Redactieblog

'China doet aan duurzaamheid'

Tijdens de tweede en derde dag van de Europese Handelsmissie naar China afgelopen week, was er veel aandacht voor duurzaamheid van de agrarische productie en voedsel.

In China is alles georganiseerd door de Partij en vindt een zorgvuldige planning plaats van maatschappelijke relevante zaken.

Voedsel is vanuit Chinese partij-perspectief essentieel voor de maatschappij, vanuit het oogpunt van:

  • Beschikbaarheid van voedsel (voedselzekerheid)
  • Veiligheid en gezondheid van voedsel
  • Fairness van productie van voedsel; eerlijke prijzen in de keten, veiligheid voor de producenten en het niet-werken met gevaarlijke stoffen in de keten
  • Ecologisch verantwoorde productie; de Chinezen vertalen dit in de 'Green cities'-strategie, waarbij de steden hun resultaten omtrent de vergroening van stadsregio's moeten rapporteren aan Beijing
  • Transparantie met betrekking tot het product voor de consument.

Biologische bedrijven

Binnen het Handelsmissieprogramma hebben we ook een biologisch bedrijf bezocht: Tony's Farm, met groente, fruit, pluimvee en varkens. Het bedrijf ligt op Chongming Island in de delta van de Yangtze rivier. Omvang is 108 hectare en er worden 20.000 biologische varkens per jaar geproduceerd. De financiering van dit bedrijf is in handen van leden en van een verzekeringsmaatschappij. De leden ontvangen productpakketten en daarnaast is er afzet via de retail (Carrefour) en in restaurants.

Biologisch produceren begint ook in China op te komen. Er zijn momenteel 542 dierhouderijen en 560 aquacultuur-bedrijven biologisch gecertificeerd. De gemiddelde omvang van deze bedrijven is veel groter dan in Nederland.

Voedselbeleid

De Chinese president Xi heeft zelf de leiding genomen in het aansturen van het Voedselbeleid, om daarmee helder te maken dat de doelen van het beleid snel moeten worden gerealiseerd. De bovengenoemde verduurzamingselementen in het Voedselbeleid van China, hebben directe invloed op producten die wij exporteren naar China. Het biedt kansen om hier goed op in te spelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.