Redactieblog

2759 x bekeken 3 reacties

Meer vleesexport, toch lagere varkensprijs

Van de varkensmarkt komen tegenstrijdige berichten. De export loopt als een tierelier, maar de prijs zakt. Beetje gek.

De varkensmarkt zit vreemd in elkaar: deze week zakte de toonaangevende Duitse Vereinigungspreis voor vleesvarkens 2 cent per kilo geslacht gewicht, tot € 1,31 per kilo. Op dezelfde dag komt het nieuws naar buiten dat de EU-export van varkensvlees in de eerste maand van dit jaar 23,5% steeg, ten opzichte van januari 2015. Heel vreemd. De vleesexport loopt als een trein, maar tegelijk is er druk op de varkensprijs.

Verbazing onder varkenshouders

Ook onder varkenshouders leeft er onbegrip over de gezakte varkensprijs. Na een paar weken waarin de prijs stijgt, gaat er deze week ineens weer een paar cent af. Dit schrijft Boerenvarkensprijs op Twitter:

De Sallandse varkenshouders die achter het initiatief Boerenvarkensprijs zitten, trekken de praatjes van de slachterijen in twijfel.

Tegenstrijdigheid

Het is echter te kort door de bocht om te stellen dat met een stijgende varkensvleesexport de vleeshandel op rolletjes loopt. Meer export betekent vooral meer varkenspoten, - oren, -neuzen en dat soort spul naar China. Daarmee zijn de producten bestemd voor de Europese markt nog niet verkocht. De vleeshandel loopt alleen goed als het hele varkenskarkas goed verkoopt, ook de hammen en ruggen. De ham vormt voor veel slachterijen 40% van de inkoopprijs van de varkens, of meer.

Belang van export

Iedereen zal erkennen dat de vleesexport naar landen buiten Europa van enorm belang is voor een goede varkensprijs. Maar in de huidige volle vleesmarkt is het probleem veel meer om de producten voor een goede prijs te verkopen die de Europese markt vraagt. Dat lukt niet, hoor ik slachterijen regelmatig zeggen. Voor de thuismarkt is teveel vlees.

Export is geen doel op zich

Ik hoor (vooral Duitse) slachterijen ook regelmatig zeggen dat het gestegen varkensaanbod van de afgelopen decennia goed is voor de ontwikkeling van allerlei exotische afzetmarkten, en dus voor de hele sector. Een discutabel argument. Export moet geen doel op zich zijn, maar bedoeld voor een maximale verwaarding van de varkens. De verwaarding van al die varkens wil afgelopen anderhalf jaar in elk geval niet lukken.

Laatste reacties

  • Farmer4life2

    Wanneer komen de West Europese varkenssector er nu eens achter dat het varken die hier geproduceerd wordt, overal kan worden geproduceerd.

  • spits761

    farmer4life2,dit is nou typisch weer een reactie van een koeienboer,zogenaamd een collega van een ieder uitstervend ras varkensboer genaamd.Want ook de melkveehouderij kan beter ergens anders geexploiteerd worden dan hier in dit kleine nederland.Oekraine,polen,roemenie,hongarije om maar een paar landen te noemen,als daar echte ondernemers opstaan kan ook de melkveehouderij in nederlandophouden te bestaan!!Knoop dat maar goed in je oren ipv de varkenshouderij zo weer te kakken zetten!!!

  • exvarkensboer1

    Alleen nog maar héél kleinschalige hobbyboeren en nog 2 varkentjes in NL. Dáár worden we blij van

Of registreer je om te kunnen reageren.