Foto: ANP VarkensOpinie

‘Moet Vion in boerenhanden blijven?’

Tja, de problemen bij Vion. Nog steeds van de boer, althans de aandelen zijn in handen van de ZLTO. Maar voelt dat ook zo?

We hadden het er over aan de keukentafel. Hanna vindt het erg. De rechtsvoorgangers van Vion waren coöperaties die in Brabant, waar ze vandaan komt, een fundament vormden onder de ouderlijke varkenshouderij. Maar dat is lang geleden.

‘Vion is al lang geen coöperatie meer’

Hanna belt met een van haar broers. Ze valt direct met de deur in huis: “Vind jij het erg als Vion in andere handen overgaat en de zeggenschap niet meer bij de varkenshouders ligt?” Het blijft even stil aan de andere kant van de lijn.

Dan hoor ik zwager Jos duidelijk zeggen: “Nee. Voor ons is Vion al lang geen coöperatie meer. Dat gevoel is tegelijk met al die buitenlandse avonturen verdwenen. Een coöperatie is er om de stoffelijke belangen van de leden te behartigen. Dat doel is in die tijd van Daan van Doorn helemaal naar de achtergrond verbannen. De varkenshouder werd de sluitpost van de exploitatie. We kregen veel te weinig voor onze varkens. Dat was het gevolg van de ongebreidelde expansiedrift van Vion in die jaren. Nu nog coöperatief gevoel? Vergeet het maar.”

Slachterij die leden links laat liggen

Hoe triest ook, zwager Jos heeft gelijk. Een slachterij die de leden links laat liggen en andere prioriteiten stelt, zit niet meer in het hart van de varkenshouder. Zelfs als de aandelen in handen zijn van een boerenorganisatie. Dan is het ook niet erg dat anderen Vion overnemen. Alhoewel, tegen mijn principes.

Want ik waardeer FrieslandCampina en Agrifirm vanwege het coöperatieve karakter. Zij zijn er voor de boer en die heeft nog invloed. Daarom blijf ik het betreuren dat Forfarmers naar de beurs is gegaan. Alle kans dat dit een soort tweede Vion wordt.

ZLTO weer een rijke organisatie

“Ze moeten Vion in zijn geheel verkopen aan de meest biedende”, vindt Hans. ”Dan wordt ZLTO weer een rijke organisatie, waar de boeren profijt van kunnen hebben.”

Mee eens in dit geval. Maar dan graag zonder Hans Huijbers, die de hele teloorgang van Vion heeft begeleid. Die vertrouw ik een grote pot met geld bij ZLTO niet toe.

Beheer
WP Admin