Staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam in de Tweede Kamer.<br /><em>Foto: Roel Dijkstra</em> VarkensOpinie

‘Martijn van Dam gaat er met gestrekt been in’

De EZ-staatssecretaris zet in op een wezenlijk ander stelsel van de toeslagrechten. Daarmee prijst Nederland zichzelf uit de markt.

We zijn er niet bij dit keer: het EK in Frankrijk. Uitgeschakeld door de Tsjechen en IJsland. Nederland zal niet Oranje kleuren over krap twee weken. Geen vaantjes in de straten, geen oranje gekleurde cafés en nieuwe hits van Wolter Kroes, geen gratis toeter of wuppie-acties bij Appie en Jupiler et cetera. Maar ach, zo moeten we onszelf maar voorhouden, hoe belangrijk is het nou? We zitten niet bij de 24 beste voetballanden van Europa, maar wel bij de top 7 van de grootste landbouwproducenten in de EU. Die competitie is veel belangrijker. Bovendien heeft de aankomende zomer veel interessantere zaken, zoals trekkertrek, Zwarte Cross en Rowwen Hėze.

En natuurlijk de bijeenkomst van de raad van landbouwministers, afgelopen weekend. Het thema is ‘Food of the future, the future of food.’ De 28 landbouwministers zijn in Eindhoven en Amsterdam voor een tweedaagse Landbouwraad, die met name zal gaan over het GLB.

‘We zitten niet bij de 24 beste voetballanden van Europa, maar wel bij de top 7 van de grootste landbouwproducenten in de EU. Die competitie is veel belangrijker.’

Commissie-Nijpels en de toekomst van de veehouderij

Enige tijd terug wijdde ik een column aan de commissie waarvan Ed Nijpels voorzitter wordt. Deze commissie zou zich gaan uitlaten over de toekomst van de veehouderij. Ik zag en zie daar weinig heil in. Bovendien heeft Nijpels zich in het verleden behoorlijk kritisch uitgelaten over de Nederlandse landbouw. De boodschap van Ed was, kort gezegd: schaf maar af,want die sector moet toch maar met subsidie overeind gehouden worden. Hoewel het zich volgens laat raden met welk advies en concrete maatregelen Ed zal komen, zijn nog geen voorstellen openbaar gemaakt. Blijkbaar beschikt de staatssecretaris over een kristallen bol, want ondanks het ontbreken van een advies van Ed heeft hij kenbaar gemaakt ook richting de landbouwministers in te zetten op een wezenlijk ánder stelsel, zónder de huidige subsidie. Van Dam wil namelijk op de Europese Landbouwraad een voorstel lanceren om te komen van een GLB tot een GLV (Gemeenschappelijk Landbouw- en Voedselbeleid).

‘Enige tijd terug wijdde ik een column aan de commissie waarvan Ed Nijpels voorzitter wordt. Deze commissie zou zich gaan uitlaten over de toekomst van de veehouderij. Ik zag en zie daar weinig heil in.’

Van Dam wil af van de vaste inkomenssteun

Van Dam wil af van de zogenaamde vaste inkomenssteun en wil toe naar een vergoeding voor het voldoen aan maatschappelijke doelen en wensen, zoals duurzaamheid, innovatie en natuurbeheer. Dus vooruitlopend op een advies van Nijpels wordt er al – geheel in lijn met eerdere uitlatingen van Nijpels – aangestuurd, nota benen op Europees niveau, op het op de schop gooien van de subsidieregels. Het belooft allemaal weinig goeds, temeer nu allerlei centrale en decentrale regelgeving al vergaande regels over deze zaken dwingend oplegt. En wat zegt hij hier – onder meer – zelf over in NRC? “Ik zit hier niet voor de boeren”.

In voetbaltermen: Martijn van Dam komt er met gestrekt been in

In voetbaltermen: de staatssecretaris komt er met gestrekt been in. Ik begrijp dat de staatssecretaris een krappe agenda van minder dan een jaar heeft, maar dat kan geen reden zijn voor dergelijk spel. Het lijkt me bovendien ondenkbaar dat andere landen daarmee instemmen: het is voor hen veel te interessant om Nederland zelf met allerlei regelgeving op nationaal niveau vooruit te laten lopen, zonder dat het Europees geld kost en waarmee Nederland zich uit de markt prijst ten opzichte van de andere lidstaten. Kan niet de bedoeling zijn. Liggen we er dadelijk ook uit in die andere competitie.

Beheer
WP Admin