankrijk. Uitgeschakeld door de Tsjechen en IJsland. Nederland zal niet Oranje kleuren over krap twee weken. Geen vaantjes in de straten, geen oranje gekleurde cafés en nieuwe hits van Wolter Kroes, geen gratis toeter of wuppie-acties bij Appie en Jupiler et cetera. Maar ach, zo moeten we onszelf maar voorhouden, hoe belangrijk is het nou? We zitten niet bij de 24 beste voetballanden van Europa, maar wel bij de top 7 van de grootste landbouwproducenten in de EU. Die competitie is veel belangrijker. Bovendien heeft de aankomende zomer veel interessantere zaken, zoals trekkertrek, Zwarte Cross en Rowwen Hėze.

En natuurlijk de bijeenkomst van de raad van landbouwministers, afgelopen weekend. Het thema is 'Food of the future, the future of food.' De 28 landbouwministers zijn in Eindhoven en Amsterdam voor een tweedaagse Landbouwraad, die met name zal gaan over het GLB.

'We zitten niet bij de 24 beste voetballanden van Europa, maar wel bij de top 7 van de grootste landbouwproducenten in de EU. Die competitie is veel belangrijker.'

Commissie-Nijpels en de toekomst van de veehouderij

Enige tijd terug wijdde ik een column aan de commissie waarvan Ed Nijpels voorzitter wordt. Deze commissie zou zich gaan uitlaten over de toekomst van de veehouderij. Ik zag en zie daar weinig heil in. Bovendien heeft Nijpels zich in het verleden behoorlijk kritisch uitgelaten over de Nederlandse landbouw. De boodschap van Ed was, kort gezegd: schaf maar af,want die sector moet toch maar met subsidie overeind gehouden worden. Hoewel het zich volgens laat raden met welk advies en concrete maatregelen Ed zal komen, zijn nog geen voorstellen openbaar gemaakt. Blijkbaar beschikt de staatssecretaris over een kristallen bol, want ondanks het ontbreken van een advies van Ed heeft hij kenbaar gemaakt ook richting de landbouwministers in te zetten op een wezenlijk ánder stelsel, zónder de huidige subsidie. Van Dam wil namelijk op de Europese Landbouwraad een voorstel lanceren om te komen van een GLB tot een GLV (Gemeenschappelijk Landbouw- en Voedselbeleid).

'Enige tijd terug wijdde ik een column aan de commissie waarvan Ed Nijpels voorzitter wordt. Deze commissie zou zich gaan uitlaten over de toekomst van de veehouderij. Ik zag en zie daar weinig heil in.'

Van Dam wil af van de vaste inkomenssteun

Van Dam wil af van de zogenaamde vaste inkomenssteun en wil toe naar een vergoeding voor het voldoen aan maatschappelijke doelen en wensen, zoals duurzaamheid, innovatie en natuurbeheer. Dus vooruitlopend op een advies van Nijpels wordt er al – geheel in lijn met eerdere uitlatingen van Nijpels – aangestuurd, nota benen op Europees niveau, op het op de schop gooien van de subsidieregels. Het belooft allemaal weinig goeds, temeer nu allerlei centrale en decentrale regelgeving al vergaande regels over deze zaken dwingend oplegt. En wat zegt hij hier – onder meer – zelf over in NRC? "Ik zit hier niet voor de boeren".

In voetbaltermen: Martijn van Dam komt er met gestrekt been in

In voetbaltermen: de staatssecretaris komt er met gestrekt been in. Ik begrijp dat de staatssecretaris een krappe agenda van minder dan een jaar heeft, maar dat kan geen reden zijn voor dergelijk spel. Het lijkt me bovendien ondenkbaar dat andere landen daarmee instemmen: het is voor hen veel te interessant om Nederland zelf met allerlei regelgeving op nationaal niveau vooruit te laten lopen, zonder dat het Europees geld kost en waarmee Nederland zich uit de markt prijst ten opzichte van de andere lidstaten. Kan niet de bedoeling zijn. Liggen we er dadelijk ook uit in die andere competitie.

Laatste reacties

 • John*

  zoals het nu er nu staat worden alle kostprijs verhogende maatregelen (boven de wereld standaard) dan vergoed door de EU omdat die maatschappelijke doelen zo belangrijk zijn. Daar zit toch wel wat in... Productprijzen zijn dan concurerend op de wereldmarkt omdat alle overige kosten vergoed zijn. Daarnaast onderscheiden de producten zich dan op innovatie, duurzaamheid en veiligheid wat de concurrentiepositie verbeterd.

 • farmerbn

  Er zullen weinig boeren zijn die stemmen op PvdA dus Van Dam zit er niet voor de boeren. Bij boer-gunstig beleid krijgt hij niet meer boeren-stemmen dan bij boer-ongunstig beleid. Bij dat laatste geval wel meer stemmen van links en groen. Boeren betalen dus dit geflirt om de linkse/groene stem van de burger.

 • veldzicht

  Hoe sneller die van Dam weg is des te beter ,de aller slechtste
  minister/staatssecretaris van landbouw van na de 2e wereldoorlog. heeft niks met landbouw en begrijpt er niks van.

 • ...............

  Hadden Van Aartsen en Brinkhurst wel wat met landbouw dan??

 • melkveehouder .

  Iedere verandering van beleid schept werkgelegenheid voor ambtenaren. Geen wonder dat met regelmaat het beleid wordt aangepast, of een poging daartoe. Het is een illusie, maar het zou mooi zijn als bestuurders of beleidsmakers hun keuze rechtstreeks in de beurs zouden voelen. Dan zou men wel twee keer nadenken alvorens populistische maatregelen werden bedacht c.q. uitgevoerd. Het politieke klimaat in Nederland is voor agrarisch Nederland dusdanig instabiel, dat je de knip op de beurs moet houden om niet berooid te worden.

 • Jan Brabant

  We hebben de laatste 20 jaar nulkommanul steun uit de politiek gehad, begon met Jozias van Aartsen. Zal voorlopig ook niet veranderen.

 • daan1908

  PVDArmoede , oftewel PVDAcht zetels , is eigenlijk nog acht teveel . Het is nog iets te vroeg om me nog langer aan deze van Dam te ergeren .

 • sneek1

  "Van Dam wil af van de zogenaamde vaste inkomenssteun en wil toe naar een vergoeding voor het voldoen aan maatschappelijke doelen en wensen, zoals duurzaamheid, innovatie en natuurbeheer. " Wat is hier mis mee? Vaste inkomens steun afschaffen is ook nog eens een rechts feestje. Joost probeert met een populistisch praatje lekker te scoren en te stoken.

 • jan doedel

  Denk dat ik de stront kar ook maar even vol zuig en naar de Dam vertrek daar zitten ze toch allemaal vandaag?

 • Zuperboer

  Van Dam wil dat de EU haar oren laat hangen naar de 'maatschappelijke doelen en wensen' lees de genoegens pleasen van de grachtengordelclub die de tafels van Pauw en Humberto bij toerbeurt bevolken en die menen dat hun ideologie aan de rest van de wereld moet worden opgedrongen.

 • veldzicht

  Als het EU geld naar maatschappelijke doelen en wensen gaat is de grootste helft van dat geld al weg aan oneindig vergader en plannenmakerij , de gewone boer krijgt een schijntje
  waar hij allerlei rare krapiolen voor moet uithalen zie de
  30 milioen en koeien 15 april in de wei dan moet je nog verschrikkelijk dankbaar zijn ook natuurlijk .

 • alco1

  Het is misschien een rare vergelijking.
  Je vraagt je weleens af hoe al die extremistische doodseskaders in het buitenland ontstaan.
  Simpel. Doordat hele bevolking groepen zeer benadeelt worden.

 • veldzicht

  Ik zie het nog gebeuren dat een boer geld krijgt om z,n stal te verbouwen zo dat de kalveren bij de koe kunnen blijven.

 • ...............

  Eerder wel geld beloven maar als het erop aankomt net niet betalen.

 • putten

  gestrekt been; rode kaart.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.