Redactieblog

2 reacties

China helpt de varkenshouderij door 2016

De varkensprijzen zijn enorm aangetrokken dit jaar. Niet omdat het aanbod zakte, maar China zoveel vlees importeerde.

De inkomens in de varkenshouderij vormen volgens Wageningen Economic Research een positieve uitzondering in de veehouderij. De biggenprijs steeg dit jaar 32%. De varkensprijs komt vermoedelijk uit op gemiddeld €1,43 per kg geslacht-gewicht, 8% hoger dan in 2015. Er is weer verdiend.

Daar zag het de eerste weken van dit jaar niet naar uit. Toen was voor iedereen de crisis in de varkenssector nog meer dan tevoren voelbaar. De varkensprijs zat onder de €1,30 per kilo geslacht-gewicht en de mestopslag vol.

De markt kan snel omslaan, blijkt maar eens. Opeens begon China enorme hoeveelheden varkensvlees te importeren. Het gevolg was dat de varkensprijs omhoog schoot tot €1,72 per kilo geslacht-gewicht eind september (Vereinigungspreis).

Reddingsboei

Het is onmiskenbaar China dat de varkenshouders een financieel goed 2016 heeft bezorgd. Van aanbodvermindering na het miserabel verlopen jaar 2015 is allerminst sprake. Volgens voorlopige cijfers van de Europese Commissie is het varkensvleesaanbod dit jaar 0,6% groter dan afgelopen jaar. In de eerste helft van dit jaar verwerkten Duitse en Nederlandse slachterijen meer varkens dan in dezelfde periode in 2015. Mogelijk dat de varkenscrisis begin 2017 tijdelijk tot minder aanbod leidt.

Dun koord

De kurk waar de varkenssector op drijft is dus niet erg degelijk. Export is goed voor de varkenssector, maar ook risicovol. De Russische boycot van Europees varkensvlees bewijst dat. Bovendien liggen in de Verenigde Staten meer varkens dan ooit tevoren. Het vlees zetten zij deels voor dumpprijzen af op de wereldmarkt. Dit leidt tot prijsdruk.

De Chinezen zitten net zo min stil. Zij investeren in hun varkenssector, zodat op een goede dag de productie daar ook aantrekt.

Vitaliseren

De kans is daarom aanzienlijk dat na een financieel goede periode voor de varkenshouderij de prijsdruk terugkeert. Wanneer weet niemand. Het is daarom nu tijd het bedrijf financieel en technisch zoveel mogelijk op de rails te krijgen om bij de sterke bedrijven te horen.

Ik wens u daarbij veel wijsheid toe in 2017, maar ook gezondheid én geluk.

Laatste reacties

  • boer12

    Volgens mij drijft de varkensmarkt al 100 jaar op export.

  • slutter

    Oude wijn......

Of registreer je om te kunnen reageren.