Een nieuwe stal met vleesvarkens in Polen - Foto: Ronald Hissink VarkensOpinie

‘Koersvast richting kwaliteitsbiggen’

Goede biggenproductie lukt niet zonder een plan. De varkenshouder waakt over de uitvoering van de ideeën. Hij is de regisseur, niet de talloze erfbetreders.

De Nederlandse varkenshouderij exporteert jaarlijks 7 miljoen biggen. Een aantal dat verder stijgt in de komende jaren. Het grote volume exportbiggen verbloemt dat afzet soms minder soepel verloopt. Op de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij in Hardenberg, deze week, sprak ik een biggenhandelaar die daar een voorbeeld van gaf. Hij vertelde dat zij regelmatig net zover zijn dat alle voorwaarden voor een goede big zijn vastgelegd en ingevoerd, en dat dan een andere erfbetreder bij de boer komt met andere belangen, die weer roet in het eten gooit. Dan wordt de varkenshouder geadviseerd de entingen aan te passen, of de biggenvoeding of iets anders in de bedrijfsvoering. Dat schiet dus niet op.

Als zeugenhouder zélf de regie voeren

Succesvol biggen produceren en exporteren begint altijd bij de zeugenhouder zelf. Hij stelt, samen met adviseurs, de doelen en houdt daar aan vast. Voor exportbiggen zal dat betrekking hebben op het aflevergewicht, de vaccinaties, genetica en voeding. Een goede big produceren kan op ieder bedrijf. Het draait om doelen stellen en daar gestructureerd naar toe werken. Mijns inziens lukt dat niet zonder goede registraties, van bijvoorbeeld geboortegewichten van biggen. Dat maakt het mogelijk gericht te werken aan verbetering.

‘Een zeugenhouder die met zijn biggen naar Duitsland gaat, dient te weten hoe de AutoFom-classificatie in elkaar steekt’

Marktkennis

Naast kennis over de big vind ik kennis over de afzetmarkt net zo belangrijk voor een zeugenhouder. Dat is niet alleen een zaak voor de handelaar. Een zeugenhouder die met zijn biggen naar Duitsland gaat, dient te weten hoe de AutoFom-classificatie in elkaar steekt. Oftewel de wijze van uitbetalen van vleesvarkens door de grote Duitse slachterijen.

Grote lijnen

Om marktkennis van exporterende vermeerderaars te vergroten, organiseert Boerderij op 15 december een kennisavond biggenexport. De nadruk zal deze avond liggen op de kansen op de Poolse markt. Een sterk opkomende vraagmarkt voor biggen. Dit jaar importeert Polen 6 miljoen biggen. Een aantal dat groeit in de komende jaren. Ook al is de biggenafzet geregeld, toch blijft het goed om te volgen wat op opkomende markten gebeurt. Een bevestiging dat het nog goed zit met de biggenafzet is ook veel waard.

Beheer
WP Admin