Boerenblog

6 reactieslaatste update:18 mrt 2016

'Het collectieve falen van boeren'

Boeren zijn stil en geven de regie uit handen. Dat zorgt uiteindelijk voor steeds minder inkomen.

Boeren is een individualistisch beroep geworden. De buurman is de concurrent, het liberale gedachtegoed overheerst. Gelukkig worden we daar niet van, persoonlijke overwinninkjes worden overschaduwd door collectief falen. Veel outsiders praten oeverloos over wenselijke veranderingen, vanuit de boeren zelf blijft het stil. Veranderingen van buitenaf gaan over toevoegingen aan het productieproces, die de boer moet betalen en waarvan de opbrengsten uitblijven. Ook de commissie-Nijpels zal met zo’n dertien-in-een-dozijnrapport aankomen.

Mogelijkheden zat voor hoger boerenrendement

Er zijn echter mogelijkheden genoeg om het boerenrendement te verhogen. In sectoren én tussen sectoren. De fosfaatrechten zijn zo’n voorbeeld: de handel start met € 4.000 opwaarts per koe. Een zeug produceert de helft fosfaat, maar € 2.000 per zeug hoeft haar productierecht niet te kosten. Voor minder wil ik mijn rechten en vergunningen wel inleveren en met mij voldoende collega’s om de 8% generieke korting te pareren. Het is echter onbespreekbaar gebleken in de onderhandelingen.

Gevecht om de mest

Een ander voorbeeld is het gevecht om de mest, beter gezegd: om de euro’s. Als varkenshouder kan ik €12 per ton mest toebetaling aan de akkerbouwer billijken, wanneer straks de granen voor € 12 per 100 kilo geleverd worden. Beide situaties zijn echter te belachelijk voor woorden. Met twee vrachten graan en zes vrachten mest per week zou ik wel een win-winafspraak willen maken, over ‘graan voor mest’ hoor je bijna niemand meer.

Boeren is een individualistisch beroep geworden. De buurman is de concurrent, het liberale gedachtegoed overheerst. Persoonlijke overwinninkjes worden overschaduwd door collectief falen.

'We gunnen als boeren elkaar de winst niet'

We gunnen als boeren elkaar de winst niet en laten liever een ander ermee vandoor gaan. Zo zag ik in korte tijd de grondstofprijzen voor ons bedrijf met € 5 tot € 10 per 100 kilo dalen. Wie zag zijn mengvoer met deze bedragen onderuitgaan? De industrie weet heel goed dat haar afnemers niet bezig zijn met prijs, maar veel meer met het 38ste nieuwe voerconcept en bijbehorende blabla. Bovendien kost de koude sanering hen handenvol geld, die de blijvers moeten ophoesten.

Samen als boeren aanbod afstemmen op vraag

Op de overheid moet je niet wachten, je moet juist goede voorzetten geven en zelf boerenregie houden. Onze zuiderburen laten per boer tot tienduizenden euro’s crisisgeld cash uitbetalen en zetten de Nederlandse collega’s daarmee direct op achterstand. Slim is het niet, het jaagt de overproductie alleen maar verder op. Ik sprak een Vlaamse collega die het crisisgeld gebruikt had voor de aankoop van honderd extra fokdieren. Waarom steken we de koppen niet bij elkaar om het aanbod af te stemmen op de vraag en zo de prijs naar een acceptabel niveau te brengen? Productievermindering kost geld, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt als je weer eens ‘nee’ kunt zeggen bij verkooponderhandelingen. Zolang we ons als lemmingen gedragen, blijven we met zijn allen steeds meer produceren voor steeds minder boereninkomen.

Laatste reacties

 • melkveehouder .

  @ Johnny Hogenkamp. Kun jij aangeven wie c.q. welke vertegenwoordiger (van de varkenssector?) dit volgens jou onbespreekbaar heeft gemaakt? Als we dit helder hebben, kunnen we hierover als collegae in debat gaan.

 • kalkar

  Johnny, ik zou zeggen, verbeter de wereld en begin met jezelf. Helaas ben jezelf ook niet vrij van zonden.

 • spits761

  beste jhonny,natuurlijk heb je een punt als je de markt naar je hand kan zetten.Maar daar zijn we nog mijlenver vandaan.Je schrijft het zelf en zo is het precies.Boeren zijn concurrenten van elkaar geworden ipv collegas.Ik merk het ook in mijn familiekring,waar varken en koeienboeren elkaar niets gunnen.Punt is dat "de markt"niet alleen nederland is.We produceren voor wereldmarktprijs en door vergaande overheidsbemoeienissen is het voor de varkensboeren onmogelijk geworden om nog te concurreren met zijn buitenlandse collegas.Ook al is het 1 Europa ieder land interpreteert de regels naar eigen believe.Tel daarbij op het hele politieke klimaat in nederland ,de mileulobbyisten,de party vd dieren enz enz.Ik zeg altijd;in nederland is iedereen aan het boeren behalve de boeren zelf!!Steek die maar in je zak.

 • pinkeltje

  Het leuke van het boerenvak is dat je als aanbieder op de markt er een van de velen bent en je niks over de prijs van je produkt te vertellen hebt. De handelaar/afnemer/verwerker etc vertellen je wat je er voor krijgen kunt. Dat staat op het briefje van de afrekening. "Dat is de uitbetaling en daar moet je het mee doen". En of je wel of niet produceert maakt voor de markt niks uit. En zoals een slachtoffer van een geweldsdelict niet op al te veel hulp van zijn omstanders hoeft te rekenen zo hoeft een boer ook niet op hulp van anderen in de sector te rekenen. Omgekeerd gaan (veel) boeren ook zo met hun leveranciers/dienstverleners om als ze de kans krijgen. Niet meer betalen dan waar ze bereid zijn het voor te doen. Leuk? Nee, leuk is anders, maar behalve de bekende klachten komt er ook niemand met wat beters. Trouwens de kruidenier op de hoek wordt ook door niemand op de been geholpen als de tent om welke vorm van concurrentie dan ook niet meer rendeert.

 • John*

  de balans is tussen concurrentie en vertrouwen is de verkeerde is te veel naar concurrentie doorgeslagen. De belangrijkste drijfveer om een economie te laten groeien is vertrouwen en dat is door de harde concurrentie in alle branches ver te zoeken. flex contracten met personeel en ad hoc beleid op bedrijven is het gevolg.. terwijl mensen juist duidelijkheid en zekerheid willen zodat het vertrouwen groeit en er weer geld rond gaat.

  wat wil ik hier mee zeggen?

  mededingins autoriteiten belemmeren momenteel de economische groei. zwakke producenten in de keten zouden weer een blok moeten vormen om een positie te krijgen zodat ook zij de kostprijs door kunnen berekenen, personeel een vaste aanstelling kunnen geven en blijven investeren in het bedrijf.

  Voor een gezonde economie hoeft de rente niet verder omlaag maar moet het vertrouwen omhoog! EU wakker worden!!

 • Johnny Hogenkamp

  Inmiddels is de kop aangepast, met dank Boerderij. Strekking van het artikel is dat alle primaire voedselproducenten beter kunnen renderen bij meer boerenregie. Varkenshouders pakken dit inmiddels goed op, deze week heeft de Producentenorganisatie Varkenshouderij een zeer goed plan gepresenteerd aan haar leden. Met de toezeggingen die ze daarbij hebben van zowel banken als overheid, heb ik daar alle vertrouwen in!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.