Boerenblog

'Smart farming: oog voor het varken staat voorop'

Er komt een schat aan data vrij op varkensbedrijven. Hoe zetten we dit om naar bruikbare informatie?

Varkenshouden anno 2016 is topsport. Door strenge wet- en regelgeving moeten we als Nederlandse varkenshouders zorgen dat we met de top meedraaien om financieel ons hoofd boven water te houden. Dierenwelzijn en milieu zijn de factoren die onze kostprijs omhoog drijven. Om dit in de hand te houden is het van belang zo efficiënt mogelijk ons product naar de eindstreep te laten groeien. Om de top te halen en efficiëntie te bereiken is innoveren een speerpunt.

Nieuwe producten op duurzame manier ontwikkelen

Op de Dutch Design Week waar ik eind oktober was, staat zo’n beetje alles in het teken van innovatie. Het ontwikkelen van nieuwe producten op veelal duurzame manier is leidend. De agrarische sector was er tot mijn verbazing goed vertegenwoordigd. Boeren en ontwerpers werken er samen om nieuwe producten, diensten of technieken te ontwikkelen. Zo werden we ter plekke geïnformeerd over smart farming.

Verzamelde data nuttiger inzetten

Door de digitalisering moeten we als boeren onze data die we verzamelen nuttiger gaan gebruiken. Op ons bedrijf worden ontzettend veel data verzameld. We noteren productiekengetallen, wegen dieren, meten de temperatuur in de afdelingen en wegen het voer. Door deze data te koppelen kunnen interessante resultaten naar voren komen die productieprocessen kunnen helpen verbeteren. Maar hoe doen we dit en komen we tot goede bruikbare resultaten?

Omzetten data tot bruikbare info lastig

Omzetten van data tot bruikbare informatie is een heikel punt. We hebben zelf vaak onvoldoende kennis in huis om hiermee iets te doen. Onze managementprogramma’s helpen ons deels met het analyseren van data die we zelf invoeren. Maar er is zo veel meer! Er zijn gespecialiseerde bedrijven die hierop inspelen en IT-technologieën koppelen aan informatiebehoeftes van ons als ondernemer. Ze mobiliseren ons samen met ontwikkelaars om in bepaalde bedrijfssituaties oplossingen te ontwikkelen en te testen. Zal hier in de toekomst onze winst te halen zijn?

Sneller contact, groter netwerk

Ik denk dat een toekomstgerichte ondernemer hiervoor moet openstaan. Door toenemende digitalisering zijn contacten snel gelegd en worden netwerken steeds groter. Dit betekent dat innovaties steeds sneller zullen ontstaan door deze makkelijke manier van kennisoverdracht.

'Monitoren en meten van data mag niet doorslaan, maar moet bedrijf ondersteunen ten behoeve van informatiemanagement'

Ik vind echter wel dat het monitoren en meten van data niet mag doorslaan. Het moet een goede ondersteuning bieden voor het bedrijf ten behoeve van informatiemanagement. Het oog voor het varken blijft voorop staan. Zorg dat de liefde voor het varkenshouden blijft. Ons product gezond houden en laten groeien tot een lekker en gezond stuk vlees is de basis. Aan het efficiënt kunnen blijven produceren van dit vlees, zal smart farming zeker bijdragen. Wel belangrijk is dat wij hiervoor goede tools aangereikt krijgen die deze ontwikkelingen uitvoerbaar maken.

Maak kans op € 5.000 aan prijzen!

Het Innovatiefonds van Boerderij en ForFarmers stimuleert boeren om hun ideeën uit te voeren en hun kennis te delen, onder andere door tweemaal per jaar winnende innovaties financieel te ondersteunen, zodat deze verder kunnen worden ontwikkeld. Heeft u ook wel eens zo’n goed idee? Meld uw innovatie dan hier aan!

Het Innovatiefonds van Boerderij en ForFarmers stimuleert boeren als veehouder Brookhuis om hun ideeën uit te voeren en hun kennis te delen, onder andere door tweemaal per jaar winnende innovaties financieel te ondersteunen, zodat deze verder kunnen worden ontwikkeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.