Boerenblog

5670 x bekeken 4 reacties

'Varkens zijn dik en varkenshouders zijn dom'

De eerste constatering is van Hans Baaij, voorzitter van Varkens in Nood. In die stelling kan ik mij wel vinden. De meeste varkens die ik ken zijn inderdaad dik en dat varkenshouders dom zijn leg ik even uit.

Varkenshouders begrijpen het nog steeds niet. Dit werd wel erg duidelijk in Dalfsen vorige maand, waar Henri Bel van Hubbard, een pluimveefokbedrijf, zijn verhaal mocht houden voor een honderdtal varkenshouders. De varkensboeren reageerden verbaasd op de fokkerijontwikkelingen onder aanvoering van Hubbard, die de groei van vleeskuikens gaat vertragen. Dat doe je toch niet, dat is toch niet duurzaam?

Zelf zijn de varkenshouders in grote nood, het water staat veel van deze collega's aan de lippen. Oorzaak? Te snel en te gretig hebben zij gereageerd op de kretologie van actiegroepen als Wakker Dier. Allerlei kostenverhogende maatregelen zijn geaccepteerd en veelal zelf voorgedragen, met als resultaat een varkenssector met een te hoog kostenniveau. De varkenssector kan de concurrentie met het buitenland niet meer aan. De varkensboeren zien wel wat de pluimveesector fout doet, maar ze zien niet dat ze aan diezelfde fouten ten onder dreigen te gaan.

Discussie over MRSA-bacteriën

De discussie ging vorige maand ook over MRSA-bacteriën. Gevaarlijke multiresistente bacteriën, die buiten de ziekenhuizen moeten blijven. Twee derde van de varkensboeren draagt de bacterie bij zich. Radio 1 verzorgde een uitzending over dit onderwerp, op 5 februari. En wie kreeg een kwartier spreektijd? Jawel, Hans Baaij, van Varkens in Nood. Niet iemand van een stichting Mensen in Nood, of van een MRSA-patiëntenvereniging, maar van Varkens in Nood.

Hans Baaij kreeg ruim de gelegenheid om ononderbroken een reeks van idioterieën in de ether te sturen. Een kleine bloemlezing: varkens zijn te dik, daarom hebben ze geen weerstand meer; varkens worden vol met antibiotica gestopt, weliswaar is het antibiotica gebruik afgenomen, maar het illegale gebruik is fors toegenomen; 50% van alle varkens hebben maagzweren en ga zo maar door. 120 misstanden wist hij wel uit zijn hoofd. Tenslotte maakt Hans Baaij zich grote zorgen over het lot van varkens met MRSA.

'Er blijft bij het grote publiek hangen: industrievarkens, MRSA, zielig'

Als sector kun je je hier nauwelijks meer tegen verdedigen. Je kunt zoals varkenshouder Dirk Dekker in diezelfde Radio 1-uitzending wel uitleggen dat er verschillende soorten MRSA zijn, dat de varkens en hun hoeders een onschuldige soort bij zich kunnen hebben en dat meisjes met paarden en dames met hondjes net zoveel risico lopen, maar dan ben je als varkenssector al te laat. Er blijft bij het grote publiek hangen: industrievarkens, MRSA, zielig.

'Ook pluimveehouders laten zich de les lezen'

De varkenssector heeft het volledig aan zichzelf te wijten dat het zover is gekomen. Dat er nu meewarig naar de pluimveehouderij wordt gekeken, getuigt van grenzeloze domheid. Al ben ik het er wel eens: ook de pluimveehouders laten zich onnodig de les lezen.

Het maatschappelijk draagvlak voor een innovatieve en duurzame veehouderij is enorm groot. Met niet alleen aandacht voor het dierenwelzijn, maar ook voor duurzame productie met zo min mogelijk belasting voor alles wat met het milieu te maken heeft. Dit draagvlak is veel groter dan Wakker Dier en Varkens in Nood ons willen doen geloven.

Laatste reacties

 • alco1

  De boeren zijn niet dom. Hun belangenbehartigers moeten een schop onder de kont hebben.

 • Farmer4life2

  Klopt, verschil is dat de pluimveehouderij net als de akkerbouw uit de schijnwerpers zijn.

  Varkenshouderij en melkveehouders zitten er midden in. Ik verwacht dat de melkveehouderij het red, door grond en weidegang en veel kabaal bij lage prijzen.

  Varkenshouderij denken alleen aan meer biggen per zeug en hogere voerefficientie. Totaal niet aan imago/duurzaamheid.

 • agratax(1)

  @alco1. Dat boeren niet dom zijn kan ik met je eens zijn. Helaas de door hun voormannen uitgenodigde sprekers als Hans Baaij had de niet domme boeren moeten doen besluiten deze bijeenkomst te boycotten. Je wilt als boer toch niet met zo'n man aan een tafel zitten te discussieren over MRSA. MRSA iets wat deze man niet interesseert en waar hij niet meer verstand van heeft dan de varkenshouders zelf. Van Baaij wil maar een ding alle varkensboeren Nederland uit en daarna de Wereld uit. Laten we als boeren meer respect voor onszelf opbrengen van Baaij doet dat niet!!

 • kalkar

  We zitten nu éénmaal in een land waar eerlijk werken niet meer wordt beloond. Diegene die met een gezonde werkhouding er nog iets van probeert te maken , wordt volledig afgemaakt in dit waardeloze landje. Zie de nertsenhouderij. Verloren geld naar de Griekse put, zgn asielzoekers, steeds maar weer afromen van b.v. de zorg en pensioenen, enz, enz, De vraag is wanneer de boel een keer ontploft, want neem van mij aan dat de onvrede onder het gewone volk, die uiteindelijk weer de rekening moet betalen, zeer groot is.

Of registreer je om te kunnen reageren.