Commentaar

8 reacties

'Er vitaliseert niks in varkenssector'

De POV legt maandagavond haar visie op de toekomst van de varkenshouderij, het vitaliseringsplan, voor aan de leden. Die moeten er direct hun goed- of afkeuring over geven: zonder voorkennis, zonder schriftelijke onderbouwing vooraf, dus vertrouwend op de blauwe ogen van de bestuurders. Een vreemde gang van zaken.

Rabobank ging al akkoord, EZ moet dat nog doen. De bank stelt zo'n €200 miljoen beschikbaar voor herverkaveling van bedrijven en een duurzaamheids- en kwaliteitsfonds. Dat klinkt mooi, maar wat is concreet? Eigenlijk niks. Herverkaveling van bedrijven kwam onder de reconstructiewet al nauwelijks van de grond. Waarom zou dat nu wel lukken?

Economisch duurzaam

Met duurzaamheid is niks mis, maar eerst moet de sector economisch duurzaam zijn. Er moet geld zijn om te kunnen investeren. Waar moet dat geld vandaan komen? Van een nieuw verdienmodel? Als dat gevonden was, hadden de partijen dat allang van de daken geschreeuwd. Die vitalisering is een hol woord, er vitaliseert niks. Promotie van het Holland-varken is nutteloos zolang iedereen daar zijn eigen eisen aan stelt.

Ontbreken sterke afzetstructuur

Een nieuw verdienmodel ontstaat niet met vrijheid-blijheid. Doorgaan met te dure bulkproductie voor een wispelturige, overvoerde en krimpende markt is ook niet de uitweg. Export naar verre buitenlanden betekent tijdelijke gaten vullen. Dat levert geen structureel geld op.

Nee, zolang een sterke afzetstructuur ontbreekt, resteert weinig anders dan sanering, krimp en sloop. Maar dat vertellen de bestuurders hun leden maandag niet.

Laatste reacties

 • John*

  we hebben in nederland afgeschreven bedrijven die nog wel doordraaien zolang het nog. er wordt daar niets gereserveerd voor de toekomst, de varkens die daaruit rollen kunnen zijn al vlot 10 cent per kg of 5 euro per big minder uitgaven. Deze bedrijven zitten economisch gezien de bedrijven die wel investeren of reserveren voor de toekomst in de weg. \

  De varkensprijs volgt niet zozeer de laagste kostprijs maar het varken waaraan de minste uitgaven zijn. Valt deze groep bedrijven af dan krijgen we een heel andere structuur in nederland. we houden wel bedrijven over die wel investeren en reserveren wat de duurzaamheid ten goede komt..

  maar in avond beslissen als boer of we akkoord zijn.. dit klinkt nu als een grote fout!

 • Bennie Stevelink

  Ook met een sterke afzetstructuur is er alleen plaats voor conceptproductie met een fractie van de huidige omvang. Het betekent in alle gevallen grootschalig saneren en slopen.

 • schooteind1

  De algemene vergadering van POV is het hoogste bestuursorgaan van het POV. Dit schijnen de dames en heren bestuursleden echter niet te begrijpen. Zelf hebben ze ruimschoots de tijd genomen om een voorstel te maken, en aan te schaven en te bestuderen. En het hoogste bestuursorgaan moet dit in 1 avondje, zonder enige voorinformatie, behandelen en over beslissen. Dit is natuurlijk een aanfluiting. Niks minder dan een minachting voor de Algemene Vergadering. Volstrekt onbehoorlijk en onacceptabel!! Los van de inhoud (waarvan ik geen enkele weet heb), kan een Algemene Vergadering die zich zelf een beetje serieus neemt, hier natuurlijk niet mee in stemmen.

 • John*

  het klinkt als echt even vlug er iets doorheen duwen.. als ze verstand hebben stellen ze de vergadering uit en krijgen alle leden het plan 2 weken vooraf toegestuurd zodat zei ook even de tijd krijgen het te laten bezinken en overleggen met adviseurs wat wijs is.

  voor elke bedrijfssituatie is het anders en ik geloof niet dat er een generiek plan te maken is.

 • helderziende

  er zullen goede voorstellen liggen,en belangrijk is dat wij varkenshouders nu niet eens thuis op de bank blijven zitten,maar er heen gaan!!.
  dan kun je ook je ongenoegen uiten,als je er niet mee eens bent.
  bodde is verteerd,omdat hij niet geinformeerd word,en begint net als de meeste journalisten nu wat te roepen en wacht de reacties af zodat daar weer over geroeptoetert word.
  dus als wij als varkenhouders nu allemaal naar de alv gaan kunnen we in de toekomst misschien zelf meer de regie nemen ipv de rest van de keten.
  en mocht dat gebeuren dan schrijft bodde vast verhalen die niet zo denigerend zijn voor onze sector,omdat hij dan bij ons zijn hand op moet houden ipv bij de rest van de "pereferie"

 • Jan Brabant

  @Robert Bodde , wat een zuur verhaal, niets doen dan maar?
  sanering krimp en sloop is al jaren gaande, niets nieuws.
  Dit verhaal is pure kift omdat de POV er is voor de varkenshouder en niet voor de periferie en en diegene die voor journalist door moeten.

 • info389

  log in op je eigen POV account als POV lid. Lees even de stukken en kom dan weer opnieuw azijn pissen op dit forum.
  En dan dus allemaal maandag aanwezig en daar de discussie voeren met elkaar ipv over elkaar.

 • exvarkensboer1

  Die 8% rendement op je investeringen die beloofd worden. Dat is ook alleen maar om de bedrijven die wél aan de varkens verdienen, dit te kunnen laten blijven doen. 8% rendement teveel om failliet te gaan, te weinig om echt iets te verdienen?
  Tel daarbij op; teveel dieren teveel mest teveel ellende voor omwonenden. Dhr. Bodde heeft gelijk ECHT saneren en dus minder dieren in NL houdt NL leefbaar. Schaalvergroting is risicovergroting.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.