Redactieblog

1 reactie

'Nu overal elektronische oormerken'

Elektronische oormerken bij varkens zijn in opkomst. Deze chips bieden boer en slachterij veel informatie en dus voordelen.

Henk Bleker, voorzitter van Vee&Logistiek Nederland, wordt op zijn wenken bediend. In het ledenblad van deze brancheorganisatie pleitte hij in september voor de invoering van elektronische oormerken bij varkens. Volgens Bleker zijn oormerken met chip ‘onontbeerlijk’ voor de varkenshouderij. Het aantal deelmarkten voor biggen en varkens neemt in rap tempo toe. Het is nodig al die varkens voor verschillende concepten uit elkaar te houden.

En voilà, ineens lijkt het of iedereen begint met RFID-oormerken bij varkens. Een paar voorbeelden: vorige week maakte Keten Duurzaam Varkensvlees bekend met deze chips te gaan werken. Net als Tönnies Fleisch en het Duits LFD-Holding, de voormalige Straathof-bedrijven.

Slimme techniek

Radio Frequentie Identificatie-chips (RFID) zijn belangrijk om transparant en onderbouwd aan klanten te laten zien dat zij vlees krijgen van varkens die volgens hun wensen zijn gehouden. De chips zien er uit als gangbare oormerken. Met een klein apparaat kan de boer op afstand uitlezen wat voor varken hij voor zich heeft. Aan de slachtlijn zitten sensoren verwerkt die de chips in de fabriek uitlezen.

Gegevens over biggen vastleggen met reader. <em>Foto: Ronald Hissink</em>
Gegevens over biggen vastleggen met reader. Foto: Ronald Hissink

Ervaring opdoen

Bij Tönnies is het vooral ervaring opdoen met elektronische oormerken, vertelde Robert Elmerhaus, directeur van Tönnies Livestock, tijdens Eurotier. Hij is benieuwd welke mogelijkheden zo’n chip voor de boer en de slachterij biedt. Men is positief bij Tönnies. De proef wordt uitgebreid, nadat de chip al is getest bij 100.000 varkens.

Belangrijke stap

De varkensmarkt versnippert. Er komen steeds meer vleesconcepten die zich onderscheiden op welzijn, gezondheid, smaak of al deze factoren samen. De varkens uit elkaar houden is belangrijk, zodat de klant zeker weet wat hij krijgt.

Van kwaliteitsconcepten met toegevoegde waarde zal de varkenshouderij in West-Europa het moeten hebben. Op kostprijs produceren is voor het gros niet weggelegd, maar ook op stalniveau is nog veel te winnen met registratie van dieren. Stel dat iedere zeug op het adviesgewicht de kraamstal in en uit zou gaan. Dat zal leiden tot meer, maar vooral veel vitalere biggen.

Eén reactie

  • John*

    dat geld dus niet voor alle dieren, alleen de dieren waar toegevoegde waarde aan zit. Met een electronisch oormerk wordt dit geborgd. Dat is nogal een verschil met alle dieren een electronisch blik.

Of registreer je om te kunnen reageren.