Varkenssector verdient politieke aandacht

Europese varkenshouders verkeren in zwaar weer. Sinds 2014 is de varkensprijs flink gedaald, vooral als gevolg van de overproductie in Europa.

Daarnaast speelt de gesloten Russische markt een rol, in eerste instantie door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in de EU (vanuit Rusland nota bene) en later door de boycot van agrarische producten. Daar staat wel tegenover dat intussen ook andere afzetmarkten gevonden zijn.

Ondertussen probeer ik op meerdere manieren bij te dragen aan een realistische lange termijn oplossing, door het debat op het allerhoogste niveau te voeren en de toelating van minderalenconcentraat te faciliteren.

Vraagtekens bij effect private opslag

Als antwoord op de voortdurende prijsdalingen in de sector heeft de Europese Commissie een nieuw systeem van private opslag geïntroduceerd met flexibelere eisen dan voorheen. Het is een van de weinige instrumenten in hun gereedschapskist. Het is maar de vraag of het uit de markt halen van varkensvlees wel het gewenste effect zal hebben. Hooguit is het een tijdelijke oplossing; voor mij lijkt het er dan ook op dat ze vooral willen laten zien dat ze iets doen.

Ikzelf ben altijd tegen een vorm van private opslag geweest. Het geld gaat vooral naar de speculant en naar de kosten voor opslag. Bovendien wordt de markt verstoord wanneer het opgeslagen vlees weer op de markt komt. Daarnaast probeert de Europese Commissie nieuwe afzetmarkten te ontsluiten en tegelijkertijd de deur naar Moskou te openen voor varkensproducten die niet op de boycotlijst staan.

Debat Europees Parlement over varkenssector

Als het over slechte landbouwprijzen gaat, wordt het debat in het Europees Parlement vaak overschaduwd door de lage melkprijs. Daarom heb ik samen met de Britse Conservatieven een speciaal debat aangevraagd in de grote zaal van het Europees Parlement over de situatie van de varkenssector.

Jan Huitema in het Europees Parlement in Brussel. Foto: ANP
Jan Huitema in het Europees Parlement in Brussel. Foto: ANP

Tegelijkertijd is het zaak dat de sector de handschoen zelf ook oppakt. De eerste stappen worden gezet door te kijken naar het beter vermarkten van het hele varken. Productinnovaties in de keten om varkensvlees onderscheidend te laten zijn op bijvoorbeeld kwaliteit, smaak, dierenwelzijn zijn naar mijn mening een stap in de goede richting. Dit is geen gemakkelijke opgave, omdat de consument vaak weinig kennis heeft van de sector. De Nederlandse varkensvleesketen toont echter aan dat het niet onmogelijk is.

Marktinnovaties en kostprijs

Ondernemers moeten daarom de ruimte krijgen om deze initiatieven verder te ontwikkelen. Een sterkere positie in de keten kan hierbij helpen. We moeten ook serieus kijken naar de kostenkant, die blijft stijgen door oplopende voerkosten, mestafzet en strenge milieueisen.

Goed nieuws is dat er eindelijk beweging zit in het mestverwerkingsdossier. Na herhaaldelijk aandringen heeft de Europese Commissie toegezegd begin dit jaar met nieuwe voorstellen te komen. Mijn motie om mineralenconcentraat toe te laten als kunstmestvervanger wordt eind februari gestemd en moet een stevig politiek signaal zijn richting de Europese Commissie.

Of registreer je om te kunnen reageren.