Redactieblog

4153 x bekeken 1 reactielaatste update:18 jan 2016

'Varkens zijn geen machines'

Om biggen aan het drinken te krijgen is stress uit den boze. Help het dier daarom op een voor hem natuurlijke wijze.

Ongeacht de omvang van een bedrijf blijft puur vakmanschap onmisbaar om goede resultaten te halen in de zeugenstal. Dat bleek vorige week nog eens tijdens een reportage op het bedrijf van Detert Zuchttiere in Gronau (D.). De Nederlander Jos Nieuwenhuis is daar bedrijfsleider. Een rol waarvoor hij geknipt is.

Geen stress

De zogende biggen krijgen vanaf de eerste levensdag melk bijgevoerd met het cupsysteem. De kunst is juist de kleinere biggen die dat het hardst nodig hebben, aan de melk te krijgen. Nieuwenhuis drukt de dieren niet met hun neus in de melk, maar pakt ze aan hun achterpoten en doopt hun neus een paar seconden in de melk. Voor een big is het normaal als die bij zijn achterpoten wordt opgetild of onder zijn buik. Het werkt verrassend goed. De biggen ervaren nauwelijks stress. En daar gaat het om. De handeling mag geen stress oproepen, zodat de dieren de melkcup associëren met iets vervelends. Als de biggen weer op hun pootjes staan, likken ze tevreden hun bek af.

Rustig handelen

Nieuwenhuis is zelf ook rustig. De hoogdrachtige zeugen gaan moeiteloos de kraamhokken in. Het voer ligt al op hen te wachten. De gangen zijn zo breed dat een zeug kan draaien. Dat is belangrijk als ze even de weg kwijt is. Het zijn simpele dingen die ervoor zorgen dat de zeugen rustig de kraamtijd ingaan. Niettemin moet je daar als varkenshouder wel oog voor hebben.

Een brede gang waarin een zeug zo nodig kan draaien. Foto: Ronald Hissink
Een brede gang waarin een zeug zo nodig kan draaien. Foto: Ronald Hissink

Kijken en luisteren naar de dieren

Nieuwenhuis kijkt naar de varkens en handelt naar de behoefte van de dieren. Zijn reactie: "Het zijn geen machines." Hij kijkt naar hoe de zeugen erbij liggen, hoe de biggen reageren op een bepaalde handelingen. Het zal mij niet verbazen dat met goede observaties van dieren en interpretaties van het gedrag veel (gezondheids)problemen met varkens zijn te voorkomen. Maar goed dat niet overal een technische oplossing voor is, zodat varkenshouden niet voor iedereen is weggelegd.

Meer weten over biggen bijvoeren?

Lees volgende week in Boerderij nr. 17 de reportage over Jos Nieuwenhuis: hoe werkt hij in de kraamstal en wat zijn de kosten en baten van het bijvoeren van zogende biggen. Wilt u nog meer weten over biggen bijvoeren? Bekijk dan dit filmpje op YouTube.

Eén reactie

  • koeboertje

    De laatse zin zegt het meeste , maar goed dat niet overal een technische oplossing voor is, anders kan iedereen varkenshouder of melkveehouder of akkerbouwer worden

Of registreer je om te kunnen reageren.