Boerenblog

7749 x bekeken 14 reacties

'Onredelijke NVWA weet altijd iets te vinden'

'De houding van en de manier van controleren door de NVWA zijn erg onprettig', schrijft columnist Dirk Dekker. 'Dit moet snel op de agenda'.

Ik wil graag even een geluid uit het veld delen dat ik vaker hoor, en net ook serieus van een bestuurder van een afdeling (de stoom kwam door de telefoon ...). Hij gaf aan dat hij en veel collega’s last hebben van de NVWA, met name hun houding in de wijze van controleren. Ze zijn erg strikt en weten altijd wel iets te vinden waar ze je op kunnen pakken, en je krijgt vrijwel standaard een boete. De bestuurder gaf aan dat hij zich door hen als een soort crimineel gezien voelt. Je wordt bij voorbaat gewantrouwd en ze zijn niet bereid tot een gesprek of eerst een waarschuwing. Er is ook geen gesprek mogelijk over zaken op het bedrijf die de NVWA niet goed vindt. De man zei dat het dan echt om kleine dingen gaat. Hij had laatst weer onnozele boetes gekregen. Natuurlijk zijn er boeren die er een zootje van maken, maar dat zijn uitzonderingen.

Gesprek met NVWA breder aanpakken

Nu spreek ik vaker veehouders, en ik hoor dezelfde verhalen, dus dit is niet een op zichzelf staand verhaal. Ik ben benieuwd wat wij als LTO hierin kunnen betekenen voor onze leden. Is er op bestuurlijk niveau contact met de NVWA? En hoe verloopt dit? Is dit soort onderwerpen bespreekbaar? De afdeling wilde graag een bijeenkomst met de NVWA organiseren, maar het lijkt me iets wat breder opgepakt moet worden.

Houding NVWA komt hard aan bij boer die toch al klem zit

We weten allemaal dat het water een groot aantal ondernemers aan de lippen staat. Dan komt de strikte houding en het gebrek aan inlevingsvermogen des te harder aan. Hier in de regio weet ik zo zeker zes ondernemers op te noemen waar de bank gewoon de geldkraan heeft dichtgedraaid. Verschrikkelijk om je levenswerk te moeten eindigen. Ik vind dat de NVWA wel rekening dient te houden met zulke omstandigheden. In een enkel geval kan het heel erg uit de hand lopen. Zoals het recente geval van dierverwaarlozing, zoals gemeld door de NVWA. Ook de manier waarop dit door de NVWA naar buiten wordt gebracht, is erg pijnlijk en een hele sector wordt daarmee in diskrediet gebracht.

NVWA-dierenarts keurt varkens die de vrachtwagen op gaan. <br /><em>Foto: Bert Jansen</em>
NVWA-dierenarts keurt varkens die de vrachtwagen op gaan.
Foto: Bert Jansen

Nergens anders zoveel ruimte en comfort voor vee

Ik vind het een overweging waard om zulke gevallen juist stil te houden. Natuurlijk moet er worden ingegrepen en moet alles correct worden afgehandeld, maar vaak gaat er persoonlijk leed schuil achter dit soort incidenten en zegt het niets over de manier waarop er wordt gewerkt door Nederlandse varkenshouders. De agrarische sector als geheel is enorm goed bezig, de betrouwbaarheid van onze producten gaat nog steeds vooruit, terwijl we al de beste van de wereld waren. Nergens anders hebben dieren zo veel ruimte en comfort in de stallen. Natuurlijk gedrag moeten ze kunnen vertonen.

Als ik zie hoe het er in de Oostvaardersplassen aan toegaat, schieten de tranen mij in de ogen. Als je ziet hoe weinig daarover wordt bericht, kunnen we nog wat leren van terrein beherende organisaties.

Laatste reacties

 • kalkar

  Zijn we zo dom of willen we het niet zien. De politicy willen al jaren van ons af. Alles wordt uit de kast gehaald om dat te bereiken. En helaas gaan ze het ook nog redden want het boeren wordt ieder jaar meer en meer uitzichtlozer. Neem b.v het zgn mestoverschot. Dit wordt bewust gecreéerd om de boeren compleet uit te melken, terwijl de normen veel hoger kunnen en zouden moeten. Allemaal met het doel om ons boeren naar de kloten te helpen, en we staan erbij en doen er zelf helemaal niks aan.

 • deB.


  Mestoverschot?? Ze gaan mest van mensen verzamelen, morgen in Amsterdam!! belachelijk land, en bestuur

 • WGeverink

  Er is training voor nodig om machtsmisbruik te voorkomen. Hier in Canada gebeurd het ook wel dat er wat meer varkens in de vrachtwagen zitten dan officieel is toegestaan als je echt gaat kijken naar de bezetting per vierkante meter. Hier wordt geleerd om te kijken van hoe de varkens arriveren op de slachterij en ga je een boer bekeuren omdat hij zijn varkens perfect afgeleverd heeft maar er een aantal teveel op de lading zaten? Tuurlijk niet. De boeren hier zijn heel goed in het transporteren van hun varkens. Als het s'winters meer dan koud is is het wel lekker als er wat meer op de lading zitten want dat is lekker knus en warm. In de zomer andersom. Natuurlijk maakt het verschil of de varkens uit de buurt komen van de slachterij of van 1400 km verder op. Kijk naar hoe de varkens van de vrachtwagen komen wordt de ambtenaren hier geleerd en ga geen mensen bestraffen zonder dat er echt een overtreding is begaan want dan raak je het respect kwijt.

 • zon

  De LTO had al veel eerder iets kunnen doen,maar ze laten zich altijd weer inpakken.
  Steeds maar weer in overleg en ja zeggen.
  Durf ook eens een keer als een vakbond op te komen en nee te zeggen.
  Zoals de LTO de laatste tijd doet verwacht ik niks van ze,het is verworden tot een spreekbuis van de politiek..

 • farmerbn

  NVWA is overheid en als je iets tegen die overheid hebt , kun je terecht bij de ombudsman. Gewoon een keer die ambtenaar (stiekum) filmen en naar de ombudsman brengen. Klaar is kees.

 • wilcovanlaar1

  Daar hebben wij helaas ook ervaring mee. Wij dachten dat vangewas er binnen 5 dagen in moest, Maar dat blijkt 3 dagen te zijn. Nvwa komt op de vierde dag, 5000 euro boete !. Bij de vleesvarkens mag na 12 weken minder koper gebruikt worden. De varkens waren 12 weken en 3 dagen, het goede voer zat al in de silo.nvwa neemt een monster uit de brijbak. gevolg weer 5000 euro boete. Gisteren waren we mest aan het injecteren, was het op de kopakker niet helemaal goed ondergewerkt. De nvwa wilde me 5 procent korten op de toeslagrechten. Het is inderdaad tijd dat er actie ondernomen wordt !

 • deB.


  We ondergaan alles maar, van poppetjes uit de lindelaan die te pas en te onpas langs komen !

  Die hebben het voor het zeggen op ONZE bedrijven... het is een keer klaar zeker!!

  Heel de sector gaat er kapot aan, 5000 euro boete voor beetje mest niet goed ondergewerkt!! Kijk waar stedelingen mee weg komen

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • haj146

  Nvwa ers zijn mensen die in het bedrijfsleven niet mee kunnen en zo proberen de baas te spelen over een ander. Ze hebben hun baas de overheid mee om buitensporige hoge boetes op te leggen en toeslagrechten te korten. Tijd voor opstand

 • VET010

  Voor dierenartsen zelfde verhaal, het regent boetes bij ons

 • kalkar

  Er wordt 1 miljoen naar Tsjernobyl overgemaakt. Er was al 11 miljoen overgemaakt.!!!!!! Dit moet natuurlijk wel weer ergens anders terug worden gehaald. Tijd voor Wilders, stoppen met dat uitdelen aan al dat buitenland. Eigen volk eerst!!!!

 • Zeinst

  Voor de eerste keer 1x verkeerde toets ingedrukt bij vki afmelding. Zonder waarschuwing meteen €2500 boete. Advocaat, bezwaar, niets helpt. Bedrag is onevenredig hoog en kan je in deze tijden je kop kosten. Er zijn in Nederland strafbare feiten die veel gevaarlijker zijn maar veel minder boete kosten. Alleen omdat je per ongeluk iets verkeerd intoetst zonder dat je daar ook zelf maar voordeel bij hebt. Wie gaat hier eens wat aan doen. Ze kunnen vragen en beboeten wat ze willen, zonder dat je er ook maar iets aan kan doen.

 • maatje 1904

  Eenheid maakt macht en dat is wat bij boeren ontbreekt, wij zijn elkaars concurenten en lachen als de buurman een boete krijgt. Stelletje dombo`s.

 • farmerbn

  Voor die 2x 5.000 euro zou ik toch contact maken met de ombudsman. Kost niets en waarschijnlijk wordt het boete-systeem veranderd.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.