Redactieblog

6 reactieslaatste update:26 feb 2016

'Nederland varkensland zo gek nog niet'

In Duitsland bezwijken de boeren bijna onder de toenemende regeldruk. Op dat punt hebben varkenshouders in Nederland het waarschijnlijk beter, schrijft Boerderij-redacteur Kees van Dooren.

Het perfecte varkenshouderijland bestaat niet. Maar stel dat een ranglijst wordt gemaakt, dan staat Duitsland niet op de eerste plaats. Zoveel is wel duidelijk na de vergadering van Duitse varkensvakbond ISN, deze week.

Stapels ordners

Bureaucratie viert hoogtij in de Duitse varkenshouderij. Op alle mogelijke manieren werd dat duidelijk gemaakt tijdens de jaarvergadering. In grappige filmpjes, met een jonge boer die elk kwartier met spoed de stal uit moet en achter zijn computer kruipt om een formulier in te vullen. Met een wagen vol ordners om aan te tonen hoeveel een boer bij moet houden om varkens te kunnen houden. Ook voorzitter Heinrich Dierkes uitte zijn zorgen over al het papierwerk, dat voorkomt uit steeds meer regeldruk.

ISN-voorzitter Heinrich Dierkes staat de pers te woord. <br /><em>Foto: Kees van Dooren</em>
ISN-voorzitter Heinrich Dierkes staat de pers te woord. 
Foto: Kees van Dooren

 

Gek van regels

Regels bij de vleet: een onwerkbare antibioticaboekhouding, voorschriften voor stallenbouw, voor emissie, voor boxbreedtes en mestboekhouding. Ze worden er gek, de Duitse varkensboeren. De vergadering was de ideale gelegenheid deze 'boekhoudwaanzin' onder de politieke aandacht te brengen. Minister-president Stephan Weil van de Duitse deelstaat Nedersaksen was namelijk aanwezig. Hij vertelde de dialoog met de ISN voort te willen zetten om de regeldruk af te bouwen.

Minister-president Stephan Weil van Nedersaksen.<br /><em>Foto: Kees van Dooren</em>
Minister-president Stephan Weil van Nedersaksen.
Foto: Kees van Dooren

 

Die Grüne

Wat de ISN heeft aan de belofte van Weil, is onzeker. Van het Noordelijke Flensburg tot aan de Zuidelijk Bodensee zitten Grüne in de deelstaatregering. Meestal leveren zij de landbouwminister. De kans dat de politieke druk op de varkenssector afneemt, is dus gering. Bij de ISN zit men al uit te rekenen wanneer de volgende deelstaatverkiezingen zijn.

Nederland in vergelijking met Duitsland zo slecht nog niet

In vergelijking met Duitsland is boeren in Nederland zo slecht nog niet. Tuurlijk, een oplossing voor het mestprobleem is dringend nodig. Papierwerk is er ook zat. Maar in grote lijnen staat in Nederland vast waar je als varkenshouder aan toe bent. Dat is ook veel waard.

Laatste reacties

 • gertke

  Meneer van Dooren verhuis maar naar Duitsland als U niet eens ziet wat in NL aan de hand is.

 • c.putten

  in nederland crepeert iedere varkensboer van de regels ,er blijven dr niet veel over op deze manier.

 • Oké dan

  Waar in Duitsland over gesproken wordt is hier al wet. Dus die duitsers hebben het zo slecht nog niet.

 • WGeverink

  Mischien kan de auteur even toelichten wat de duitsers hebben wat in nederland nog niet is en andersom.

 • Bennie Stevelink

  @W Geverink, in Duitsland hebben ze voldoende grond waar ze de mest op kwijt kunnen. De peperdure mestafzet is de molensteen om de nek van de Nederlandse varkenshouders (en ook steeds meer van de melkveehouders). In dat opzicht staan ze er in Duitsland veel gunstiger voor dan in Nederland.

 • Superteddy

  Duitsland: duurder bouwen, duurdere vergunning, stijgende minimumlonen, boxbreedte van 75-80 cm, lux-metingen in elke hoek van de stal, zeer strenge spleetbreedte controle, verplicht eetbaar speelgoed, verplicht nestmateriaal in kraamhok, etc...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.