Redactieblog

5 reacties

'Fosfaatplafond kan eraf'

Omdat veel mest 'op verantwoorde wijze wordt verwerkt', betoogt columnist Joost de Rooij dat het fosfaatplafond op termijn kan vervallen. Innovatie speelt daarbij een sleutelrol.

Bij mij thuis heeft mijn vrouw het voor het zeggen. Ik verwacht dat het daarmee bij mij thuis niet veel anders is dan bij u of anderen thuis. Ik heb over bepaalde zaken een mening, bij tijden een uitgesproken mening, maar onder aan de streep is het niet meer dan dat: een mening.

'Een wet is ook maar een mening'

Mijn vrouw is ook veel verstandiger dan ik en kan zaken beter in perspectief zien. Relativeren, zeg maar. Zo zei ze een tijdje terug over wetten: “Ach, een wet is ook maar een mening.” En zo is het natuurlijk ook. Wetgeving geeft slechts de opvatting weer van een aantal mensen dat het op enig moment voor het zeggen heeft. Het is allemaal zo relatief.

'Fosfaatplafond is arbitrair'

Zo werd enige tijd geleden bekend dat de Nederlandse veehouderij in 2015 door het fosfaatplafond is geschoten. Ach, tot voor enige jaren terug hadden we niet eens een fosfaatplafond. Het fosfaatplafond is door Europa opgelegd ter borging van het naleven van de Nitraatrichtlijn. Het plafond is echter even arbitrair als dat het groot is, zowel met betrekking tot het gekozen jaartal als de diercategorieën, de abstrahering van grond en andere factoren (zoals mestverwerking, export).

Hoe legitiem is zo'n plafond, als mest netjes en duurzaam wordt verwerkt?

Het relatieve belang van het plafond wordt in de komende jaren geheid ter discussie gesteld. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor mestbe- en verwerking. Want, eerlijk is eerlijk, hoe legitiem is dit absolute plafond als de ‘overtollige’ mest op verantwoorde en duurzame wijze wordt verwerkt? Eerder sprak ik over de innovatiekracht van de Nederlandse agrarische sector mijn bewondering uit, en de snelheid en kwaliteit van de ontwikkelingen in de be- en verwerking van mest onderschrijven dit opnieuw. We zijn en blijven koploper, mits er voldoende ruimte is voor ontwikkeling en innovatie. Zolang die er is, is er vooruitgang. Sceptici vroegen zich bij de introductie van de verplichte mestverwerking af of er eigenlijk wel voldoende capaciteit beschikbaar zou komen. Amper twee jaar later heeft Noord-Brabant al, nu er volgens haar voldoende provinciale capaciteit zou zijn, een vergunningenstop afgekondigd.

Mestdistributeur haalt varkensmest op bij een Brabantse varkenshouder. De mest is bedoeld voor de verwerking. <em>Foto</em> van het leegpompen van de mestkelder en het ophalen van mest.<br /><em>Foto: Van Assendelft Fotografie</em>
Mestdistributeur haalt varkensmest op bij een Brabantse varkenshouder. De mest is bedoeld voor de verwerking. Foto van het leegpompen van de mestkelder en het ophalen van mest.
Foto: Van Assendelft Fotografie

Nederland loopt lichtjaren vooruit

Als de Nederlandse overheid maar voldoende ruimte voor wetenschap en techniek biedt, gaat het met be- en verwerking van mest dezelfde kant op als met stalsystemen: waar de rest van Europa traditioneler is dan Ted Cruz, lopen wij met onze luchtwassers op iedereen vele lichtjaren vooruit. Verwerking heeft zich ontwikkeld van eenvoudige scheiding tot het gesloten mestwaarderingsproces dat recentelijk de Agrofoodpluim ontving. Beperkingen van nu, waaronder het ‘fosfaatplafond’, zullen niet houdbaar blijken. In zoverre draait het om vertrouwen in wetenschappelijke vooruitgang. Als die er is, moeten we er ook iets mee doen. Het is zoals John Hammond in de film Jurassic Parc zei: “Hoe kunnen we in het licht van wetenschappelijke vooruitgang stilzitten?” Overigens een juweel van een film, zij het volgens mijn vrouw van iedere realiteitszin ontbloot. Zij houdt niet van dino’s. Maar goed, dat is haar mening.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Het fosfaat plafond is door Europa opgelegd(en N.L.werkt er graag aan mee)En dan staan ze nog raar te kijken dat steeds meer Nederlanders zich van de EU afkeren.Als Engeland uit de EU stapt moeten we hier ook maar eens een referendum houden
  of we nog wel bij die club willen blijven.

 • leftturn

  mooi standpunt, voegt alleen niets toe. plafond ligt in Brussel. hoger plafond is meer productie. en omdat we zo'n fijne grote eensgezinde EU club zijn, gunnen de andere lidstaten ons vast dit extra'tje.
  de eu krijgt het nog niet voor elkaar om te beslissen om niet meer naar straatsburg te gaan (moet je eens kijken wat dit aan co2 kost.en dit omdat 1 lidstaat dit tegenhoudt.
  heb dus geen illusies over het afschaffen van dit plafond. hebben we als nederland helemaal niets, nul over te zeggen.
  alle commentaren de komende tijd met onderwerp en strekking zijn volkomen zinloos. Al heeft Joost wel gelijk, hij gaat het niet krijgen in Brussel.

 • landboer

  Deze meneer snapt nog niet dat een fosfaatplafond helemaal niets met mestverwerking heeft te maken maar meer met politiek.

 • WGeverink

  Het ligt er aan hoe je het bekijkt Joost. Jullie liggen met de mestverwerking lichtjaren voor omdat jullie met de grondgebondenheid lichtjaren achter liggen. De mestverwerking komt goed van de grond omdat het een nieuwe moderne manier is voor de periferie om de boer te melken. Of de boer er mee vooruit gaat is afwachten.

 • Foxxy

  Schijnbaar is het plafond uit onze eigen gelederen gekomen, en dus niet uit Brussel! (ben nog steeds nieuwsgierig of desbetreffende verantwoordelijke zich publiekelijk kenbaar wil maken)

  Tevens lopen wij lichtjaren voor volgens auteur? Nou, Joost mag het weten!

  1 Ding is helder: qua kostprijs zitten we in Nederland in elk geval bij de top! Fosfaatrechten gaan daar zeker nog een paar centen bij op drukken!

  Om dan nog maar een stapje harder te werken, en te melken om dat weg te poetsen wordt vanzelf onhaalbaar!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.