Boerenblog

2991 x bekeken 5 reacties

Varkenshouder als moderne schillenboer

De varkenshouderij brengt veel reststromen tot waarde. De schillenboer past ook prima in dat plaatje.

Van oudsher zijn wij in Nederland, tot ver in de 20ste eeuw, verrijkt geweest met een schillenboer, die met name in stedelijk gebied met paard-en-wagen het groente- en fruitafval inzamelde en deze resten aan zijn dieren voerde.

Tegenwoordig voeren we veel restproducten van de humane consumptie aan onze dieren. Deze reststromen worden industrieel tot waarde gebracht en hebben bijvoorbeeld in de varkenshouderij met brijvoedering soms vervangingspercentages tot bijna 80%. De burger en consument beseft eigenlijk helemaal niet dat deze varkens daarmee ook al voor een groot gedeelte circulaire producten verbruiken. Je zou kunnen zeggen dat de schillenboer nooit weggeweest is.

Swill zonder vlees prima te voeren

Nu zijn er steeds meer geluiden, onder meer van de Universiteit van Cambridge, dat men swill voeren gecontroleerd wil terugbrengen vanwege een lagere milieubelasting en economische duurzaamheid. Dit zou de voerkosten van de varkenshouderij 50% kunnen doen dalen en er zou 1,8 miljoen hectare landbouwgrond minder nodig zijn om veevoer te verbouwen. Lector varkenshouderij Han Swinkels meldde mij ook: “Ja, eigenlijk kan dat heel goed, zolang je maar geen vlees tussen de swill hebt zitten, kan je gewoon groente en fruit aan varkens voeren.”

Terugkeer van moderne schillenboer

Maar... terug naar een schillenboer, dat roept wel heel veel vragen op. Kan dit praktisch en hoe zou een vleeseter het vinden om bijvoorbeeld vlees te kopen van varkens die gevoerd zijn met groente en fruit van consumenten? Dit zette mij aan het denken. Eind vorig jaar kwam in de Deventer gemeenteraad een motie voorbij over de terugkeer van een moderne versie van de schillenboer om afvalscheiding te stimuleren. Toen heb ik eens een belronde gedaan.

In Azië gebruikelijk om varkens voedselresten te voeren

Het blijkt dat het in Aziatische landen heel gebruikelijk is voedselresten aan varkens te voeren. Bij enkele lokale Deventer supermarkten wordt voedsel dat over datum is veelal door houders van hobbydieren opgehaald. Brood en chips worden van hun verpakking ontdaan en aan geiten en/of schapen gevoerd.

In de deelwijk Feijenoord van Rotterdam is een pilot geweest om een schillenboer te herintroduceren. Hier werden goede resultaten behaald, met name in wijken met veel moslims. Het bleek dat moslims vanwege hun geloof etensresten terug moeten geven aan de natuur. Als deze wijken nu eens een varkenshouder als schillenboer aantrekken, dan hebben we een speciale win-winsituatie.

'Gft-vlees'

Na contact te hebben gehad met de huidige afvalinzamelaar in Deventer lijkt de kans groot dat er ook in Deventer een herintroductie van de schillenboer komt. Dat biedt ook kansen voor ons als varkenshouders op lokaal niveau en misschien zelfs wel op grootschalig Europees niveau. Dus wat mij betreft: laat de moderne schillenboer met het nieuwe varkensvleesconcept ‘gft-vlees’ maar komen!

Laatste reacties

  • farmerbn

    Wat gaan die burgers betalen om het op te laten halen? Het moet weer niet zo zijn dat de varkensboeren het gelach zelf moeten betalen; immers de vervuiler betaald.

  • agratax(1)

    @farmerbn. De varkensboer / schillenboer zal niet het gelag betalen. Zolang hij de concurentie aan kan met de huidige bio afvalverwerker, die van de schillen Biogas maakt zonder dat het de burger geld kost. Blijkt dat bio afval de concurentie strijd met het biogas wint, dan is overduidelijk dat de biogas, bioenergie productie onrendabel is en zonder overheidssteun ten dode is opgeschreven. Leve het biobakvarken. Zijn stront kan altijd nog biogas worden.

  • Herbert

    Goed bezig Erik, nieuwe verdienmodellen in 2016! Jij zorgt er voor dat de geschiedenis zich herhaald! Dus ook een varkenshouderij met (belegd) brood op de plank! #respect

  • John*

    dit is praktisch t enige bestaansrecht van t varken en ook de rede waarom een varken bij de mensen gehouden moet worden en niet in de stad.

  • veldzicht

    Volgens moslims is een varken een onrein dier,is het (volgens mij) de vraag of ze daar aan mee willen werken?
    Wel is het duidelijk dat de burger er op wordt gewezen dat er in de veehouderij zeer veel rest stromen wordt verwerkt i.p.v. 8 kg. graan voor 1 kg vlees wat de PvdD de mensen wil doen geloven.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.