Veel kopers beter voor varkenshouder? - Foto: ANP VarkensOpinie

‘Veel kopers beter voor varkenshouder?’

Professoren zijn wijze mensen. Althans dat dacht ik altijd. Nu twijfel ik. Dat komt door een uitspraak van coöperatieprofessor Gert van Dijk van Nyenrode University. Het gaat over de verkoop van Vion.

Professor Van Dijk vindt dat onvermijdelijk, gezien de situatie. Vion heeft geld nodig om te investeren en kan dat van de banken niet krijgen. ZLTO heeft het ook niet, en de varkenshouders kunnen of willen dat niet ophoesten. Enige mogelijkheid is dus de verkoop van de hele zaak.

Professor zegt iets opmerkelijks

Maar dan zegt de professor iets opmerkelijks: “Het maakt veel uit wie Vion koopt. Als een andere Europese slachterij Vion koopt, betekent dat minder concurrentie bij de aankoop van varkens. Dat is voor de boeren slecht. Die moeten kunnen kiezen. Daarom is een partij van buiten, of een financiële partij, beter.”

Daar stokt mijn begripsvermogen even. Via de coöperatie proberen we zo veel mogelijk de verkoop in één hand te krijgen. Dan kunnen we een vuist maken richting de afnemers van onze producten. Veel kopers bij de varkenshouder leidt echter tot veel verkopers aan slachterijen en supermarkten. Die gaan dat uitbuiten en lagere prijzen bieden. Dat gaat uiteindelijk ten koste van de prijs die de boer ontvangt.

‘Veel kopers bij de varkenshouder leidt tot veel verkopers aan slachterijen en supermarkten. Die gaan dat uitbuiten en lagere prijzen bieden’

“Je begrijpt de professor verkeerd”, zegt Hanna.”Hij bedoelt te zeggen dat coöperatie het beste is. Is die er niet, dan is het hebben van meerdere afnemers voor de boer van belang. Dat geeft hem de macht om te kiezen en zelf te zorgen voor de hoogst mogelijke prijs.”

“Dat is de taal van de particulier denkende boeren”, sputter ik tegen. “Die menen dat ze zelf in staat zijn de beste prijs te bedingen. Vergeet het maar. Een boer is goed op zijn bedrijf, maar het is geen echte handelsman. Dat meent hij soms wel als hij zaken heeft gedaan. Maar hij legt het altijd af tegen de geraffineerde tegenpartij.”

‘Als er geen coöperatie is, kun je het beste meerdere vragers in de markt hebben. Dat bedoelde de professor’

“Als er geen coöperatie is, kun je het beste meerdere vragers in de markt hebben. Dat bedoelde de professor en daar heeft hij gelijk in”, houdt Hanna vol. Het zal zo zijn. Maar het klinkt vreemd uit de mond van een coöperatieprofessor.

Beheer
WP Admin