Boerenblog

4 reacties

'Crisis varkenshouderij leidt tot ontslagen'

Door de aanhoudend moeilijke periode in de varkenshouderij krimpt het personeelsbestand, schrijft blogger Mari van Genugten.

Ik ben eigenlijk altijd positief. Na een dipje, dip, tegenslag of ernstige tegenslag ga ik na de buikpijn vaak al snel positief verder. Nu ontkomen wij helaas ook niet aan de huidige crisis.

Vorige week was ik in Duitsland om een project in de eindfase af te sluiten en om enkele nieuwe projecten met klanten te bespreken. Ook was ik op ons varkensbedrijf en hebben we de eerste jaarcijfers besproken. De cijfers op papier zijn zwart afgedrukt, maar er staat helaas wel een klein streepje voor. We mogen van geluk spreken dat we een serieuze akkerbouwtak hebben, iets waar we 20 jaar aan gewerkt hebben. Ook heeft de biogasinstallatie die we een jaar geleden gebouwd hebben, het verwachte rendement opgeleverd. Dus twee takken van sport met een plus en één met een min.

Meerdere bedrijfstakken in deze tijd beter dan specialiseren

Hoewel specialiseren voor de maximale winst waarschijnlijk het beste is, blijkt dat in deze tijden meerdere bedrijfstakken toch beter is. We hebben naast varkens ook een stallenbouw en –inrichtingsbedrijf. Helaas zijn we hoofdzakelijk gericht op de varkenshouderijsector. Al enige jaren richten we ons ook op de bouwende melkveehouders. Iedereen begrijpt dus onze positie.

Faillissement

Zo was ik vorige week bij een klant die zijn eigen faillissement aangevraagd had en van de bank en curator nog even mag doordraaien. Hij was toch optimistisch, ik niet. Ik moet mijn factuur en hij zijn droom waarschijnlijk afschrijven. Ook had ik deze week een gesprek met een curator bij een failliete collega. Ik had een afspraak gemaakt om te bekijken of we iets voor ­elkaar zouden kunnen betekenen. Nu heb ik enige ervaring met curatoren. In mijn ogen zijn het bloedhonden die alles wat misschien nog leeft, kapot ­maken om er zelf beter van te worden. Ook bij dat bedrijf hadden de eigenaren zelf faillissement aangevraagd. Dit is het beste omdat tegenwoordig de bestuurder bijna altijd aansprakelijk wordt gesteld. Bij een eigen aanvraag kun je misschien nog aantonen dat je hoop had tot een minuut voordat je de aanvraag indiende. Met de curator, die van de sector geen verstand had en grote eisen stelde aan een geheimhoudingsverklaring, was ik snel klaar.

Personeelsbestand gehalveerd bij sommigen

Ik heb met collega’s gesproken die hun personeelsbestand inmiddels hebben gehalveerd. Ook wij ontkomen er niet aan vanwege het teruglopende aantal orders in ons personeelsbestand te snijden. Iedereen weet dat het vinden van goede medewerkers een van de moeilijkste opgaven is. In 2014 hebben we nog enkele nieuwe medewerkers aan­genomen. Als je dan na ruim 20 jaar voor het eerst personeel om economische redenen moet ontslaan, komt dat hard aan, zowel bij mij als bij de medewerkers. Gelukkig zijn we er goed uitgekomen en kan iedereen (na buikpijn) weer optimistisch verder.

Laatste reacties

 • kiepel

  Heftig. En dan lees je op de voorpagina van de krant dat brabant nog is 40 % varkensboeren kwijt wil.
  Vreselijk, sterkte gewenst aan alle betrokkenen.

 • krulsaart

  Misschien willen de burgers van Brabant ook nog wel 40% van de ambtenaren kwijt. Maar dat lees ik verder nergens.

 • Muito

  en las ik gister in de boerderij Brabant stopt meer als 30 miljoen (3x meer als wat we van de EU krijgen) in iets van Brabant quality. (geweldig bedacht! Bedenkkosten, €17.500) Weer een 3 jaar durig project met dure ZZP'ers die commercial activities, sustainable bla bla, management, co2 bla neutraal de landbouw willen licence to produce bla bla bla. En we horen er na 2018 noppes nienta niks meer van

  Maak maar over dat geld.

 • agratax(1)

  @krulstaart. Het is eenvoudiger om 40 % varkensboeren kwijt te raken dan 10 % ambtenaren. Ambtenaren zijn zo beschermd, dat ze elkaar de hand boven het hoofd houden en dus kan niemand zonder de ander.

Of registreer je om te kunnen reageren.