Commentaar

Zeugenmelk geeft beste start

Bijvoeren van melkproducten in het kraamhok is populair. Zeugenmelk geeft echter nog altijd de beste start.

De markt voor melkproducten voor zogende biggen groeit hard. Grote tomen en de wens de groei en de gezondheid van jonge biggen te verbeteren, maken dat veel varkenshouders melkproducten verstrekken. De toeleverende industrie wil ze graag verkopen; er zitten doorgaans goede marges op.
Om inzicht te geven in het aanbod van melkproducten maakte Boerderij een overzicht met productspecificaties en prijzen. Wat opvalt is dat er een flinke bandbreedte is wat betreft de prijzen. Deze variëren van €100 tot €400 per 100 kilo. Dat heeft vooral te maken met de samenstelling.

Weet wat de biggen binnenkrijgen

Hoogwaardige zuivelgrondstoffen zijn duur. Of die ingezet moeten worden, verschilt per bedrijf. Daarbij speelt vooral de leeftijd van de biggen een rol. Hoe jonger de dieren, hoe nauwkeuriger de samenstelling. Het is van het grootste belang de producten weloverwogen in te zetten. Weet wat de dieren binnenkrijgen en wat het gevolg is voor groei en gezondheid.
Het geven van kunstmelk is echter stap 2 in de voeding. Nóg belangrijker is het om te werken aan een goede lactatieperiode van de zeug. Moedermelk is uiteindelijk de beste voeding.

Veel meer uit de uier halen

Dat daar nog een wereld te winnen is, vertelde GD-dierenarts Manon Houben onlangs op het praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid. Een gemiddelde varkenshouder weet volgens haar niet hoeveel melk een zeug produceert en hoe dat te beïnvloeden is. Er wordt veel minder uit de uier gehaald dan mogelijk is.

Zorg voor probleemloze lactatieperiode

Alvorens over te gaan op de inzet van melkproducten in het kraamhok, is het zaak de lactatieperiode soepel te laten verlopen. Een groot aantal vitale biggen dat dagelijks 30 tot 35 keer bij de zeug drinkt, is het ideale plaatje. Zo wordt de zeug maximaal gestimuleerd melk te geven. Op dat moment kan aanvulling met melkproducten voor extra resultaat zorgen. Daarbij moet niet worden vergeten dat geven van deze producten extra aandacht, hygiëne en arbeidsinzet vraagt.

Geeft u uw biggen kunstmelk? Deel uw gebruikerservaringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.