VarkensOpinie

Varkenssector koerst als een olietanker

Crisis heerst in de varkenssector. Kan een herstructurering zonder stroppenpot?

Het behoeft nauwelijks betoog: het is crisis in de varkenshouderij. Een op de vijf bedrijven heeft liquiditeitsproblemen. In de komende tien jaar halveert het aantal varkenshouderijbedrijven.

Boegbeeld Uri Rosenthal

Herstructurering van de sector is hard nodig, betoogt iedereen. Er is zelfs geld voor: € 10 miljoen uit Brussel, binnengehaald met acties. En er is een boegbeeld dat er vorm aan moet geven: oud-minister Uri Rosenthal. Hij leidt het plan Vitale Varkenshouderij. Alle schakels in de sector zijn bij het project betrokken. Saamhorigheid, zou je zeggen. Waarom is het dan toch zo moeilijk?

Structurele problemen

De structuur zit de sector dwars. Diezelfde structuur die de varkenshouderij groot en sterk maakte. Zelfstandig ondernemerschap staat hoog aangeschreven. Het vakmanschap is groot. Nederlandse boeren waren koploper op kostprijs. Een lagere opbrengstprijs kon met schaalvergroting, hogere productie en verbetering van voerconversie worden opgevangen.

Kostprijs verder omhoog

Nederland is bijgehaald, en op onderdelen zelfs voorbijgestreefd. Het ziet er niet naar uit dat die slag nog een keer kan worden gemaakt. Erger: mestafzet, ammoniakbeleid en welzijnseisen drijven de kostprijs in Nederland juist verder op.

Baat bij falende collega

Het moet anders, zoveel is duidelijk, maar het vergt tijd bij een sector die koerst als een olietanker. De vrije markt is heilig. Een beteugeling van het aantal zeugen of biggen lijkt misschien simpel, maar is niet zo eenvoudig. Zeker niet op korte termijn. Immers, diegene die het wel redt met de huidige prijzen, doet niet mee in dit saneringstraject. Hij heeft er zelfs baat bij als een collega ‘omvalt’. De wetten van die vrije markt zijn keihard.

Eigenbelang botst met sectorbelang

Het initiatief moet misschien van buitenaf komen, zoals in de tuinbouw. Ook daar leidt een oud-minister, Cees Veerman, de herstructurering. Ook daar botst het eigenbelang met het sectorbelang. Veerman is hard naar de tuinders. Hij heeft echter wel de steun van Rabobank die een stroppenpot heeft opgetuigd. Voor de varkenshouderij is die er niet. Hoe hoog moet de nood hiervoor zijn?

Beheer
WP Admin