Een nieuwe, moderne veewagen als deze beperkt risico's op het overbrengen van ziektekiemen.<br /><em>Foto: Bert Jansen </em> VarkensOpinie

‘Varkenstransport moet anders!’

Transport is een onderschat gevaar bij het overbrengen van ziekten. Varkenshouders moeten meer oog hebben voor goed vervoer.

Nederland is een op en top transportland. Dagelijks worden duizenden dieren verplaatst via onze wegen naar zowel binnen- als buitenland. We staan bekend als exportland, maar dat is niet de enige reden dat we gemiddeld per dier de meeste transportbewegingen van Europa maken. Het aantal gesloten varkensbedrijven daalt en door de specialisatie binnen de sector en de maximale bouwblokken, worden groeiende bedrijven gedwongen om zich op te knippen in opfokgelten-, zeugen-, speenbiggen- en vleesvarkenslocaties. Hierdoor stijgt het aantal transportbewegingen aanzienlijk en daarmee ook de kans op verplaatsing van ziektes.

Veel te verbeteren aan externe biosecurity

Gezondheid en kwaliteit van biggen en vleesvarkens behoren al jaren tot de belangrijkste thema’s op zeugenbedrijven. Er wordt ontzettend veel tijd en geld gestoken in interne biosecurity en er worden dan ook grote stappen gemaakt. Op het gebied van externe biosecurity is echter nog veel te verbeteren. Waarom ziet de sector deze gevaren niet? Waarom bezuinigen we op dit belangrijke punt?

Transport van varkens is onderschat gevaar

Transport is een enorm onderschat gevaar. Ongeveer alle dierziektes zijn te verplaatsen via transport. De meeste varkens worden in Nederland onbeschermd vervoerd en wordt er vertrouwd op de reiniging door de transporteur. Via geklimatiseerde vrachtwagens zijn deze risico’s sterk te verlagen.

Sinds enkele weken zijn wij op ons bedrijf op zoek naar een eigen vrachtwagen om onze speenbiggen en gelten te verplaatsen tussen onze locaties. Wij willen niet langer het risico lopen dat onze biggen en gelten besmet raken met kiemen van eerdere transporten.

Durven investeren in beter transport

Er moet een grote verandering plaatsvinden als we in Nederland stappen willen maken op het gebied van gezondheid en onze exportstatus willen behouden. Het is onvoorstelbaar dat slechts enkele ondernemers bereid zijn €50 tot €100 per transport extra te betalen voor een schonere en veiligere vrachtwagen, terwijl een PRRS- of APP-besmetting wel €30.000 per jaar kan kosten. De hele sector moet durven te investeren in beter transport want het tijdperk van onverwarmde, slecht schoongespoten, open vrachtwagens moet echt eindigen.

Geen biggen in dezelfde auto als vleesvarkens vervoeren

Ook de transportsector moet verantwoordelijkheid nemen. We moeten naar geklimatiseerde vrachtwagens met maximaal één diercategorie per vrachtwagen. Het is onaanvaardbaar dat biggen getransporteerd worden met vrachtwagens die dezelfde dag of zelfs de morgen ervoor nog vleesvarkens heeft vervoerd.

Dit besef moet in de hele sector doordringen. Het is tot nu toe echt een gemiste kans. De verhoging van de transportkosten is verwaarloosbaar ten opzichte van de besparing op gezondheidskosten.

Beheer
WP Admin