Commentaar

5 reacties

'Biggensterfte moet omlaag'

Op 13 november 2009 presenteerde de Stuurgroep bigvitaliteit het plan van aanpak voor het terugdringen van de biggensterfte. Directe aanleiding waren beelden van halfdode biggen in een kadaverton.

Toenmalig landbouwminister Gerda Verburg reageerde geschokt en riep de partijen daarop bij elkaar. Afgesproken werd om in 10 jaar de uitval met 15% tot 20% terug te dringen.

3 jaar voor de deadline is duidelijk dat het niet de goede kant opgaat. Varkens in Nood signaleert dat en grijpt de gelegenheid aan om een campagne te starten. Dat zorgt ervoor dat de varkenshouderij weer eens negatief in het nieuws komt.

De oorzaken benoemen van de niet dalende uitvalspercentages is niet zo lastig. Zo is er een behoorlijke focus op een groot aantal (Piétrain-)biggen. Dat combineren met een laag sterftecijfer is moeilijk. De huidige malaise in de sector met een bijbehorende druk op arbeidsinzet vergroot de overlevingskansen van biggen ook niet. Als daar dan ook nog een keer een PRRS- of PED-infectie bijkomt, kunnen de uitvalspercentages flink oplopen.

Logische verklaringen, geen bruikbare argumenten

Het zijn allemaal logische verklaringen, maar geen echt bruikbare argumenten. Voor het brede publiek, ministerie en actiegroeperingen telt maar één ding, en dat is voldoen aan de afspraak dat de biggensterfte omlaag moet. Er zit niets anders op dan daarmee volop aan de slag te gaan om zo de deadline alsnog te halen.

Laatste reacties

 • krulsaart

  Hoe ziet de vergelijking in biggensterfte eruit als je gangbare varkenshouderij, biologische varkenshouderij en varkens in de vrije natuur met elkaar vergelijkt?

 • alco1

  Domste wat je kunt doen is je vast nagelen aan getallen.
  Het zal altijd tegen je gebruikt worden.

 • J. Wikkerink

  Piétrain biggen zijn per defenitie niet de oorzaak van hogere uitval, dat bewijzen bepaalde PI-beren wel. Te hoog levend geboren in combinatie met onjuiste voeding en management zijn doorgaans de hoofdreden.

 • Oké dan

  Niet de kop in het zand steken, maar werk van maken.

 • alco1

  Met een goed leven voor de dieren verdiend de boer het meest.
  Laat dit de leidraad altijd zijn.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.