Boerenblog

'Opa eet biologische frites op Paaspop'

Het moment dat je opa wordt, is aanleiding eens goed na te denken over invulling van de toekomst. Waar blijven de vernieuwende varkensvleesconcepten?

Mijn vader zei het vroeger al; hoe ouder je wordt hoe sneller de tijd gaat. Als je jong bent, denk je: “Het zal wel.” Als je ouder wordt, begin je dit steeds beter te begrijpen. Totdat je zelf zo oud bent als hij toen was. Vanaf het moment dat de tijd niet snel genoeg kon gaan - bij mij was dit tot op de middelbare school - ben je bezig met je studie, carrière, je relatie, je bedrijf en je kinderen. Je geeft elke dag veel gas om te bereiken wat je wilt. Je staat er nooit bij stil dat er inmiddels meer tijd achter je ligt dan je misschien nog tegoed hebt. Niets nieuws, het hoort eenvoudigweg bij het ouder worden.

Verrassend nieuws van onze kinderen

Dat wij ouder worden, realiseerden mijn vrouw en ik ons in ­augustus vorig jaar. Onze dochter en haar vriend kwamen vertellen dat ze een kind verwachtten. Ontzettend mooi nieuws om te horen dat je oma en opa wordt. Ik heb er lang over gedaan om aan die gedachte te wennen. Het is immers de laatste fase in je leven, je hebt er niets voor hoeven te doen. Een paar maanden later kwamen ook onze oudste zoon en zijn vrouw ons vertellen dat zij in juni een kind verwachten.

Opa met sigaartje in stoel bij de haard

Enkele weken geleden is onze dochter bevallen van een prachtige dochter. Als alles dan goed is, ben je blij en trots tegelijk. Maar ik realiseer me ook dat ik voortaan als opa door het leven ga. Nu herinner ik me mijn beide opa’s als oude mannen met een sigaartje, zittend in een stoel bij de haard. Daardoor heb ik misschien een vertekend beeld gekregen van deze laatste levensfase. Hoe wij aan het opa-omaschap invulling gaan geven, wordt in de toekomst wel duidelijk. Voorlopig gaan we dus gewoon verder met datgene waarmee we bezig zijn. Al ontkom ik er niet aan alles wat ik doe beter te overwegen. En zo rijdt opa op zaterdag met de motor door het mooie Brabantse land.

Paaspop biedt podium voor promoten varkensvleesconcepten

Twee weken geleden was ik op Paaspop in Schijndel. Het is een mooi, maar voor de jeugd toch wel kostbaar evenement. Natuurlijk zijn we ook in de eettent geweest. Daar viel me op dat er alleen frites werd verkocht van biologische aardappelen. Nu krijg ik van de Paaspop-bezoekers niet de indruk dat ze biologische frites eisen. Het lijkt me meer een goedmakertje van de verkopende partij onder het motto: ‘we vragen veel geld voor de frites, maar die is dan wel biologisch’. Of is het een goede promotie van de biologische aardappelteelt?
Het is bekend dat de organisatie van Paaspop altijd open staat voor nieuwe ideeën, maar niemand heeft hen blijkbaar een vernieuwend varkensvleesconcept aangeboden. Van een varken kun je makkelijk meer dan 100 producten maken. Paaspop en andere festivals bieden een uitgelezen podium om dat te promoten. Een mooie uitdaging voor onze POV.

Of registreer je om te kunnen reageren.